1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiihtelysvaarassa suunnitellaan rahankeräystä palaneen kirkon korvaamiseksi – Mallia haetaan Ylivieskasta, jossa rahaa on tullut 550 000 euroa

Kiihtelysvaaran kotiseutuyhdistys aikoo hakea rahankeräyslupaa, koska seurakunta ei sitä lain mukaan voi itse tehdä. Joensuussa järjestetään myös tukikonserttia.

varainhankinta
Kiihtelysvaaran kirkko kuvattuna vuonna 2007.
Kiihtelysvaaran kirkko ennen paloa vuonna 2007.Ismo Pekkarinen / AOP

Kiihtelysvaarassa valmistellaan rahankeräystä uutta kirkkoa varten. Rahankeräyslupaa hallituksen periaatepäätöksellä on hakemassa Kiihtelysvaara-seura ry.

Enempään eivät pienen ja vapaaehtoistoiminnalla pyörivän seuran voimat riitä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Pirkko Koljonen.

– Toive olisi, että rahakeräykseen osallistuisi mahdollisimman moni ihminen ja yhteisö.

Ajatus luvan hankkimisesta lähti Koljosen mukaan seurakunnan luottamushenkilöltä, koska se ei lain mukaan itse saa hakea lupaa.

Tämä on nyt sitten meidän kunnianosoituksemme menetetyn kirkon ja kulttuuriaarteen hyväksi.

Pirkko Koljonen

Seura haluaa tehdä myös kotiseututyötä osallistumalla keräykseen.

– Tämä on nyt sitten meidän kunnianosoituksemme menetetyn kirkon ja kulttuuriaarteen hyväksi.

Kirkon palo on Koljosen mukaan suuri menetys.

– Kun seisoimme seuran sihteerin kanssa kirkon raunioilla, hän totesi viisaasti, että menetämme tässä palan historiaa, mutta ehkäpä tässä myös samalla syntyy historiaa.

Karjalainen (siirryt toiseen palveluun) kertoi aiemmin, että palaneen kirkon vakuutuskorvaukset ovat todennäköisesti enintään 2,6 miljoonaa euroa.

Oppia rahankeräykseen Ylivieskasta

Samankaltainen tilanne oli vuonna 2016 Pohjois-Pohjanmaalla Ylivieskassa. Kirkko tuhopoltettiin (siirryt toiseen palveluun), ja paikallinen seurakunta järjesti Ylivieskan kotiseutuyhdistyksen kanssa rahankeräyksen. Koljosen mukaan Vaara-Karjalan seurakunnasta onkin oltu jo yhteydessä Pohjois-Pohjanmaalle.

Ylivieskassa rahankeräys on ollut menestys. Siellä hanke kulkee nimellä Kirkkotalkoot, jota koordinoi kirkkoneuvoston asettama keräystoimikunta.

Ylivieskan toimikunnan puheenjohtaja Leo Mehtälä kertoo, että virallista tavoitetta keräykselle ei ole asetettu, mutta ajatuksena on saada kasaan ainakin miljoona euroa vuoteen 2020 mennessä. Silloin uuden kirkon olisi tarkoitus valmistua.

Suunnilleen puolessa välissä ollaan eli 550 000 euroa on nyt kerättynä. Miljoona euroa kuitenkin vain oma tavoitteemme, Mehtälä toteaa.

Yksi haasteista on pitkä keräysaika.

– Apua on kuitenkin ollut ennen kaikkea valtaisasta mediahuomiosta, minkä palanut kirkko sai. Lisäksi seurakunta ja muut tahot ovat olleet hyvin mukana tässä asiassa, Mehtälä kiittelee.

Pirkko Koljonen palaneen Kiihtelysvaaran kirkon raunioilla.
Kiihtelysvaara-seuran hallituksen puheenjohtaja Pirkko Koljonen palaneen Kiihtelysvaaran kirkon raunioilla. – Lupahakemuksen saaminen vireille vaatii seuraltamme aikamoisen voimanponnistuksen.Anton Rinta-Jouppi / Yle

Poliisilta apua hakemuksen tekoon

Mehtälä kertoo, että Ylivieskan palaneesta kirkosta vakuutus korvaa hieman yli 6 miljoonaa euroa. Uuden kirkon on arvioitu kustantavan noin 10 miljoonaa euroa, joten todennäköisesti kaikki kerätty raha menee suoraa uuden kirkon kustannuksiin.

Rahankeräystoimikunta sai lupien hakemiseen apua paikalliselta poliisilta.

– Hakeminen oli todella monimutkaista ja byrokraattista, mutta tiedosta se ei jäänyt kiinni. Kiitos poliisiviranomaisten, jotka olivat henkilökohtaisesti paikalla kokouksissa neuvomassa.

Ylivieskan hankkeeseen on osallistunut iso joukko ihmisiä, mikä on helpottanut keräystä.

– Mukana on ollut kymmeniä ihmisiä, ja henki on ollut hyvä, Mehtälä iloitsee.

Keräys on alkutekijöissään

Kiihtelysvaarassa rahankeräys on vielä alkutekijöissään, mutta suuntaviivat alkavat selkiytyä. Lupahakemuksen lisäksi seura aikoo hallinnoida tiliä, johon rahaa kerätään.

Koljonen kertoo, että Kiihtelysvaara-seuran hallitus tekee virallisen päätöksen hakuprosessin aloittamisesta perjantaina.

– Samalla suunnittelemme tarkemmin miten hanke toteutetaan.

Myöskään Kiihtelysvaaran rahankeräykselle ei ole asetettu tavoitetta. Koljonen korostaa, että lahjoitetut rahat tuskin riittävät yksin uuden kirkon rakentamiseen.

– Eikä vielä ole käsittääkseni tehty päätöstä, että mitä, minkälaista ja milloin rakennetaan.

Palaneen kirkon hyväksi ollaan järjestämässä myös tukikonserttia. Tuottaja ja konsertin taustavoima Esa A. Luukkainen kertoi Facebook-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että tukikonsertti uuden kirkon rakentamiseksi on Joensuun kirkossa lauantaina 24.11. kello 15. Konsertissa esiintyy kuoroja sekä eri alojen taiteilijoita.

Uutista korjattu 3.10.2018 kello 14.45: Ajatus rahankeräyksestä lähti seurakunnan sijaan seurakunnan luottamushenkilöltä.

Lue seuraavaksi