Hyppää sisältöön

Poliisin asearsenaali uusiksi – konepistoolit ja kiväärit menevät vaihtoon, mahdollisesti myös pistoolit

Toistaiseksi poliisit eivät kanna asetta vapaa-aikanaan.

Nykyisin käytössä oleva saksalainen MP5-konepistooli. Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Poliisi uusii sekä kevyttä että raskasta aseistustaan. Esimerkiksi poliisin kentällä liikkuvat partiot saavat käyttöönsä uudet konepistoolit.

Uudeksi aseeksi on valittu tsekkiläinen CZ Scorpion Evo, joka korvaa nyt käytössä olevan saksalaisen Hecler&Kochin MP5-konepistoolin. Uusia aseita tulee käyttöön sitä mukaan kuin entisten käyttöikä päättyy. Nykyisin käytössä oleva konepistooli on alun perin kehitetty jo kuusikymmentäluvulla, kun taas uusi konepistooli on ollut käytössä vasta kymmenisen vuotta.

Teknisesti uusi ase toimii periaatteessa samalla tavalla kuin vanhakin ja molemmissa käytetään samanlaista patruunaa. Uusi konepistooli on kuitenkin helpommin laitettavissa sarjatulelle kuin vanha.

– Tekniset ominaisuudet ovat vähän erilaiset, joten sarjatulelle laitto käy vähän helpommin, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Ari Alanen.

Aseen oltava tarkka

Poliisin kentällä liikkuvia partioita on viime vuodesta lähtien varustettu konepistooleilla. Lisäksi jokaisella poliisilla on mukanaan virka-aseenaan pistooli. Konepistooleja kantavat tukiaseenaan esimerkiksi lentokentällä olevat poliisipartiot.

Yrittäjä Timo Lappalainen, Joensuun SAR. Lappalaisen mukaan poliisit ovat hyviä aseenkäsittelijöitä. Kuva: Jeremias Perätalo / Yle

Varautumista on perusteltu terrorismin uhalla. Poliisitarkastaja Ari Alasen mukaan kentällä liikkuvat partiot on varustettu aseiden lisäksi suojavälineillä. Varustelu on loppusuoralla.

– Tällä hetkellä partiot on varustettu lähes kattavasti riittävillä voimankäyttövälineillä.

Joensuulainen aseasiantuntija ja yrittäjä Timo Lappalainen tuntee hyvin sekä poliisin nykyisin käyttämän MP5-konepistoolin että sen tilalle tulevan Scorpion Evo-konepistoolin.

Lappalaisen mukaan poliisin käytössä sarjatuli ei ole aseen tärkein ominaisuus vaan sen tarkkuus. Pistooliin verrattuna konepistooli on paljon tarkempi, koska sen voi tukea olkapäätä vasten. Molemmissa on samankokoinen patruuna.

– Viranomaiset eivät tarvitse sarjatulta, se on armeijan hommia. Tietysti tulee tilanteita, että tukiaseella tarvitsee ampua, silloin tarkkuus on se juttu.

Lappalainen pitää käytöstä poistuvaa asetta toiminnaltaan luotettavampana kuin uutta, mutta uuden aseen etuna on se, että siihen voidaan liittää erilaisia lisävarusteita, Lappalainen sanoo.

– Siihen on helpompi kytkeä tähtäimiä ja valaisimia.

CZ Scorpion Evo on valittu poliisin uudeksi konepistooliksi. Suomeen ostettu malli ei mahdollisesti ole täysin samanlainen kuin kuvassa. Kuva: Česká Zbrojovka

Partioilla myös rynnäkkökiväärejä

Erikoistehtäviin koulutetuilla partioilla on konepistooliakin järeämmät aseet. Karhu-ryhmällä ja vaativien tilanteiden ryhmillä on käytössään partiokiväärit, jotka muistuttavat toiminnaltaan rynnäkkökivääriä. Ylen saamien tietojen mukaan nekin aiotaan uusia, kuten myös paineilmailma-aseet ja haulikot. Poliisitarkastaja Ari Alanen ei turvallisuussyistä ota tietoihin kantaa.

Rynnäkkökivääri on huomattavan järeä ase, jolla pystytään ampumaan selvästi konepistoolia kauemmaksi.

– Rynnäkkökiväärin luodin lähtönopeus on kolminkertainen ja läpäisykyky ihan eri luokkaa kuin konepistoolin, sanoo aseasiantuntija ja yrittäjä Timo Lappalainen.

Armeijan varastossa on Ylen lähteen mukaan jonkun verran varsinaisia rynnäkkökiväärejä poliisia varten.

Henkilökohtainen virka-ase saattaa vaihtua

Nykyisin poliisin virka-aseena on joko Glock- tai Walther-merkkinen pistooli. Näiden hankintasopimukset ovat päättymässä ja tulevan kilpailutuksen seurauksena ne saattavat vaihtua. Pistooleissa on ollut teknisiä ongelmia. (siirryt toiseen palveluun)

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

– Sitten järjestetään kilpailutus ja katsotaan, mikä tuote kilpailutuksessa menestyy, poliisitarkastaja Ari Alanen sanoo.

Viime vuonna poliisihallitus kertoi, että osa poliiseista saatetaan velvoittaa kantamaan virka-asetta matkalla töihin.

– Aseenkantoa työmatkalla kokeiltiin mutta toistaiseksi sitä ei jatketa, kertoo poliisitarkastaja Ari Alanen.

.
.