Ateneumin uusi johtaja Marja Sakari haluaa tuoda esille enemmän uudempaa taidetta

Joulukuussa Ateneumin johdossa aloittava Marja Sakari on tehnyt pitkän uran nykytaiteen museo Kiasmassa.

Ateneum
Marja Sakari
Marja SakariRoni Rekomaa / Lehtikuva

Siirtyminen Ateneumiin nykytaiteen museo Kiasmasta ei hirvitä Marja Sakaria (s. 1956) lainkaan, sillä vanhempi taide on hyvin tuttua hänelle. Hän aloitti uransa Ateneumista kuvataiteen keskusarkiston tutkijana.

Sakari ei aio muuttaa Ateneumin linjaa, mutta toiveissa on tuoda aika ajoin esiin hieman uudempaa taidetta. Ulottuvathan Ateneumin kokoelmat aina 1970-luvulle saakka. Sakari teki aikoinaan väitöstutkimuksensa 1960-luvulla alkunsa saaneesta käsitetaiteesta. Lähimpänä sydäntä on kuitenkin hieman vanhempi taide – avantgarde ja modernismi. Niitä tullaan ehkä näkemään Ateneumin seinillä.

– Mitään taiteilijanimiä en kuitenkaan halua kertoa, sillä koskaan ei voi tietää pystyykö lupauksia lunastamaan. Minua kiinnostavat myös dadaismi ja eri taiteen aloja sekoittavat fluxus-taiteilijat.

Ateneumin taidemuseo.
Derrick Frilund / Yle

Ensimmäiseksi Sakari haluaa kuitenkin rauhassa tutustua taloon ja kuunnella henkilökuntaa.

– Ateneumissa on huikea asiantuntemus. Luotan talon henkilökuntaan täysin.

Marja Sakari haluaa korostaa näyttelyissä yhteiskunnan ja taiteen vuorovaikutusta. Myös vanhemmasta taiteesta hän haluaa löytää uusia näkökulmia.

– 1800-luvun taiteesta on tehty paljon uutta, mielenkiintoista tutkimusta. Myös vuoropuhelu eri aikakausien välillä on kiinnostavaa.

Kansainväliset verkostot vaikuttivat valintaan

Marja Sakari ehti työskennellä Kiasmassa lähes viisitoista vuotta. Viimeksi hän toimi vaihtuvien näyttelyiden intendenttinä. Johtajakokemusta Sakari sai muutaman vuoden aikana Suomen Ranskan instituutissa Pariisissa. Sen ajan hän oli virkavapaalla Kiasmasta.

Sakari on toiminut virkaatekevänä johtajana Kiasmassa. Hän myös haki aikoinaan Kiasman johtajaksi, mutta ei tullut valituksi.

Kansallisgallerian pääjohtaja Risto Ruohonen kertoo, että Ateneumin johtajaksi oli useita hakijoita. Sakarin valtiksi nousivat kansainväliset suhteet, joita hän on luonut pitkän uransa aikana.

– Ateneum on viime vuosina panostanut kansainväliseen verkostoitumiseen ja näkyvyyteen, Ruohonen perustelee.

Ruohonen pitää Sakarin johtajakokemusta riittävänä, vaikka Ranskan instituutti ei iso organisaatio olekaan.

Ateneumin johtajan paikka avautui, kun edellinen johtaja Susanna Pettersson valittiin Ruotsin kansallismuseon johtoon tämän vuoden maaliskuussa. Hän ehti työskennellä Ateneumissa vajaat neljä vuotta.

Ateneumin johtajavirka on määräaikainen ja se kestää viisi vuotta.

Ateneum kuuluu Kansallisgallerian museoihin. Ateneumin näyttelyihin tutustui viime vuonna noin 440 000 kävijää.