Parveketupakoinnin kieltoa on hakenut vain alle 200 taloyhtiötä, sillä haku ja valvonta ovat hankalia

Lakiin kaavaillaan korjauksia, jotka keventäisivät prosessia. Parveketupakoinnista on tulossa taloyhtiön oma asia.

tupakointikielto
Tupakointia parvekkeella.
Taloyhtiöt voivat hakea parveketupakoinnin kieltoa.Yle

Kaksi vuotta sitten odotukset olivat korkealla. Taloyhtiöille oli tulossa työkalu, jolla voisi kieltää tupakoinnin asuntojen parvekkeilla. Parin vuoden aikana jokainen kieltoa suunnitellut taloyhtiö olisi saanut asian jo hoidettua. Tilastot kumminkin kertovat, että kieltoa on hakenut vain alle 200 taloyhtiötä Suomessa.

Kiinteistöliiton Varsinais-Suomen toimiston keräämien tietojen mukaan pääkaupunkiseudulla parveketupakointikielto on myönnetty 58 kiinteistölle. Turun seudulla luku on 17 ja Tampereen seudulla 16. Pääkaupunkiseudulla on lisäksi vireillä 37 lupaa, Turun seudulla kolme ja Tampereen seudulla neljä lupaa.

Prosessi on liian raskas

Turun kaupungin terveystarkastaja Markku Rohunen odotti, että kieltoja olisi syntynyt parissa vuodessa kymmenkertainen määrä toteutuneeseen nähden. Lain astuessa voimaan vuoden 2017 alussa tuli paljon kyselyjä.

– Kokevatkohan taloyhtiöt hakuprosessin jotenkin raskaaksi? pohtii Rohunen.

Tupakka
Viivi Sihvonen / Yle

Toiminnanjohtaja Juuso Kallio Kiinteistöliiton Varsinais-Suomen toimistosta arvioi, että vähäisiin kieltohakuihin on kaksi syytä.

– Prosessi on koettu kohtalaisen raskaaksi. Se vaatii paljon selvittelytyötä, kuulemislomakkeen täyttöä ja muuta. Se on työläs, Kallio tiivistää.

Toinen syy liittyy valvontaan. Ensin taloyhtiö ilmoittaa viranomaiselle havaitun rikkeen, ja sitten viranomaisen on todettava se. Rikkeen tekijää on ensin kuultava. Jos hän uusii rikkeensä, hänelle voidaan määrätä uhkasakko.

– Se prosessi on tähän tarkoitukseen liian raskas, sanoo Juuso Kallio.

Parveketupakoinnin kieltolakiin sisältyy myös pykälä, joka kieltää tupakoinnin asuntojen sisällä. Näitä kieltoja on Suomessa haettu vain muutamaan kohteeseen kahden vuoden aikana.

Tarvitaanko lupaviranomaista lainkaan?

Parveketupakoinnin kieltävä laki vaatii remonttia. Terveystarkastaja Markku Rohusella on tilanteeseen yksi tärkeä parannus.

– Jos minulta kysyttäisiin, ottaisin viranomaiset pois prosessista ja antaisin taloyhtiön päättää itse asiansa. Olisi kaikkein helpointa, jos taloyhtiö tekisi päätöksen ja valvoisi sitä. Mitäpä sitä suotta byrokratiaa kieputtamaan.

Rohusen toive saattaa hyvinkin toteutua. Sosiaali- ja terveysministeriön tupakkatyöryhmä ehdotti toukokuun mietinnössä, että taloyhtiöt voisivat enemmistöpäätöksellä kieltää sekä parveketupruttelun että tupakoinnin huoneiston sisätiloissa.

Olisi kaikkein helpointa, että taloyhtiö tekisi päätöksen ja valvoisi sitä.

Markku Rohunen

– Tämä on suunta, johon kannattaa mennä. Tällä säästetään viranomaisen aikaa ja taloyhtiön resursseja, Kiinteistöliiton Juuso Kallio sanoo.

Hän kannattaa myös parkkisakon tapaista sanktiomaksua tupakointisääntöä rikkoville. Sitä on esittänyt myös ministeriön työryhmä.

Asumisoikeusyhtiö kielsi tupakoinnin myös pihalla

Tupakoinnin kieltäminen parvekkeella ja asuntojen sisätiloissa voi johtaa siihen, että tupruttelu siirtyy ulko-oven pieleen. Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy päätti sorvata asukassopimuksiin pykälän, joka estää myös sen.

Tupakka palaa sormien välissä
Tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaneilla voi olla neljä kertaa enemmän normaaleja keuhkoputkien pintasoluja kuin edelleen tupakoivilla. Henrietta Hassinen / Yle

Lokakuun alusta alkaen allekirjoitettavien sopimusten mukaan tupakointi on kielletty asumisoikeusasuntojen sisätiloissa, parvekkeella ja tontilla. Jos asukastoimikunta päättää perustaa pihalle tupakkapaikan, tupruttelu voi jatkua siellä. Määräys koskee vain uusia sopimuksia.

– Ennen elettiin tupakoitsijoiden ehdolla. Nyt päätettiin mennä tupakoimattomien ehdoilla, perustelee Varsinais-Suomen Asumisoikeuden toimitusjohtaja Pekka Peltomäki.