NYT: Verokikkailua ja peiteyrityksiä – Trump auttoi vanhempiaan välttämään satojen miljoonien verot

New York Timesin selvityksen mukaan Trump on saanut isältään taaperoiästä asti varoja, jotka vastaavat nykyrahassa laskettuna lähes 413 miljoonaa dollaria eli noin 320 miljoonaa euroa.

Donald Trump
Trump hymyilee silmät kiinni.
New York Timesin mukaan Trump on ollut osallisena vanhempiensa kiinteistöimperiumin satojen miljoonien verovälttelyyn.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on saanut nykyrahassa mitattuna yli 400 miljoonan dollarin arvosta rahaa edesmenneen isänsä kiinteistöimperiumilta, kertoo New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Lahjoitukset alkoivat, kun Donald Trump oli vauvaiässä ja ovat jatkuneet näihin päiviin saakka.

Lehden mukaan Donald Trump ja hänen sisaruksensa perustivat peiteyrityksiä, joiden kautta lahjoitusrahat kierrätettiin verojen välttämiseksi. Lisäksi Donald Trump oli mukana laatimassa strategiaa, jonka avulla hänen vanhempiensa kiinteistöomistukset saatiin roimasti aliarvostettua.

NYT:n mukaan Donald Trumpin vanhemmat siirsivät lapsilleen yli miljardin arvosta varoja. Tästä summasta olisi pitänyt maksaa lahjaveroa ainakin 550 miljoonaa, mutta Trumpit maksoivat vain hieman yli 52 miljoonaa.

Presidentti Trump on kiistänyt lakimiehensä välityksellä kaikki lehden väitteet.

– New York Timesin väitteet petoksesta ja verojen välttelystä ovat sataprosenttisesti vääriä ja erittäin häpäiseviä. Ei ole olemassa mitään petosta tai verojen välttelyä. Faktat, joihin New York Times perustaa väärät väitteensä, ovat erittäin paikkansapitämättömiä, vastasi Trumpin edustaja Charles J. Harder lausunnossaan. (siirryt toiseen palveluun)

Donald Trump kehui vaalikampanjansa aikana hankkineensa omaisuutensa valtaosin itse. Hän on sanonut saaneensa isältään vain pienen lainan.

New York Timesin artikkeli perustuu Donald Trumpin isän Fred Trumpin sekä tämän yhtiöiden, liikekumppanien ja rahastojen veroilmoituksiin. Yhteensä veroilmoituksia on ollut yli 200. Mukana ei ole kuitenkaan Donald Trumpin henkilökohtaisia veroilmoituksia.

– Presidentti Trumpilla ei ole käytännössä mitään tekemistä näiden asioiden kanssa, Harder sanoo.

– Näitä asioita käsitteli Trumpin muu perhe. He eivät olleet itse asiantuntijoita ja luottivat ammattilaisiin varmistaakseen, että kaikki menee säännösten mukaan, Harder jatkaa.

Lehden artikkeli perustuu lisäksi Fred Trumpin entisten työntekijöiden ja neuvonantajien haastatteluihin ja yli 100 000 sivuun dokumenttiaineistoa.

New York Times kertoo, että sillä on hallussa kymmeniätuhansia sivuja salassa pidettäviä dokumentteja kuten tiliotteita, tilintarkastusraportteja, tilikirjoja, käteismaksuraportteja, laskuja ja peruttuja shekkejä.