1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroopan valokuvakuukausi käynnistyi Berliinissä – katso tästä johtajan lempiteokset: "Sotakuvat vetävät mietteliääksi"

Euroopan valokuvakuukausi esittelee laajasti taidetta ennen julkaisemattomista Frida Kahlo -kuvista aina tuttuihin LP-levyjen kansiin.

valokuvataide
pojat leikkivät pommin repimässä kraaterissa Aleppossa
Hosam Katan, Humans at War.Hosam Katan / Benhadj & Djilali Galerie

Viikonloppuna Berliinissä käynnistyi Euroopan valokuvakuukausi EMOP (European Month of Photography), jonka 120 valokuvanäyttelyssä voi kurkistaa Euroopan taidevalokuvauksen tilaan vuonna 2018.

EMOP-kuukauden projektijohtaja Oliver Bätz uskoo, että ihmiset ovat edelleen kiinnostuneita valokuvataiteesta, vaikka jokainen on voinut jo pitkään napsia kuvia omalla älypuhelimellaan. Hyviä kuvia ostetaan edelleen kotien ja toimistojen koristeeksi.

– Valokuvafestivaalit ovat olemassa, jotta yleisö voi löytää uusia ajatuksia valokuvien takaa. Samalla uudet tekijät voivat saada kuviaan myydyksi, Bätz sanoo.

Tänä vuonna EMOP esittelee myös paljon sotakuvia Syyriasta ja Ukrainasta.

– Sotakuvat kuuluvat festivaalin rankimpiin otoksiin. Ne vetävät mietteliääksi, projektijohtaja kuvailee.

Tänä vuonna EMOP:issa nähdään lisäksi paljon mustavalkokuvia sekä filmille kuvattuja valokuvia.

Mukana tuttuja LP-kansia ja uutta materiaalia Frida Kahlosta

Oliver Bätz miettii pitkään, kun häneltä kysytään, mitä näyttelyitä hän valokuvakuukauden runsaasta tarjonnasta suosittelisi.

Ensimmäinen suositus on näyttely Berliinin vuosittaisesta huipputapahtumasta, Berlinale-elokuvafestivaalista. Deutsche Kinemathek -elokuvamuseo on koonnut kuvia, jotka kertovat tarinoita Berlinalesta kulissien takana.

neljä sisarusta
Berliinissä on esillä myös kuuluisa The Brown Sisters -sarja, joka dokumentoi neljän sisaruksen vanhenemista neljältä vuosikymmeneltä. Kuva on vuodelta 1975.Nicholas Nixon, kokoelmasta Fundación MAPFRE / Fraenkel Gallery, San Francisco

Kuvissa vilahtelevat Nick Cave, muut tähdet ja fanit, mutta niissä esiintyvät myös festivaaliin liittyvät poliittiset tapahtumat, juhlat ja muoti.

– Berlinale-näyttelyä voin suositella ihan kaikille, Bätz hehkuttaa.

Keskellä Berliiniä sijaitsevassa Willy Brandt -talossa esitellään osana EMOP:ia amerikkalaisen naiskatukuvaajan Vivian Maierin teoksia.

– Ne ovat ihastuttavia ja yksinkertaisesti hyviä mustavalkokuvia. Ja tarina niiden taustalla on uskomaton.

Maierin kuvat löytyivät sattumalta, kun nuori mies löysi kuvien negatiivit ostamansa talon ullakolta.

.Valokuvaajan omakuva
Vivian Maier, omakuva, 1956.Vivian Maierin jäämistö / Maloof Collection ja Howard Greenberg Gallery, NY

1950- ja 60-luvuilla otettujen katukuvien lisäksi Maierin arkistosta löytyi myös ennen julkaisemattomia kuvia meksikolaisesta Frida Kahlosta.

Kreuzbergilaisessa Browse Galleryssa on puolestaan tarjolla silmäniloa LP-levyjen ystäville. Galleria esittelee kuva- ja kansituotantoyhtiö Hipgnosisin kuuluisimpia kuvia, jotka ovat koristaneet esimerkiksi Pink Floydin ja Genesiksen laulajan Peter Gabrielin LP-levykansia.

Hipgnosis tuotti kannet esimerkiksi Pink Floydin A Saucerful of Secrets, Genesisin The Lamb Lies Down on Broadway ja Led Zeppelinin House of the Holy -levyille.

kaksi miestä kättelee, toisen puku on tulessa
Wish you were here -albumin kansikuva.Pink Floyd, kuvan tuottanut ltd. Edition prints, suunnittelija Aubrey Powell, Storm Thorgerson [Hipgnosis]. Käyttöoikeus: Browse Gallery

Arkea raunioiden keskellä sekä valokuvan alkemiaa

EMOP:in Humans at War -näyttely dokumentoi Syyrian sodan seurauksia Aleppossa. Kuvaaja Hosam Katan oli 17-vuotias sodan puhjetessa vuonna 2011.

Alun perin Katan kuvasi kännykällään mielenosoituksia. Kun kansainväliset mediat ja kuvaajat lähtivät Alepposta sodan edetessä, Katan ryhtyi kuvaamaan kotikaupunkiaan maailman uutistoimistoille.

– Yksi kuva on painunut erityisesti mieleeni: siinä lapset hyppivät pommin repimään kraateriin pommitusten välissä ja pulikoivat kraaterin vedessä, Bätz kuvailee.

EMOP:in Berliinin-projektijohtaja kehottaa myös katsomaan Ostkreuz-valokuvakoulun lopputyöt, jotka ovat esillä Kreuzbergissä. Berliinissä on liuta valokuvauskouluja, jotka ovat Bätzin mukaan aina osa EMOP-kuukauden tarjontaa.

kaksi miestä joessa
Charlott Cobler, Barnabas ja Antonius, 2017.Charlott Cobler / Ostkreuzschule für Fotografie

– Kouluista valmistuu nuoria tekijöitä, ja siellä pystymme näkemään myös uusia suuntia, joihin valokuvausta viedään.

Valokuvataiteessa näkee vain vähän täysin uusia motiiveja ja tekniikoita. EMOP:in tärkeimpiin näyttelyihin Berliinissä kuuluu kuitenkin kokeellinen Back to the Future -näyttely.

C/O Berlin -näyttelytilassa Länsi-Berliinissä nähtävät teokset ovat miltei enemmän alkemiaa kuin valokuvausta. Ne leikkivät Bätzin mukaan valon eri taajuuksilla, kuvausmenetelmillä ja vanhojen kameramekanismien matkimisella.

tumma läiskä, joka on syntynyt erikoisella valokuvaustekniikalla
Wavelength-teos, a.d.S. Light Break, 2014-2017.Nicolai Howalt / kuvan levitysoikeus: Nicolai Howalt ja Martin Asbaek Gallery, Kööpenhamina

European Month of Photography -tapahtuma Berliinissä 28.09. - 31.10.2018. Lisätietoja: http://www.europeanmonthofphotography.org/ (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi