1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Voisiko uhanalainen taimen viihtyä aivan kaupungin keskustassa? Tätä kokeillaan nyt Oulussa

Paltamon taimenista odotetaan Oulun keskustan puiston vetonauloja. Luonnonvarakeskus tutkii, kuinka kaupungin keskustaan rakennettuun puroverkostoon saataisiin oma taimenkanta.

Oulu
Luonnonvarakeskus istutti Oulussa Hupisaarten puroihin 40 emokalaa syksyllä 2018.
Oulujoen alajuoksulla olevien Hupisaarten puroihin istutettiin sukukypsiä taimenia. Toiveissa on saada keskustan tuntumassa olevan Ainolan puiston alueella soliseviin Hupisaaren puroihin oma arvolohikanta. Istutuksista kertovat luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Pauliina Louhi ja Oulun kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen, toimittajana on Risto Degerman.

Rakennettuun Oulujokeen yritetään istuttaa uhanalaista taimenkantaa. Tavoitteena on saada Oulujoen vaellustaimen kutemaan kaupungin keskustassa olevan puiston puroissa, joita on kunnostettu kesän aikana.

Keskiviikkona paikalle kuljetettiin autokyydillä 40 sukukypsää taimenta Luonnonvarakeskuksen Paltamon kalankasvattamolta. Siellä niitä on "koulutettu" uusiin oloihin viriketankeissa, joissa on jäljitelty kalan luonnollisia oloja.

Puro ja silta
Hupisaarten alueen puroihin on aimminkin eksynyt joitakin vealluskaloja, mutta kaksivuotsien kunnostustyön ja istustuen jälkeen odotetaan taimenkannan vakiintuvan. Ensi talvena puroihin johdetaan myös lisää vettä, jotta kalojen elinolot turvataan.Risto Degerman / Yle

Toiveissa on, että nyt istutettavien emokalojen poikaset leimautuisivat niin voimakkaasti Ainolanpuiston ja Hupisaarten alueen puroihin, että ne aikanaan merivaelluksen jälkeen palaisivat jatkamaan sukuaan samoihin maisemiin, kertoo luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Pauliina Louhi.

– Ollanhan tässä jännän äärellä. Tuloksia ei vielä pystytä sanomaan, mutta parin-kolmen vuoden jälkeen alkaa ehkä olla aika juhlia, jos tämä onnistuu, sanoo Pauliina Louhi.

Istutuksen jälkeen luonnonvarakeskus seuraa kalojen liikkeitä. Kaloihin on istutettu samantapaiset seurantasirut, joita käytetään lemmikkieläinten tunnistamisessa. Niiden avulla kalat voidaan tunnistaa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kalojen liikkeitä ja myös sitä kuinka suuri osa istutetuista kaloista palaa paikalle merivaelluksen jälkeen.

Kaupunki tavoittelee uutta vetonaulaa

Oulussa kaloja on voinut tarkkailla jo vuosia Oulujoen kalatiellä, jossa olevasta seurantaikkunasta on voinut nähdä kuinka Merikosken voimalan ohi rakennetun kalatien kautta padon yläpuolelle nousevat lohet ja taimenet liikkuvat.

Tarkoitus on kuitenkin, että jatkossa kutuasuisia taimenia voisi bongata myös myös Hupisaarten puroilla. Luonnonvarakeskuksen ja kaupungin yhteisessä hankkeessa on aikomus puhaltaa uutta puhtia vanhaan lohikalojen suurjokeen, vaikka rakennetusta joesta arvokalojen luontaiset kannat ovat jo tuhoutuneet.

Oulun kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen on innoissaan puiston uudesta aluevaltauksesta. Uhanalaiseksi luokiteltujen vaelluskalojen saaminen osaksi puistomaisemaa parantaa omalla tavallaan myös puiston virkistyskäyttöä.

– Näin syksyisinhän väkeä käy täällä Ainolan puistossa ehkä vähemmän kuin kesäpäivinä, mutta nythän täällä voi käydä vaikka bongailemassa puroissa liikkuvia taimenia, Pulkkinen sanoo.

Hupisaarten puroja Oulun Ainolanpuistossa.
Hupisaarten alue on suosittu virkistyalue ja purojen täyttämällä alueella on paljon polkuja ja kävelyreittejä.Risto Degerman / Yle

Kalastus puistossa ja puroissa on kielletty. Kaupunki järjestää paikalle jonkin verran myös vartiointia.

– En usko, että täällä varsinaiset kalastajat edes tulevat kokeilemaan ja toivottavasti myös sosiaalinen valvonta pelaa, etteivät muutkaan tule tekemään tänne ilkivaltaa.

– Tarkoitus on nimenomaan suojella uhanalaista meritaimenkantaa, Hannu Pulkkinen sanoo.

Lue seuraavaksi