1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lakot

Lakko keskeyttää teräksen tuotannon Torniossa, myös Lappsetin vientitoimitukset viivästyvät

Vuorokauden lakko osuu Lapissa suurimpiin teollisuusyrityksiin.

lakot
Outokummun Tornion-tehtaan luottamusmiehet Pekka Korpela ja Tuomas Nikula.
Vuorokauden lakko osuu Lapissa raskaimmin Outokummun Tornion terästehtaalle. Arkistokuva.Kati Teirikko / Yle

Poliittiseen lakkoon osallistuu Teollisuusliitto, PRO, Palvelualojen ammattiliitto sekä Sähköliitto. Vuorokauden lakko osuu Lapissa raskaimmin Outokummun Tornion terästehtaalle. Viestintäpäällikkö Niina Kostiander kertoo, että lakkoon osallistuu noin 1500 yhtiön 2000 työntekijästä.

– Lakko keskeyttää ruostumattoman teräksen tuotannon. Olemme kuitenkin neuvotelleet niin, että turvallisuuden ja työsuojelun kannalta keskeiset tehtävät hoidetaan normaalisti, Kostiander sanoo. Vuorokauden lakko pitää alas- ja ylösajoineen tehtaan pysähdyksissä 30 tunnin ajan.

Ferrokromin tuotanto ja Outokummun Kemin kaivoksen toiminta jatkuu tavalliseen tapaan.

Yhtiö ei arvioi lakosta koituvia taloudellisia tappioita, mutta Kostianderin mukaan vaikutukset vientiin ovat vähäiset.

YLE / Essi Timonen

Puistokalusteilla kiire päästä kiinni maahan

Teollisuusliiton lakon kohteeksi valikoidun rovaniemeläisen Lappset Groupin toimitusjohtaja Tero Ylinenpää sen sijaan kertoo lakon osuvan ikävimmin juuri ulkomaalaisiin asiakkaisiin. Leikkipuistokalusteiden vientitoimitukset voivat viivästyä maasta riippuen viikollakin.

– Erityisesti tässä vaiheessa vuotta pitäisi pystyä toimittamaan ajallaan, koska lähestymme talvea. Pian sääolosuhteet tulevat vastaan, eikä asennuksia voida enää tehdä, Ylinenpää sanoo. Hänen mukaansa nopeat ja luotettavat toimitukset ovat tähän asti olleet yksi ennätyksiä takovan yrityksen kilpailueduista.

Valmistukseen tuleva vuorokauden paussi sen sijaan on Ylinenpään mukaan helposti kirittävissä kiinni.

Lakko pysäyttää myös Stora Enson Veitsiluodon sahan. Sellukattilat pöhisevät ja paperikoneet jyskyttävät kuitenkin normaalisti. Tavallista likaisempaa tehtaalla kuitenkin on, koska myös PAM :iin kuuluvat siivoojat lakkoilevat keskiviikkona.

Sairaalasänky ja naisen kasvot.
Jarkko Riikonen / Yle

Ylityökielton seurauksiin varaudutaan päiväkodeissa ja sairaaloissa

Julkisella puolella lakko ei vaikuta, sen sijaan JHL:n maanantaina alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto teettää hankaluuksia mikäli se jatkuu viikkoja. JHL:n jäseniä on erityisesti päiväkodeissa. Kemin henkilöstöpäällikkö Jani Koskela ja Rovaniemen henkilöstöpäällikkö Antti Määttä kertovat, että esimiehet tai sijaiset huudetaan apuun, mikäli tarvitaan esimerkiksi sairauspoissaolojen paikkaajia.

Myös sairaaloissa varaudutaan JHL:n työtaistelun jatkumiseen. JHL:n jäseniä on esimerkiksi lähihoitajina, laitoshuoltajina ja kiinteistöhuollossa.

– Monissa tehtävissä on myös muiden liittojen jäseniä ja se antaa vähän pelivaraa työnantajan näkökulmasta. Lyhyellä aikavälillä ylityökiellolla ei ole merkittäviä vaikutuksia, mutta viikkoja pitkittyessään se saattaa kuormittaa muiden liittojen jäseniä, jotka joutuvat sitten tekemään ylitöitä, sanoo Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.

Mikäli potilasturvallisuus uhkaa vaarantua, voi työnantaja muuttaa työvuorolistaa omalla päätöksellään. Ylitöitä ei kuitenkaan voida teettää. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei ole ainakaan vielä vaikuttanut Lapin keskussairaalan toimintaan.

Lue seuraavaksi