Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki ei odottele inspiraatio työssään – leikki auttaa ideoinnissa

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki ei voi jäädä työssään odottamaan inspiraatiota, vaan hän pyrkii tietoisesti harjoittamaan sitä toistuvilla ajatusleikeillä.

Puoli seitsemän
Puoli seitsemän

Teemu Muurimäki vietti lapsuutensa Porissa, jossa jo pienen pojan leikit näyttivät vahvasti suuntaa muotisuunnittelijan uralle.

– Joskus sanon, että edelleen leikin samalla tavalla kuin leikin lempileikkejäni lapsena. Tein pieniä vaatteita nukeille ja askartelin. Teen sitä edelleen. Barbit ovat vaan vaihtuneet aikuisiksi naisiksi.

Teemu Muurimäki on ehtinyt suunnitella muotia uransa aikana niin Suomessa kuin maailmalla suurissa muotitaloissa, kuten esimerkiksi Dolce & Gabbana, Bottega Veneta ja Giorgio Armani.

– Se on ollut ihan mahtava kokemus ja on tuntunut etuoikeutetulta päästä tekemään töitä kuuluisien muodin luojien kanssa.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki.
Muotisuunnittelija Teemu Muurimäki kertoo millaista oli työskennellä Italian huippumuotitaloissa.

"Se paikka, johon halusin kokemusteni jälkeen päätyä oli Suomi"

Suomessa moni tunnistaa hänen töitään Linnan juhlista, gaalojen punaisilta matoilta tai vaikkapa hänen omasta miesten Formal Friday -vaatebrändistään. Nykyään hän nauttii työstään nimenomaan Suomessa eikä haikaile pysyvästi asumaan maailman muotikeskuksiin.

– Olen saanut tehdä elämästäni sellaisen kuin haluan. Olen tehnyt ratkaisuja siitä näkökulmasta, että haluan päätyä tiettyyn paikkaan. Se paikka, johon halusin kokemusteni jälkeen päätyä oli Suomi ja se, että pääsen tekemään mahdollisimman monipuolisesti muotisuunnittelua.

Monipuolisuuden voi sujuvasti liittää Teemu Muurimäen suunnittelemiin töihin. Hän on suunnitellut niin miehille kuin naisille, arkeen ja juhlaan, kaupallisia ja ei-kaupallisia vaatteita. Hänen suunnittelemiaan luomuksia on nähty niin Chess-musikaalin lavalla kuin tulevana kesänä Savonlinnan Oopperajuhlilla tai vaikkapa arkipukeutumisessa kaduilla.

Laaja-alaisuus on myös suunnittelijalle itselleen mielekästä.

Riippumatta kyseessä olevasta suunnittelutyöstä kaikki alkaa hänen kohdallaan aina ideasta ja leikistä, kuten hänen lapsuudessaan. Muurimäelle inspiraatio ei ole mysteeri, jota pitäisi odottaa kantaen varmuuden vuoksi jatkuvasti lehtiötä ja kynää mukanaan.

– Inspiraatio on suunnittelijan työkalu. En voi jäädä sitä odottelemaan. Paras suunnitteluprosessi on sellainen, että en tiedä, mihin se päättyy.

Oleellista on Teemu Muurimäen mukaan myös uskallus seurata suunnitellussa omia uusia ideoitaan ja kehitellä niitä rohkeasti eteenpäin, vaikka lopputulos olisi itsellekin siinä kohtaa mysteeri.

– Suunnittelijan pitää uskaltaa altistaa itsensä ideoille ja niiden kehittelylle.