Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson alkaa muodostaa hallitusta Ruotsiin

Puhemies Andreas Norlén antoi porvariblokin vetäjälle tehtävän muodostaa Ruotsiin hallitus.

Ruotsin politiikka
Ulf Kristersson
Ulf KristerssonPontus Lundahl / EPA

Ruotsin uuden hallituksen muodostaminen nytkähti eteenpäin, kun puhemies Andreas Norlén nimitti hallituksenmuodostajaksi kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin.

Puhemies Norlén sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei halunnut rajoittaa hallituksen muodostajan tehtävää eikä asettanut esimerkiksi hallituspohjasta mitään ehtoja.

– En halua olla ensimmäinen puhemies, joka ei onnistunut esittämään pääministeriehdokasta, joka menee läpi. Mutta olen puhemies - en taikuri. Norlén sanoi.

Puhemies ilmoitti hallituksenmuodostajasta käytyään kaksi keskustelukierrosta puolueiden kanssa. Ensimmäinen kierros viime viikolla ei avannut puolueiden lukkiutuneita asetelmia. Puhemies keskustelutti puolueita uudelleen tiistaina.

Keskustelujen jälkeen puhemies Norlénilla oli kaksi ehdokasta hallituksenmuodostajaksi: Stefan Löfven ja Ulf Kristersson. Norlénin mielestä oli loogista päätyä Kristerssoniin, koska hän edustaa suurinta ryhmää, joka kaatoi Stefan Löfvenin hallituksen luottamusäänestyksessä viime viikolla.

Kristersson alkaa nyt vetää hallitusneuvotteluja. Aikaa on kaksi viikkoa, puhemiehelle pitää raportoida tilanteesta viikon kuluessa. Kristerssonin esitys uudesta hallituksesta tuodaan äänestykseen eduskuntaan. Mikäli eduskunnan enemmistö äänestää Kristerssonin esittämää hallitusta vastaan, puhemiehellä on vielä kolme mahdollisuutta esittää hallituksenmuodostaja.

Kristerssonin tehtävä näyttää vaikealta

Kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on sanonut pyrkivänsä muodostamaan neljän porvaripuolueen yhteishallituksen. Porvaripuolueet ovat sanoneet hakevansa tukea blokkien yli sosiaalidemokraateilta. Kummallakaan blokilla, punavihreillä tai porvareilla, ei ole enemmistöä Ruotsin parlamentissa.

Kristerssonin tehtävä näyttää kuitenkin etukäteen vaikealta, koska sekä sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven, että ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson ovat ilmoittaneet, etteivät aio tukea porvarihallitusta.

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf pohti aamun puhemiestapaamisen jälkeen mahdollisuutta sosiaalidemokraattien ja yhden tai useamman porvaripuolueen yhteishallitukseen, jos porvarihallitusta ei onnistuta muodostamaan.

Liberaalien puheenjohtaja Jan Björklund puolestaan ennakoi tiistaina, että hallituksen muodostaminen saattaa kestää koko syksyn.

Puhemies Norlénin mukaan on ilmeistä, että jonkun puolueen on joustettava aiemmista kannoistaan, jotta maahan saadaan hallitus.

Ruotsin poliittinen tilanne on ollut lukossa syyskuun alussa pidettyjen vaalien jälkeen.

Pääministeri Stefan Löfvenin hallituksen jatko kaadettiin viikko sitten porvaripuolueiden ja ruotsidemokraattien äänin. Löfvenin hallitus jatkaa kuitenkin toimitusministeristönä kunnes maahan saadaan uusi hallitus.

Löfvenin sanoi tiistaina, että on kohtuullista, että puolueet, jotka äänestivät hänet pois pääministerin paikalta ottavat vastuun ja esittävät vaihtoehtonsa.