Asianajajat huolissaan Kavanaugh'n häirintätutkinnasta: ”Miksi FBI ei ota yhteyttä nimettyihin todistajiin?”

Korkeimman oikeuden tuomariehdokasta seksuaalisesta häirinnästä syyttävien naisten asianajajat epäilevät, ettei FBI joko tee tai että sille ei ole annettu lupaa tehdä läpikotaista tutkimusta häirintäsyytöksistä.

Brett Kavanaugh
Christine Blasey Ford
Christine Blasey Ford senaatin kuultavana 27. syyskuuta.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa korkeimman oikeuden tuomariehdokasta Brett Kavanaugh'ta seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneiden naisten asianajajat pelkäävät, ettei FBI tee perinpohjaista tutkimusta häirintäsyytöksistä.

Kavanaugh'ta vakavasta seksuaalisesta ahdistelusta syyttäneen Christine Blasey Fordin asianajajat kertovat lähettäneensä FBI:lle kirjelmän, jossa he ovat pyytäneet liittovaltion poliisin agentteja ottamaan yhteyttä Fordiin.

Viime viikolla senaattoreiden kuultavana ollut Ford on syyttänyt Kavanaugh'ta vakavasta seksuaalisesta ahdistelusta. Väitetty ahdistelu tapahtui 1980-luvulla.

Fordia edustavat asianajajat ovat kyseenalaistaneet myös FBI:n ilmeisen päätöksen olla kuulematta Kavanaugh'ta häirintäsyytöksistä.

Asianajat kertovat antaneensa FBI:lle listan mahdollisista todistajista ja todisteista, mutta heidän käsityksensä mukaan FBI ei ole ryhtynyt toimiin asian tiimoilta.

Asianajajien mukaan FBI sai listan todistajista, muttei ole lähestynyt heitä

Niin ikään seksuaalisesta häirinnästä Kavanaugh'ta syyttäneen Deborah Ramirezin asianajat ovat kyseenalaistaneet sen, kuinka perinpohjaista tutkimusta FBI asiassa todellisuudessa tekee.

Heidän mukaansa FBI:n agentit haastattelivat Ramirezia sunnuntaina, ja ottivat vastaan naisen antaman listan yli 20 henkilöstä, jotka voivat todistaa Kavanaugh'n syyllistyneen seksuaaliseen ahdisteluun Yalen yliopiston juhlissa 1980-luvulla.

Asianajajien saamien tietojen mukaan FBI ei olisi ottanut yhteyttä kehenkään listalla olevista henkilöistä.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh oli viime viikolla senaatin oikeusvaliokunnan kuultavana.Michael Reynolds / EPA

– Vaikka olemmekin kiitollisia FBI:n sunnuntain toiminnasta, olemme erittäin huolestuneita siitä, ettei FBI tee – tai että sille ei ole annettu lupaa tehdä – läpikotaista tutkimusta, ilmoittivat asianajajat Twitterissä.

Presidentti Donald Trump määräsi viime viikolla FBI:n selvittämään Kavanaugh'ta kohtaan esitettyjä häirintäsyytöksiä senaatin oikeusvaliokunnan pyynnöstä. Selvitys ei saa kestää viikkoa kauempaa.

Senaatin on määrä äänestää selvityksen pohjalta Kavanaugh'n nimityksestä.

Trump: ”Erittäin pelottavia aikoja nuorille miehille Amerikassa”

Presidentti Trump on pysynyt tuomariehdokas Kavanaugh'n tukena koko sekavan nimitysprosessin ajan.

Toimittajille Valkoisen talon edustalla tiistaina puhunut presidentti katsoi, että Kavanaugh'n ympärillä pyörinyt kohu on johtanut tilanteeseen, jossa nuorten amerikkalaismiesten on oltava peloissaan.

– Nämä ovat erittäin pelottavia aikoja Amerikan nuorille miehille, kun sinut todetaan syylliseksi johonkin, mihin et ole syyllistynyt, Trump totesi.

Donald Trump.
AOP

Trump tähdensi, että hän puhui asiasta laajemmassa mittakaavassa, eikä vain korkeimman oikeiden tuomarinimityksestä.

Siitä huolimatta, että Trump luonnehti aiemmin senaatin kuultavana ollutta Christine Blasey Fordia ”uskottavaksi” ja ”vakuuttavaksi”, on presidentti pysynyt vankkumatta Kavanaugh'n tukena ja ylistänyt tämän luonnetta.

Lähteet New York Timesille: Valkoinen talo suostuu laajentamaan Kavanaugh'n häirintätutkintaa

Valkoisen talon ”spin doctor” Kellyanne Conway sanoo kokeneensa seksuaalista häirintää

Yhdysvalloissa FBI aloitti Kavanaugh'ia koskevien häirintäsyytösten perkaamisen

FBI tutkii sittenkin Kavanaugh'n ja syytökset seksuaalisesta ahdistelusta – joukko naisia haastoi avainasemassa olleen republikaanisenaattorin hississä

Lähteet: AFP, AP