1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perustuslait

Eduskunta hyväksyi perustuslain muutoksen kiireellisenä murskalukemin: 178 puolesta, 13 vastaan

Perustuslakia muutetaan, jotta suojelupoliisi ja puolustusvoimat voisivat terrorismin torjunnassa tarvittaessa lukea Suomeen liittyviä sähköposteja. Yle seurasi hetki hetkeltä eduskunnan äänestystä.

Saadaanko tiedustelulait nopeasti voimaan? - Eduskunta äänestää perustuslain kiireellisestä muuttamisesta
Saadaanko tiedustelulait nopeasti voimaan? - Eduskunta äänestää perustuslain kiireellisestä muuttamisesta

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Tiedustelulakien säätäminen kiireellisessä menettelyssä toteutuu. Eduskunta äänesti keskiviikkona odotetusti perustuslain kiireellisen menettelyn puolesta.

Kiireellisen menettelyn puolesta äänesti 178 kansanedustajaa, 13 kansanedustajaa äänesti vastaan. Poissa äänestyksestä oli 8 kansanedustajaa.

Kiireellistä menettelyä vastaan äänestivät kaikki vasemmistoliiton 12 kansanedustajaa ja RKP:n kansanedustaja Eeva Biaudet.

Äänestyksestä olivat poissa Touko Aalto (vihr.), Tiina Elovaara (sin.), Laura Huhtasaari (ps.), Kimmo Kivelä (sin.), Maria Lohela (sin.), Mika Raatikainen (ps.), Juha Sipilä (kesk.), ja Jani Toivola (vihr.).

Perustuslakimuutoksen jälkeen suojelupoliisille ja puolustusvoimille on tarkoitus antaa uusissa tiedustelulaeissa mahdollisuus seuloa ja lukea Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen suuntautuvia sähköposteja.

Hallitus haluaa suojelupoliisin ja puolustusvoimien uudet oikeudet voimaan mahdollisimman pian esimerkiksi mahdollisiin terrori-iskuihin puuttumiseksi jo etukäteen.

Tiistain eduskuntakeskustelussa yksikään kansanedustaja ei esittänyt perustuslakimuutosta hylättäväksi.

Keskiviikkona siis äänestettiin siitä, tuleeko perustuslakimuutos voimaan kiireellisenä vai mahdollisesti vasta seuraavan vaalien jälkeisen eduskunnan hyväksymänä.

Yle näytti eduskunnan äänestyksen suorana verkkolähetyksenä. Lähetyksen tallenteen voit katsoa klikkaamalla jutun kuvaa.

Perussuomalaisetkin asettuivat kiireellisen muutoksen tueksi

Äänestyksestä ei tullut tiukka, koska myös oppositiopuolueista perussuomalaisten eduskuntaryhmä ilmoitti tukevansa perustuslain kiireellistä muutosta tiedustelulakien säätämisen vuoksi. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä päätti keskiviikkoaamuna, että ryhmä suosittaa kansanedustajilleen äänestämistä perustuslakimuutoksen kiireellisyyden puolesta.

Jo aiemmin hallituksen sekä muiden oppositioryhmien tuella perustuslain kiireellisen muutoksen takana oli laskennallinen viiden kuudesosan enemmistö annetuista äänistä. Nyt kun myös perussuomalaiset osoittivat tukensa kiireelliselle muutokselle, eivät esimerkiksi poissaolot tai muut sellaiset syyt tehneet äänestyksestä tiukkaa.

Perustuslakimuutoksen säätäminen kiireellisenä merkitsee, että muutos tulee voimaan jo ennen ensi huhtikuun eduskuntavaaleja. Samalla tiedustelulait on mahdollista säätää voimaan hallituksen aikomalla tavalla jo ennen eduskuntavaaleja.

Tietoliikennetiedustelu tuomioistuimen luvan takana

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi, että keskustelut tiedustelulakien parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtajan Tapani Töllin kanssa selvensivät tilannetta. Vielä viime torstaina perussuomalaiset päätti ottaa oman kantansa muodostamiseen lisää aikaa.

Perussuomalaiset kävi Tapani Töllin kanssa tiedustelulakien ongelmakohtia läpi.

– Miten varmistetaan, että ihmisiä ei aleta kyttäämään ja heidän postejaan avaamaan? Käytiin ajatuksella läpi: jos rakentelet pommeja tai yrität vakavasti vaurioittaa infraa, olemme ovesi takana. Mutta voit edelleen kirjoitella rauhassa postejasi, tähän ei ole tarkoitus puuttua, havainnollisti Leena Meri ryhmän käsitystä viranomaisten toimintavaltuuksista valmisteilla olevissa tiedustelulaeissa ennen äänestystä.

Perussuomalaiset halusivat varmistaa, ettei tiedustelulakeja voida käyttää väärin esimerkiksi laillisen poliittisen toiminnan seurantaan.

– Tiedusteluun vaaditaan aina tuomioistuimen lupa ja näyttöä vakavasta kansallisesta uhasta tai sotilaallisesta toiminnasta, muistutti perussuomalaisten eduskuntaryhmä tiedotteessa ennen äänestystä.

Vasemmistoliitto tukee muutosta, vastusti kiireellisyyttä

Perussuomalaisten mielestä perustuslakimuutoksen jarruttamiselle yli seuraavien vaalien ei ole riittäviä perusteluja, koska lakiesitysten sisältö on hyväksyttävissä.

Vasemmistoliitto vastusti perustuslakimuutoksen kiireelliseksi julistamista, mutta ei itse muutosta perustuslakiin.

Kun perustuslain muutos hyväksyttiin eduskunnan äänestyksessä keskiviikkona, jatkavat eduskunnan valiokunnat tiedustelulakien käsittelyä. Etenkin perustuslakivaliokunnan kohdalla on arvuuteltu, pystyykö valiokunta käsittelemään sekä tiedustelulait että sote-lait vielä ennen vaaleja vai jäävätkö sote-lait käsittelemättä ja uudistus siirtyy jälleen.

Ulkomaan sähköpostit saisi seuloa ja tarvittaessa lukea

Keskiviikkona eduskunnassa hyväksytty perustuslakimuutos rajaa lisää ihmisten luottamuksellisten viestien suojaa, jotta siviili- ja sotilastiedustelu olisi sähköpostien osalta mahdollista.

Jo nyt perustuslain kymmenes pykälä sallii, että luottamuksellisten viestien suojaan voidaan joissain tapauksissa puuttua. Perustuslaissa lukee, että lailla voidaan säätää lisäksi välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvallisuustarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana.

Hallitus ehdottaa seuraavaa lisäystä perustuslakiin: ... sekä tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta taikka sellaisesta muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta.

Muutos mahdollistaa sen, että käsittelyssä olevilla tiedustelulaeilla voidaan antaa suojelupoliisille ja puolustusvoimille oikeus seuloa ja lukea Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen kulkevia sähköposteja.

Sähköpostien tiedusteluun tarvitaan tiedustelulakiesitysten mukaan tuomioistuimen päätös.

Tiedustelulaeissa esitetään viranomaisille sähköpostien seulonnan lisäksi muitakin keinoja tiedusteluun, mutta ne keinot eivät vaadi perustuslain muutosta.

LUE LISÄÄ:

Kaksitoista sanaa lisää perustuslakiin tiedustelulakien vuoksi – Kansallinen turvallisuus kattaisi tarvittaessa ruokahuollon ja liikenneverkotkin