Lakko keskeyttää ruostumattoman teräksen tuotannon Lapissa – Pääluottamusmies Torniossa: "Olemme yksissä tuumin hallituksen esitystä vastaan."

Suomessa on keskiviikkona useita lakkoja, joilla vastustetaan hallituksen esittämää irtisanomisten helpottamista.

lakot
Terässulatto Outokummun terästehtaalla Torniossa
Outokummun Tornion tehtaalla ei valmisteta ruostumatonta terästä keskiviikkona.Jani Saikko/ Yle

Monet ammattiliitot ovat lakossa keskiviikkona. Lakolla vastustetaan hallituksen irtisanomista helpottavaa lakiesitystä.

– Voi sanoa, että olemme yksissä tuumin hallituksen esitystä vastaan. Soraäänet jäävät ihan muutamiin, kuvaa tilannetta Outokummun Tornion tehtaan pääluottamusmies Toni Keränen.

Hallitus on rajannut irtisanomisten helpottamisen koskemaan vain pienimpiä, alle kymmenen työntekijän yrityksiä. Esitys ei siis koske terästehtaan työntekijöitä tai toimihenkilöitä.

Keräsen mielestä uhkana kuitenkin on, että myöhemmin irtisanomisten helpottaminen laajentuisi isompiin yrityksiin.

– Hallituksen esitys koskee työehtosopimuksia. Kukaan ei halua, että työehtosopimuksia heikennetään. Yleensä käy niin, että jos jostain kohdasta jotain viedään, niin kohta se laajenee, Keränen sanoo.

Outokummulla lakossa 1 500 työntekijää

Tästä listasta (siirryt toiseen palveluun) näet, mitkä Teollisuusliiton yritykset ovat lakossa mukana. Lakon piirissä on liiton 22 000 työntekijää.

Meri-Lapissa vuorokauden mittaisessa lakossa ovat Outokummun terästehdas Torniossa ja Stora Enson Veitsiluodon saha Kemissä.

Laajimmin lakko vaikuttaa Outokummun Tornion terästehtaalla, jossa on lakossa 1 500 työntekijää. Lakko keskeyttää ruostumattoman teräksen tuotannon, mutta ferrokromin tuotanto ja Outokummun Kemin kaivoksen toiminta jatkuvat tavalliseen tapaan.

Teollisuusliiton lisäksi lakkoon osallistuvat myös Sähköliitto, Palvelualojen ammattiliitto, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto ja Ammattiliitto Pro.

Lakolla on vaikutuksia monessa paikassa.