1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonnonsuojelualueet

Suomen 100-vuotislahjaa eli uutta luonnonsuojelualuetta uhkaa Tampereella äänisaaste – YIT haluaa lisätä louhimista lähistöllä

Kintulammen täksi kevääksi valmistunut retkeily- ja luonnonsuojelualue oli Tampereen kaupungin 100-vuotislahja Suomelle. Lähistöllä on kolme louhinta-aluetta, joista yhden toimintaa halutaan nyt tehostaa.

luonnonsuojelualueet
Luonnonsuojelualue Kintulammilla sekä aluen louhokset
Yle

Kokonkallion louhimon toiminta Tampereella haluttaisiin muuttaa ympärivuotiseksi ja kesätaukoa lyhentää.

Paikalliset ja luonnonsuojelijat näkevät toiminnan lisäämisessä riskejä.

– Kyllähän tämä tilanne on aika ajoin koko lailla hankala. Meteli ja liikenne ovat kasvaneet vuodesta 2010, ja nämä seikat huolestuttavat meitä paikallisia, Antero Pitkänen sanoo. Hän viettää eläkepäiviään omakotitalossa aivan Kintulammen luonnonsuojelu- ja retkeilyalueen sekä YIT Infra Oy:n Kokonkallion louhimon kupeessa Tampereen Teiskossa.

"Kyllähän tämä melkoinen katastrofi on"

YIT on hakenut luvan muutosta toiminta-aikoja koskeviin lupamääräyksiin, jotka tällä hetkellä rajoittavat louhinnan alkamisen aamuseitsemään ja kieltävät kiviaineksen irrottamisen huhtikuun puolestavälistä elokuun loppuun.

Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston päätettäväksi jää, voiko Kokonkalliolla jatkossa louhia aamukuudesta iltakymmeneen läpi vuoden kaikkina muina kuukausina paitsi heinäkuussa.

– Kyllähän tämä melkoinen katastrofi on. Kun tieto melusta leviää, retkeilijät äänestävät helposti jaloillaan ja alkavat hakea rauhallisempia paikkoja, Pitkänen tulkitsee.

Kuusi Kintulammin virkistysalueella
Kintulammilla kasvaa varsin vanhojakin puita.Marko Melto / Yle

Pitkänen kuvailee louhimoiden räjäytystöiden vaikutuksia alueella elämiseen epämiellyttäviksi, esimerkiksi lähialueen koirat villiintyvät. Talonsa kunnon Pitkänen tarkastaa aina tärähdyksen jäljiltä. Toinen epämiellyttävä sivuvaikutus on Pitkäsen mukaan tiheästi edestakaisin liikkuvat sora-autot.

– Eritoten Sorilan päässä Pulesjärventietä kuljetusliikenne on tiuhaa. Koska kevyen liikenteen kaistoja ei ole, joutuvat koululaiset kävelemään tien reunaa. Onneksi mitään ei ole sattunut.

Lokakuun 8. päivään asti on mahdollista jättää lupahakemusta koskevia muistutuksia.

Asiasta on tehty myös pykälä pykälältä lupamuutosta kritisoiva nettiadressi, jonka on tehnyt tamperelainen varatuomari Mirva Salonen. Adressit.comissa luettavissa oleva julkilausuma on kerännyt viidessä päivässä 86 allekirjoitusta.

Louhiminen ja retkeily sopivat huonosti yhteen

Kintulammen täksi kevääksi valmistunut retkeily- ja luonnonsuojelualue oli Tampereen kaupungin satavuotislahja Suomelle. Alue on kerännyt kehuja persoonallisista laavuistaan ja kuluneen vuoden kävijämääräksi arvioidaan 30 000–40 000 retkeilijää.

Alueen vanhimmat kilpikaarnaiset aihkimännyt eli kasvamisen lopettaneet männyt ovat arviolta jopa 400-vuotiaita.

Tampereen kaupungin omistaman Ekokumppanit Oy:n projektiasiantuntija, Kintulammen huollosta ja ylläpidosta vastaava Petri Mäkelä kertoo ihmisten löytäneen tuoreet pitkospuut ja laavujen olleen kovassa käytössä.

Nuotiokatos Kintulammin virkistysalueella
Kintulammille on rakennettu palveluita retkeilijöille.Marko Melto / Yle

Mäkelä myös tunnistaa Pitkäsen maalailemat uhkakuvat.

– Kyllä varmasti kesäpäivänä kuuden jälkeen, kun metsä alkaa rauhoittua ja kuikat alkavat laulamaan, niin jos se murskaustöiden tasainen jyskytys alkaisi niin olisi sillä häiritsevä vaikutus. Taustahäly muodostuu koko alueelle.

Voisiko soraa louhia muualta?

Mäkelä sanoo, että vaikka aluetta ympäröivät Lohja Ruduksen, NCC:n ja YIT Infran louhimot, voi koko seutua tulevaisuudessa kehittää retkeilyalue edellä.

– Kun muutetaan jonkin alueen statusta niin voitaisiin muuttaa myös ympäristöä palvelemaan sitä uutta ajattelua. Luontomatkailua ja luonnon hyvinvointivaikutuksia ollaan viime aikoina nostettu tosi paljon esiin ja varmasti tulevaisuudessa tulevat olemaan vielä entistä isompia trendejä.

Mäkelä ymmärtää rakennusyhtiöiden kovan tarpeen soralle.

– Tottakai kiveäkin tarvitaan ja tietä tehdään, mutta esimerkiksi ysitien varressa louhitaan soraa kallioleikkauksesta, mikä on muutenkin meluisassa paikassa ja hyvien yhteyksien varrella. Kun toimitaan noin, niin ei tule tällaisia kysymyksiä vastaan.

Polku Kintulammin virkistysalueella
Marko Melto / Yle

Lue lisää:

Lukijoiden kuvat esittelevät Suomen kahdeksan luontokohdetta, joista harva tietää

Tampere suojeli 548 hehtaaria metsää: Teiskon Kintulammin vanhimmat puut 400-vuotiaita

Tampere lahjoittaa laajat luonnonsuojelualueet satavuotiaalle Suomelle

Korjattu 16:50 julkilausuman internetsivun nimeä.

Lue seuraavaksi