Jari Aarnio katkerana oikeudessa: Helsingin huumepoliisi on ollut raadeltavana viisi vuotta – nyt vasta poliisipäälliköt puhuvat

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio sanoo, että jos tietolähteiden nimiä ei olisi poistettu, ne olisivat nyt median reposteltavana.

virkavirheet
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero (edessä vas.) ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio poistuivat lounastauolle Helsingin käräjäoikeudesta 2. lokakuuta.
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero (edessä vas.) ja Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio poistuivat lounastauolle Helsingin käräjäoikeudesta 2. lokakuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio ihmettelee, että poliisijohtajat kertovat vasta oikeudessa, että tietolähdetoiminnan sääntely on ollut heidän mielestään puutteellista.

Aarnio sanoo, että Helsingin huumepoliisi on ollut raadeltavana viisi vuotta, mutta päälliköt ovat olleet tähän asti hiljaa. Aarnion mukaan poliisijohto on tiennyt, miten tietolähdetoiminta huumepoliisissa oli järjestetty.

Huumepoliisi poisti rekisteristä niiden tietolähteiden tiedot, jotka eivät halunneet nimiensä sinne jäävän. Aarnio sanoi, että jos nimet olisivat jääneet rekisteriin, niitä pyöritettäisiin nyt mediassa.

Aarnio sanoi, että huumepoliisin edustaja kertoi Poliisihallituksen järjestämissä kokouksissa, että tilanne oli epäselvä, mutta mitään ohjeita ei annettu. Myös hänen entiset alaisensa sanoivat, että eivät tienneet miten olisi pitänyt toimia toisin, koska tarkempia ohjeita ei ollut.

Huumepoliisin tetolähdetoiminnan valvonnan laiminlyönneistä syytetyt Helsingin poliisilaitoksella toimineet poliisijohtajat katsoivat vastauksissaan syytteisiin, että toimintaa koskevat säädökset ja määräykset olivat epäselviä ja he vyöryttivät vastuuta Poliisihallitukselle.

Poliisihallitusta johtanut entinen poliisylijohtaja Mikko Paatero sanoi, että hän ei ole tiennyt näistä asioista, eikä hänellä edes ollut edes mahdollisuutta tämän tasoiseen valvontaan. Paatero kiisti häneen kohdistuvat syytteet.

Lue myös:

Yle seuraa oikeudenkäyntiä tässä jutussa