1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yksinäisyys

Yksinäinen vanhus voi soittaa jopa hätäkeskukseen saadakseen juttukaverin – yksinäisyydestä pitäisi kysyä arvostavasti ja lempeästi

Kyliltä ei löydy kokoontumispaikkoja ikäihmisille kuten aiemmin. Nyt ikäihmisten yksinäisyyttä lievennetään järjestämällä erilaisia palvelupäiviä ja perustamalla Ystäväpiiri-ryhmiä.

Kuva: Julia Sieppi / Yle

Moni vanhus kokee yksinäisyyttä. Vanhustyön keskusliiton mukaan kolmannes yli 75-vuotiasta kertoo olevansa yksinäinen.

Yksinäinen ikäihminen saattaa jopa soittaa hätäkeskukseen päästäkseen puhumaan jonkun kanssa. Yksinäisyys lisää muistisairauksia, sillä on yhteys aliravitsemukseen ja jopa ennenaikaisiin kuolemiin.

Yksinäisyys on kuitenkin kokijalle hyvin henkilökohtainen tunne. Sitä ei voi määritellä eikä tunnistaa ulkopuolelta. Se voi aiheuttaa myös häpeän tunnetta. Siksi yksinäisyydestä pitäisi kysyä ikäihmisiltä arvostavasti ja lempeästi.

– On tärkeää ottaa yksinäisyys puheeksi kiireettömästi ja aidosti kuunnellen, sanoo Itä-Suomen alueohjaaja Minna Partanen Vanhustyön keskusliitosta.

Ihmiset eivät kohtaa toisiaan enää kuten ennen

Pohjois-Savon kylillä asuvien ikäihmisten yksinäisyyttä lievennetään järjestämällä kylillä erilaisia palvelupäiviä ja perustamalla Ystäväpiiri-ryhmiä.

Pohjois-Savon kylät ja Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminta yhdistävät voimansa ja aloittavat toiminnan ensimmäisenä Leppävirran Kotalahdessa.

Toki ikäihmiset voivat kylillä myös hyvin. Kaikki eivät ole yksinäisiä. Yleensä naapurit tuntevat toisensa ja naapureita autetaan.

Mutta kyliltä ei löydy enää välttämättä kokoontumispaikkoja ikäihmisille kuten aiemmin. Kun viimeinenkin kyläkauppa lopettaa, loppuu samalla mahdollisuus kohdata toisia ihmisiä edes kauppareissulla.

– Sitten jos siellä on yksin, niin on todella yksin eikä välttämättä pääse mihinkään, toteaa Pohjois-Savon kylät kyläasiamies Merja Kaija.

Vanhustyön keskusliiton Itä-Suomen alueohjaaja Minna Partanen ja Pohjois-Savon kylät ry:n kyläasiamies Merja Kaija. Kuva: Matti Myller / Yle

Ystäväpiirit auttavat todistetusti

Vanhustyön keskusliitossa on järjestetty Ystäväpiiri-toimintaa jo 12 vuoden ajan. Pohjois-Savossa ryhmiä on ollut muun muassa Iisalmessa, Lapinlahdella, Siilinjärvellä ja Kuopiossa.

Tulokset ovat olleet hyviä. Yhdeksän kymmenestä mukana olleesta ikäihmisestä on kokenut, että yksinäisyys on lieventynyt Ystäväpiirin ansiosta. 90 prosenttia mukana olleista on kertonut tulleensa ymmärretyksi ryhmässä.

Ystäväpiirissä on mukana kahdeksan henkilöä kerrallaan. Toimintaa ohjaa kaksi vanhustyön keskusliiton koulutuksen käynyttä ohjaajaa. Ryhmä kokoontuu yhteensä 12 kertaa, yleensä kerran viikossa.

Tavoitteena on, että tämän jälkeen ryhmä jatkaa kokoontumisia ilman erillistä ohjausta. Keskimäärin 60 prosenttia ryhmistä kokoontuu säännöllisesti ohjatun toiminnan loputtua.

Pop Upia olisi vielä tarjolla

Palvelupäiviä ja Ystäväpiiri-ryhmiä tullaan järjestämään Leppävirran Kotalahden lisäksi myös Sorsakoskella, Nilsiän Halunassa, Etelä- ja Koillis-Tuusniemellä ja Muuruvedellä.

Kotalahti on hyvä esimerkki kylästä, missä suurin haaste on tavoittaa hajallaan kylällä asuvat ikäihmiset. Ikääntyneihin otetaan yhteyttä kunnan ja seurakunnan kautta ja toki tiedonkulussa auttaa kylän oma puskaradio. Mahdollista on, että ikäihmisten luona käydään myös henkilökohtaisesti.

Viiden kylän lisäksi mukaan pääsee 10 kylää pop up -toimintaan. Halukkaat kylät voivat olla yhteydessä Pohjois-Savon kylät kyläasimies Merja Kaijaan.

Palvelupäivien ja Ystäväpiirien sisältö rakennetaan osallistujien toiveiden mukaan, mutta etukäteen jo tiedetään, mikä tulee olemaan suosituinta: kahvin juonti ja juttelu.