1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Teollisuuslaitoksia hiljenee lakon ajaksi myös Päijät-Hämeessä

Ammattiliitot pyrkivät torppaamaan hallituksen aikeet helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä.

Hartwallin tehdas hiljenee keskiviikkona lakon vuoksi. Kuva: Mika Halme / Yle

Irtisanomissuojan heikentämistä vastustava lakko vaikuttaa vuorokauden ajan useaan teollisuusyritykseen Päijät-Hämeessä. Mielenilmaus käynnistyy tiistain ja keskiviikon välisenä yönä ja kestää vuorokauden.

Hartwallin Lahden-tehtaalla töistä ovat poissa kaikki muut paitsi ylemmät toimihenkilöt. Hartwallin johto ei ota kantaa lakkoon, koska kyse ei ole työntekijöiden ja työnantajan välisestä kiistasta. Lakkopäivän järjestelyt on tehty sovussa työnantajan ja työntekijöiden kesken.

Koska juomia ei valmistu Lahden-tehtaalta päivään, torstain toimitukset kauppoihin ja ravintoloihin jäävät välistä. Tilannetta paikataan tarvittaessa lakkopäivän jälkeen.

– Voimme tarjota korvaavaa ajopäivää, kertoo Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Tomi Korte.

Korte ei usko, että yhden vuorokauden tuotantokatkos aiheuttaa pulaa juomista etenkään, kun kesän sesonki on jo ohi.

– Kyllä varastot yleensä yhden päivän kestävät, hän toteaa.

Lakossa on myös työntekijöitä Iskulla, Novartilla ja Wipakilla Lahdessa sekä Koskisen -yhtiöllä Kärkölässä. Versowoodia lakko koskettaa Hartolassa ja Heinolassa.

Pirulle pikkusormi?

Tehdaslakon takana ovat Elintarviketyöläisten liitto, Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro, Sähköliitto ja palvelualojen ammattiliitto PAM. Elintarviketyöntekijöiden liitto kertoi tiistana olevansa valmis jatkamaan lakkoa, jos hallitus ei peräänny irtisanomissuojan heikentämisestä.

Vaikka mielenilmaus kohdistuu hallituksen kaavailuihin helpottaa työntekijän irtisanomista pienissä yrityksissä, Hartwallin työntekijöiden Lahden-pääluottamusmies Ville Sipilä näkee asian koskettavan myös isojen yritysten työntekijöitä.

Hän näkee, että jos irtisanomissuojan muutos saataisiin läpi pienissä yrityksissä, muutkin olisivat vaarassa.

– Uhkakuva olisi, että se laajennettaisiin minkä kokoisiin yrityksiin tahansa. Sen takia tässä taistellaan. Kaikki tietävät kuluneen fraasin pikkusormen antamisesta, siitä tässä on kyse, Sipilä sanoo.