Vaatimukset hoitohenkilökunnan rokotuksista kiristyvät – keikkatyötä tekevällä ei ole mahdollisuutta kieltäytyä

Hoitohenkilökunta on herännyt uuteen rokotuspykälään liian myöhään, minkä vuoksi moni työnantaja on joutunut löyhentämään vaatimuksiaan influenssarokotuksista. Nyt työnantajien vaatimukset ovat tiukentumassa.

influenssarokotteet
Työterveyshoitaja antaa influenssapiikin.
Työterveyshoitaja antaa influenssapiikin.Petri Lassheikki / Yle

Tartuntatautilain 48 pykälä (siirryt toiseen palveluun) määrittelee, että influenssarokotus pitäisi olla ainakin niillä hoitoalan työntekijöillä, jotka työskentelevät "asiakas- ja potilastiloissa".

Moni terveysalan ammattilainen on kuitenkin jättänyt rokotteen syystä tai toisesta ottamatta. Rokotuksesta kieltäytyneille on annettu jo varoituksiakin sen jälkeen, kun laki tuli voimaan maaliskuun alussa.

Terveydenhuollon sijaisia välittävän Seuturekryn asiakkuuspäällikkö Päivi Penttinen yllättyi, kuinka moni keikkatyötä tekevä ammattilainen heräsi rokotuspakkoon liian myöhään. Lain tullessa voimaan rokotuksia ei ollut tarjolla.

Kohupykälän voimaantulo vaikutti Penttisen mukaan selvästi jopa työvoiman saantiin.

– Viime keväänä nähtiin selvästi, että sijaisia ei saatu aikaisempaan tahtiin. Sen takia asiakkaamme vielä viime keväänä löyhensivät vaatimuksiaan, koska omallakaan henkilökunnalla ei ollut kaikilla rokotteita. Influenssakausi alkoi olla takana päin ja selvästi joustettiin.

Jos yksikkö vaatii rokotuksia, me emme voi tarjota töitä rokottamattomille. Se on kylmä totuus.

Päivi Penttinen

Seuturekry välittää noin 4 000 sijaista terveydenhuollon tehtäviin kunnissa, eri puolilla Suomea. Nyt työnantajat ovat Penttisen mukaan selvästi kiristäneet kantaansa ja influenssasuojaa vaaditaan aiempaa hanakammin.

Seuturekry on jo lähettänyt ensimmäiset muistutuskirjeet sijaisilleen. Niissä korostetaan rokotusten välttämättömyyttä. Työnhakijan on osoitettava soveltuvuutensa tehtävään, tähän kuuluu myös ajantasainen rokotussuoja.

– Jos yksikkö vaatii rokotuksia, me emme voi tarjota töitä rokottamattomille. Se on kylmä totuus.

Allergisille muita töitä, keikkatyöläisille kenkää

Kaikkein huonoin tilanne on rokotteelle allergisilla sijaisilla ja niillä, jotka eivät voi ottaa rokotetta terveydellisistä syistä. Asiakkuuspäällikkö Päivi Penttisen mukaan työtä ei ole tarjolla sellaisille, jotka eivät voi ottaa rokotetta. Hän toivoisi ainakin tähän tilanteeseen muutosta.

– Se on iso ongelma. Tilanne käsitellään ihan samalla tavalla kuin jos et ota rokotetta. Keikkailu meidän kauttamme on vapaaehtoista, emmekä pysty tarjoamaan siinä tapauksessa töitä.

Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.
Influenssarokotetta pistetään käsivarteen.Kalle Niskala / Yle

Raumalla ei vielä tiukat keinot käytössä

Rauman aluesairaalan henkilökunnasta vasta reilut 60 prosenttia on suojannut itsensä influenssaa vastaan. Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen ylihoitajan Marja Lehtimäen mukaan työnantaja on aktiivisesti kannustanut työntekijöitään hoitamaan rokotukset kuntoon.

– Olemme jakaneet muun muassa Brunbergin pusuja niille, jotka ottavat rokotuksen. He ovat saaneet myös merkin, jonka voi laittaa nimikilpeen.

Ajattelemme, että pärjäisimme tällä ohjeistuksella eikä mitään radikaalimpaa tarvita.

Marja Lehtimäki

Lehtimäki ennakoi, että syksyn influenssakauden alkaessa rokotuskattavuus nousee huomattavasti. Hän uskoo, ettei periaatteellisista syistä rokotuksista kieltäytyviä ole Raumalla paljon.

Maski kasvoille, jos ei ota rokotusta

Alkavalla influenssakaudella työnantaja suhtautuu aikaisempaa tiukemmin rokotuspakkoon myös Raumalla. Influenssarokotus aiotaan vaatia, jos henkilö työskentelee lain määrittelemissä puitteissa.

Toistaiseksi Raumalla ei ole ollut ristiriitatilanteita pakkorokotukseksikin kutsutun lakipykälän takia. Vaihtoehtona rokotukselle Rauma tarjoaa suojamaskien käyttöpakkoa niille, jotka syystä tai toisesta eivät halua ottaa influenssarokotusta.

– Ajattelemme, että pärjäisimme tällä ohjeistuksella eikä mitään radikaalimpaa tarvita. Ainakaan toivottavasti, kertoo Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen ylihoitaja Marja Lehtimäki.

Olemme jakaneet muun muassa Brunbergin pusuja niille, jotka ottavat rokotuksen.

Marja Lehtimäki

Lain soveltaminen ja käytännöt kuitenkin vaihtelevat eri työnantajilla, ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat ihmeissään ympäri Suomea. Kysymyksiä satelee niin ammattijärjestöille kuin työnantajajärjestöillekin (siirryt toiseen palveluun).

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakiin muutoksia (siirryt toiseen palveluun) parhaillaan. Muutokset tulevat eduskunnan käsittelyyn joulukuussa.

Lue lisää:

Sairaala antoi kirjallisia varoituksia työntekijöille, jotka eivät ottaneet influenssarokotetta – rokotepykälän tiukka tulkinta yllätti ministeriönkin