1. yle.fi
  2. Uutiset

EU-sopu digilehtien arvonlisäverosta – Orpo: Laki voimaan viimeistään vuonna 2020

Jäsenvaltiot päättävät erikseen, käyttävätkö ne hyväksi mahdollisuutta. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo käynnistävänsä arvonlisäveron alennuksen valmistelun heti.

media
Nuori nainen lukee digilehteä tabletilta.

EU-maiden valtiovarainministerit ovat päässeet poliittiseen sopuun, että digijulkaisujen arvonlisävero voidaan laskea samalle tasolle kuin paperilehtien ja kirjojen.

Jäsenvaltiot päättävät erikseen, käyttävätkö ne hyväksi mahdollisuutta. Suomessa sähköisissä julkaisuissa sovelletaan yleistä 24 prosentin arvonlisäverokantaa. Painettujen julkaisuiden arvonlisävero on 10 prosenttia.

Päätös vaatii vielä EU:n huippukokouksen hyväksynnän.

Rahaministereiden kokoukseen osallistunut valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) käynnistävänsä arvonlisäveron alennuksen valmistelun heti. Orpon mukaan veromuutos tulee Suomessa voimaan viimeistään vuonna 2020.

– Kun tämä valitettavasti meni näin pitkään meistä riippumattomista syistä, tuskin ensi vuoden alkuun on mahdollista (saada voimaan). Toivottavasti saadaan käyttöön ensi vuoden aikana, mutta viimeistään 2020 alussa sen pitää olla voimassa, Orpo sanoo.

Orpo kertoo olevansa tyytyväinen, että EU:ssa saatiin vihdoin läpi päätös sähköisten julkaisujen arvonlisäverosta. Hän pitää päätöstä sähköisistä julkaisuista signaalina tulevaisuuden sisällöille, ja se voi toivottavasti lisätä työllisyyttä ja kasvua.

– Ei ole mitään perusteita, että e-kirjoilla ja digisisällöillä on korkeampi arvonlisäverokanta kuin perinteisillä kirjoilla ja lehdillä, Orpo arvioi.

Päätöksen mahdollisti Orpon mukaan se, että valtiovarainministerit pääsivät kompromissiin Tshekin vaatimasta käänteisen arvonlisäveron kokeilemisesta. Hän kertoo, että ratkaisu arvonlisäverosta tehtiin yksimielisesti.

Myös Medialiitto tyytyväinen päätökseen

Medialiitto on odotetusti tyytyväinen valtiovarainministereiden päätökseen. Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg odottaa Suomen muuttavan arvonlisäverolakia mahdollisimman nopeasti.

– Keinotekoisen verokynnyksen poistaminen edistää demokratialle ja sivistykselle tärkeän media-alan digitaalista kasvua. Sen jälkeen lukemisen verotus ei enää kiristy alustan vaihtuessa paperista digitaaliseksi, Holmberg sanoo tiedotteessa.

– Sananvapauden toteutumisen kannalta on johdonmukaista, että sisällön myyntiä verotetaan samalla alennetulla verokannalla julkaisumuodosta riippumatta, Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi huomauttaa.

Lue seuraavaksi