1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Lakko vaikuttaa monin tavoin, harva taloyhtiö on hakenut kieltoa parveketupakoinnille ja luksus ei ole enää vain materiaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Lakkopäivänä liha voi vaihtua kanaan

Keskiviikosta on tulossa lakkopäivä, koska ay-liike ei hyväksy hallituksen suunnitelmaa helpottaa irtisanomista. Kaupan hyllyiltä voivat loppua tietyt tuotteet. Esimerkiksi punaisen lihan tilalla voi olla siipikarjatuotteita. Joukkoliikenne tökkii eikä päiväkodeissa lasten hoitoaikoja voi välttämättä muuttaa yhtä joustavasti kuin tavallisesti. Sairaaloissa vaikutukset heijastuvat todennäköisesti eniten leikkauksiin, jotka saattavat viivästyä.

Harvinainen äänestys eduskunnassa

Eduskunta ratkaisee tänään, voidaanko uudet tiedustelulait hyväksyä jo ennen vaaleja. Jotta tiedustelulakia voidaan muuttaa hallituksen esittämällä tavalla, eduskunnan on ensin päätettävä perustuslain muutoksesta. Yle näyttää äänestyksen suorana verkkolähetyksenä, jossa käydään läpi myös äänestystä edeltäviä ja sen jälkeisiä kommentteja.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Vasta alle 200 taloyhtiötä hakenut parveketupakointikieltoa

Kaksi vuotta sitten odotukset parveketupakointikiellon mahdollistavasta laista olivat korkealla. Hakumenettely ja valvonta on kuitenkin koettu hankalaksi. Tilastojen mukaan kieltoa on hakenut alle 200 taloyhtiötä.

Turun terveystarkastaja Markku Rohunen miettii jo lakiin parannusta. Hänen mielestään viranomaiset voitaisiin ohittaa ja taloyhtiöt saisivat suoraan päättää asiasta. Myös Kiinteistöliitossa kannatetaan toimia, joilla voitaisiin säästää viranomaisten aikaa ja taloyhtiöiden resursseja.

Kuva: Yle

Lue bloggaajien ja Tori.fi:n vinkit kaupankäyntiin netissä

Selkeät, kirkkaat kuvat ja tarkat, rehelliset tiedot tuotteesta. Nämä perinteiset vinkit ovat yhä valttia, jos toivoo tuotteensa löytävän ostajan. Kysyimme kuluttajien välisen verkkokaupan tuntijoilta, miten vaatteensa ja tavaransa saa kaupaksi, ja millaiselle tavaralle ei verkostakaan välttämättä ostajaa löydy.

Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Mikä on sinulle luksusta? – Osallistu keskusteluun verkkosivuillamme

Nykyään luksus ei ole enää vain ylellistä materiaa, vaan paljon muutakin. Sen määritelmä on irtautunut rahankuluttamisesta, joten luksus voi tarkoittaa vaikkapa omaa aikaa, hyviä yöunia ja jonkun muun keittämää kahvia. Myös monesta vanhan maatalousyhteiskunnan töistä ja askareesta on tullut hektisen nykymaailman kierrokset pysähtymään pakottavaa ylellistä ajanvietettä.

Luksus on saanut uusia arjesta kumpuavia merkityksiä. Se ei enää ole vain ylellistä materiaa, vaan esimerkiksi omien mieltymysten mukaisesti vietettyä aikaa. Kuva: AOP

Etelään leviää sateita, muualla poutaa

Etelä-Suomessa sataa monin paikoin vettä iltapäivän ja illan aikana. Ylen meteorologin Matti Huutosen mukaan maan keski- ja pohjoisosassa sää on päivällä suurelta osin poutaista. Keli saattaa olla aamulla paikoin liukas tienpintojen jäätymisen tai kuuraisten teiden vuoksi. Lue lisää säästä täältä.

Sääennuste keskiviikolle 3. lokakuuta. Kuva: Yle