Venäjä työstää rivakasti uutta tietä Suomen itärajalle – Suunnitelmat jo pitkällä

Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalta Viipuriin vievän uuden maantien rakentamiseen päästään näillä näkymin jo reilun vuoden kuluttua.

tiesuunnittelu
Nuijamaan rajanylityspaikalle johtava Saimaan kanavatie
Nykyinen Lappeenrannan Nuijamaalta Venäjän Viipuriin vievä tie on kapea. Tiellä kulkee paljon rekkoja ja linja-autoja.Kari Kosonen / Yle

Lappeenrannan Nuijamaan rajanylityspaikalta johtaa Venäjän Viipuriin nykyisin maantie, joka alun perin on 1960-luvulla tehty Saimaan kanavan huoltotieksi. Tie on mutkainen ja suurien ylinopeuksien takia myös paikoin vaarallinen. Tietä pitkin kulkee kuitenkin autolla päivittäin tuhansia matkustajia.

Jo vuosia sekä Suomi että Venäjä ovat yrittäneet edistää uuden maantien rakentamista Nuijamaan vastaiselta Venäjän Brusnitsnoen rajanylityspaikkalta Viipuriin. Nyt tien suunnittelu alkaa Venäjällä olla jo hyvässä vauhdissa.

– Siellä alkoi vuoden alussa alustava suunnitteluvaihe, jota Suomessa sanoittaisiin yleissuunnitelmaksi. Tämä suunnitelma on jo loppuvaiheessa. Sen pitäisi valmistua vuoden loppuun tai ensi vuoden alkuun mennessä, Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen vastuualuejohtaja Jyrki Karhula sanoo.

Karhulan mukaan suunnitelma määrittää uuden tien linjauksen ja antaa tielle alustavan kustannusarvion. Tämän jälkeen suunnitelma menee lausuntokierrokselle. Sitten tehdään hyväksymispäätös, jonka jälkeen on vuorossa varsinaisen tiesuunnitelman tekeminen ja tien rakentaminen.

– Tällä vauhdilla tietä päästään rakentamaan 2020-luvun alkupuolella, Jyrki Karhula sanoo.

Saimaan kanavan kartta
Venäjältä vuokrattu alue alkaa Lappeenrannan Nuijamaalta. Vuokra-alue on kartassa punaisella ja Saimaan kanava keltaisella. Uusi tie kulkisi pääosin vuokra-alueen ulkopuolella.Yle Uutisgrafiikka

Bussikieltoa ei tule tänä vuonna

Saimaan kanavatietä on arvosteltu Venäjällä huonosta liikenneturvallisuudesta kahden kohtalokkaan bussiturman vuoksi. Toinen tapahtui vuonna 2014 ja toinen vuonna 2017.

Venäjä asetti viime talvena kanavatielle bussiliikennekiellon vedoten juuri tien turvallisuuteen. Tämän takia muun muassa Pietarista ja Viipurista Lappeenrantaan matkustaneet ostosmatkailijat joutuivat kiertämään esimerkiksi Imatran rajanylityspaikan kautta.

Tänä vuonna bussiliikenteen rajoitusta ei ole tulossa, koska tien valvontaa parannetaan. Tielle tulee venäläinen liikennevalvonta sen jälkeen, kun suomalaiset ovat vaihtaneet tielle Venäjän lainsäädännön mukaiset liikennemerkit. Nykyisin kanavatiellä on suomalaiset liikennemerkit, koska tien huolto kuuluu Suomen valtiolle.

Kanavatie kulkee Saimaan kanavan varrella ja se kuuluu alueeseen, jonka Suomi on Venäjältä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella vuokrannut.

Sanomalehti Etelä-Saimaan (siirryt toiseen palveluun) mukaan liikennemerkkien vaihtaminen maksaa Suomelle 200 000 euroa.

Lue seuraavaksi: Suomella on vuokrattuna 20 km pitkä alue Venäjältä – ainutlaatuista koko maailmassa