1. yle.fi
  2. Uutiset

Indonesian katastrofialueella sekasorto: Nälkäiset ihmiset ryöstelevät kauppoja – uhriluku nousee

Ruoan ja puhtaan veden pula on pakottanut tuhoalueen ihmiset tunkeutumaan elintarvikekauppoihin.

pelastustoiminta
Maanjäristyksen tuhoja Palun kaupungissa Indonesian Sulawesin saarella.
Maanjäristyksen tuhoja Palun kaupungissa Indonesian Sulawesin saarella.EPA

Indonesiassa Sulawesin saaren tuhoalueella kuolonuhrien määrä kasvaa pelastustöiden edetessä.

Uutistoimisto AFP kertoo, että viimeisimpien tietojen mukaan maanjäristys ja sitä seurannut tsunami on vaatinut lähes 1 400 ihmisen hengen.

Viranomaiset pitävät kuitenkin selvänä, että uhriluku tulee kasvamaan merkittävästi, sillä pelastajat eivät ole edelleenkään päässeet kaikille tuhoalueille.

Alueelle tarvitaan välittömästi lisää ruumispusseja, sillä mädäntymistilassa olevia ruumiita löytyy jatkuvasti talojen raunioista.

Pelastustöitä on vaikeuttanut saaren tieväylien tuhoutuminen. Siksi alueelle on ollut vaikeaa saada järeää kalustoa, jolla raunioita päästäisiin raivaamaan.

Indonesian hallitus oli aluksi haluton ottamaan vastaan apua ulkomailta, mutta katastrofialueelle on nyt virrannut runsaasti kansainvälisiä avustusjärjestöjä.

YK:n keskitetty hätäapurahasto kertoi tiistaina 15 miljoonan dollarin avusta Sulawesiin. Keskiviikkona Australia puolestaan kertoi lähettävänsä Sulawesiin lääkäreitä sekä viiden miljoonan dollarin edestä lisää hätäapua.

Epätoivoiset ihmiset ryöstelleet kauppoja

Tuhoalueella on huutava pula vedestä ja ruoasta, jonka vuoksi epätoivoiset ja nälkäiset ihmiset ovat ryöstelleet kauppoja.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että aluksi poliisi salli ihmisten tunkeutua kauppoihin hankkimaan elintarvikkeita.

Sittemmin muun muassa tietokoneita ja käteistä rahaa ryösteleviä on pidätetty.

Lähes täysin tuhoutuneessa Palun kaupungissa poliisi on ampunut varoituslaukauksia ja käyttänyt kyynelkaasua estääkseen kauppojen ryöstelyn.

Tämä ilmiö lisää maanjäristysten tuhoa – kokonaiset kerrostalot voivat kaatua maaperän liettymisen vuoksi

'Now it’s too late': anger over Palu's long wait for tsunami aid (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi