Siivoa kuin mummo! Isoäidin siivousvinkeillä vähennät arjen kemikaalikuormaa

Ympäristötietoisuus on lisännyt vanhojen siivousmenetelmien suosiota.

siivous
Sokeripaloja, etikkaa ja tiskiriepu hellan päällä.
Kalle Purhonen / Yle

Siivouskomero on yksi kodin viheliäisimmistä paikoista. Hyllyt notkuvat siivousainepurkkeja, joita on käytetty kerran tai kaksi, ja joiden kyljessä on mystisiä kirjoituksia tehoaineista.

Maapallolla on tällä hetkellä käytössä yli 100 000 kemikaalia ja uusia kehitellään jatkuvasti. Kaikkien näiden yhdisteiden vaikutukset ympäristölle ja ihmisille eivät ole tiedossa.

Ei siis ihme, että yhä useampi haluaa vaihtaa kemikaalipurkit väkiviinietikkaan ja ruokasoodaan. Martoilta (siirryt toiseen palveluun) kysytään päivittäin neuvoja ekologisempaan siivoukseen.

Ekosiivooja selviää siivouksesta muutamilla perusaineilla, kuten väkiviinietikalla, ruokasoodalla, sitruunalla, sokeripaloilla ja suolalla.

– Kun näitä aineita opettelee käyttämään oikein, saa niillä puhdasta jälkeä. Kaupan aineet ovat useamman tuotteen sekoitusaineita, ja nämä ovat niitä alkuperäisiä, sanoo Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Satu Räsänen.

Näillä vanhanajan siivousvinkeillä voit vähentää kemikaalien käyttöä ja saada puhdasta jälkeä kotona.

Etikka

Etikka on vanha puhdistusaine, joka on yhtä aikaa tehokas mutta ympäristöystävällinen. Etikalla puhdistamista pidetään yleisesti ympäristöystävällisenä tapana siivota, sillä etikka ei sisällä lainkaan ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Koska väkiviinaetikka on hapanta, se ehkäisee ja poistaa kalkkisaostumia muun muassa hanojen ja suihkupäiden ympäriltä. Etikka myös kiillottaa.

Älä laimenna etikkaa kuumaan veteen, jottei se haihdu, menetä tehoaan ja ärsytä hengitysteitä. Älä käytä etikkaa kaakeli- ja silikonisaumoihin, sillä ne syöpyvät. Myöskään emali ja marmori eivät pidä happamasta.

Etikkaa kaadetaan pyykinpesukoneeseen.
Etikka poistaa tunkkaista hajua pyykeistä. Sitä voi käyttää huuhteluaineen sijaan.Tarja Nyyssönen / Yle
 • Ikkunanpesu: saat kirkkaat ikkunat, kun lisäät pesuveden joukkoon tilkan etikkaa.
 • Pinttymät pois kattiloista: Keitä kattilassa 2 osaa etikkaa ja 1 osa vettä. Lisää 1 tl suolaa ja anna seistä yön yli.
 • Kalkinpoisto kahvinkeittimestä: Kaada keittimen vesisäiliöön etikka-vesiliuosta (1:1) noin puolet kannun tilavuudesta. Laita suodatinosa paikalleen ja kytke virta päälle. Kun puolet vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois. Anna happoliuoksen vaikuttaa 5 – 10 minuuttia. Kytke virta uudelleen päälle ja anna lopun liuoksen valua kannuun. Keitä tämän jälkeen keittimessä 2 – 4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele kannu hyvin.
 • Suihkupäät puhtaaksi: Jos kalkki on tukkinut suuttimen, liota sitä astiassa, jossa on 1 osa etikkaa ja 3 osaa vettä. Anna vaikuttaa noin 30 minuuttia. Huuhdo kylmällä vedellä.

Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Satu Räsänen vinkkaa, että nyt muodissa olevaa pyykkietikkaa voi tehdä myös itse. Tuoksuva pyykkietikka syntyy veden, etikan ja eteerisen öljyn sekoituksesta. Joukkoon voi laittaa myös vaikka ruusunterälehtiä tai yrttejä väriä antamaan. Seoksen annetaan tekeytyä päivän ajan ja siivilöidään sekä pullotetaan.

Ruokasooda

Ruokasooda on emäksinen aine, ja se tehoaa muun muassa rasvatahroihin. Sooda on myös lievästi valkaiseva aine. Se neutraloi hajuja ja puree myös moniin pinttymiin.

 • Tummat jäljet pois kahvi- ja teekupeista: Ota kostutettuun pesusieneen tai astiaharjaan ruokasoodaa. Harjaa tummia ja pinttyneitä kohtia. Huuhdo.
 • Palanut kattila puhtaaksi: Hiero astiaa pesusienellä, jossa on ruokasoodasta ja vedestä tehty tahna. Huuhtele astia. Vaihtoehtoisesti voit täyttää kattilan 1/4 vedellä ja lisätä 5 rkl ruokasoodaa. Kuumenna seos kiehumispisteeseen, sammuta lämpö ja jätä soodavesi jäähtymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Harjaa kattila puhtaaksi ja huuhtele.
 • Raikasta pehmolelut: Ripottele ruokasoodaa lelujen päälle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Imuroi lelut huolellisesti.
 • Kalan ja valkosipulin hajut pois käsistä: Hiero käteesi 2 tl ruokasoodaa. Pese pois.
 • Leikkuulauta puhtaaksi: Sivele leikkuulautaan seosta jossa 1 rkl ruokasoodaa, 1 rkl suolaa ja 1 rkl vettä. Huuhtele kuumalla vedellä.
Likainen kahvikuppi jossa pohjalla ruokasoodaa.
Kahvi- ja teepinttymät saa pois kupeista ruokasoodatahnalla hankaamalla.Tarja Nyyssönen / Yle

Sitruuna

Siivouksessa sitruunan perustuu sen sisältämään orgaaniseen sitruunahappoon.

 • Hajut pois leikkuulaudasta: Hankaa halkaistua sitruunaa leikkuulautaan ja annan vaikuttaa 20 min. Pese lauta. Jos se on kovin pinttynyt, lisää sitruunan joukkoon karkeaa suolaa.
 • Raikasta jääkaappi: Laita puolikas sitruuna jääkaappiin. Jääkaappi pysyy raikkaana, kun peität ruoat hyvin.
 • Tahrat pois keraamisesta liedestä: hankaa keraamisen lieden kalkkitahroja sitruunalla tai etikalla.
 • Kiillota kuparia, messinkiä ja ruostumatonta terästä: Ota puolikas sitruuna ja kasta se ruokasuolaan. Hankaa kiillotettavaa pintaa. Huuhtele ja kuivaa.
 • Desinfioi käsienpesualtaat: Hankaa ruuanlaitosta jääneellä sitruunanpalalla käsienpesualtaat ja annan vaikutta hetki. Huuhtele vedellä.
 • Kirkasta lasit: Sameiden lasiovien puhdistukseen voi kokeilla halkaistua sitruunaa.
Puolikas sitruuna jääkaapissa.
Puolikas sitruuna raikastaa jääkaapin.Tarja Nyyssönen / Yle

Sokeri ja suola

Maustekaapin perusaineet sokeri ja suola sopivat myös monenlaiseen siivoukseen.

 • Keittolevy ja pohjaan palanut kattila puhtaaksi: hankaa kostutetulla sokeripalalla pohjaan palanut kattila ja valurautaisen keittolevyn suojarenkaat puhtaaksi.
 • Kiillota hopeat: Laita hopeaesineet alumiinifoliovuokaan ja kaada haaleaa vettä niin paljon, että esineet peittyvät. Sekoita joukkoon kourallinen ruokasuolaa. Anna vaikuttaa vähän aikaa. Huuhtele.
 • Punaviinitahra pois: Saat tuoreen punaviinitahran pois, kun hierot märkään tahraan runsaasti suolaa ja annat vaikuttaa. Myös kivennäisvesi tepsii.
 • Valurautapannu puhtaaksi: Ripottele valurautapannun pohjalle karkeaa merisuolaa. Harjaa tiskiharjalla. Pyyhi pannu talouspaperilla ja pese sen jälkeen kuumalla vedellä.
 • Ruostetahrat pois: Tee suolasta ja etikasta paksuhko tahna ja hankaa ruostetahraa. Huuhtele hyvin.
 • Hyvää tuoksua kotiin: Imaise pölypussiin 2 tl vaniljasokeria. Tuoksu leviää imuroidessa ilmaan. Voit kokeilla myös kanelia tai kardemummaa.
Sokeripalalla hangataan keittölevyn suojarengasta.
Hieman kostealla sokeripalalla voi hangata valurautaisen keittölevyn suojarenkaat puhtaaksi.Tarja Nyyssönen / Yle

Lisäksi etikalla ja ruokasoodalla voi kokeilla tukkeutuneen viemärin avaamista. Kaada viemäriin ensin 2,5 dl ruokasoodaa ja sen jälkeen 2,5 dl väkiviinietikkaa. Kun sihinä loppuu, kaada viemäriin vähintään litra kiehuvaa vettä.

Myös lattiakaivon voi puhdistaa etikalla ja ruokasoodalla. Lattiakaivoon kaadetaan noin 1 dl ruokasoodaa ja 1 – 2 dl väkiviinietikkaa. Kun sihinä loppuu, kaadetaan lattiakaivoon 10 l kiehuvaa vettä.

Aiheesta lisää:

Podcast Yle Areenassa: Isoäidin siivousaineet löytyvät keittiönkaapeista

Kolme perhettä pissasi purkkiin - tällaisia kemikaaleja heistä löytyi

Kuningaskuluttaja: Ekosiivousta etikalla ja soodalla