1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Vesankalaiset vastustavat kalliomurskaamoa – pysäyttääkö uhanalainen sammakko hankkeen?

Murskaamoa vastustavaan addressiin on muutamassa päivässä kerätty satoja nimiä.

Jyväskylä
Viitasammakko lehtipeitteen päällä.
Viitasammakko.Arja Lento / Yle

Vesankaan kaavailtu kalliomurskaamo on saanut kyläläiset takajaloilleen. Hanketta vastustava addressi on muutaman päivän aikana saanut yli 500 allekirjoitusta.

Kalliomurskaamo huolettaa kyläläisiä, sillä murskeen kuljetus toisi jatkuvaa raskasta liikennettä Vesangan alakoulun lähettyville. Koulua käy lähes 200 oppilasta ja samassa pihapiirissä toimii myös noin sadan lapsen Vesangan päiväkoti.

– Siitä muodostuisi hengenvaarallinen ralli. Tämä on lasten koulutie, ja se vain on tosiasia, että raskas liikenne ja koululaiset pyörineen eivät oikein tahdo sopia samalle tielle, sanoo murskaamohankkeen ydinvastustajiin kuuluva Markku Asmundela.

Mutkia murskaamon matkaan tuo myös alueelta löydetty uhanalainen viitasammakko.

Viitasammakko on mukana EU:n luontodirektiivin IV-liitteessä (siirryt toiseen palveluun) (Ympäristöhallinto). Liitteen eliöt edellyttävät tiukkaa suojelua, eli niiden tappaminen tai edes häiritseminen - erityisesti pesinnän aikana - on kiellettyä. Kiellettyä on myös lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen tai edes heikentäminen.

– Viitasammakko on tässä suhteessa samassa luokassa kuin vaikkapa saimaannorppa ja liito-orava, eli meillä on tätäkin kautta vahvat perusteet vastustaa hanketta, Asmundela sanoo.

Jyväskylän rakennus- ja ympäristöjaosto käsittelee kalliomurskaamon lupa-asiaa ensi tiistaina.

Lue seuraavaksi