1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koulutus ja kasvatus

Tamperelainen koulu otti vartijan Huhtasaari-kohun jälkeen tulleen vihapostin takia – opetusministeri ja Huhtasaari tukkanuottasilla

"Voin sanoa, että möröt ovat nousseet koloistaan", Tampereen apulaispormestari kuvaa koululle tulleita viestejä.

Koulutus ja kasvatus
Laura Huhtasaari
Laura Huhtasaari syyttää tamperelaista koulua vihan lietsonnasta politiikkoja kohtaan.Derrick Frilund / Yle

Tamperelainen koulu on ottanut vartijan kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps.) puheista syntyneen kohun jälkeen.

Huhtasaari arvosteli viikonloppuna Twitterissä tamperelaisen koulun kannustavan vihaan politiikkoja kohtaan. Huhtasaari julkisti Twitterissä kuvan oppilaiden työstä.

– Useat opiskelijat ovat ottaneet minuun yhteyttä ja kertoneet, kuinka koulujen opettajat vihapuhuvat ja lietsovat ja kannustavat vihaan demokraattisesti valittuja poliitikkoja kohtaan. Tätä tapahtuu peruskoulussa ja lukiossa, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaaren viestistä alkoi kova keskustelu puolesta ja vastaan.

Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi sanoi Ylelle keskiviikkona, että koulun henkilöstö ja rehtori ovat saaneet ikävää palautetta kohun jälkeen. Koulu kertoi maanantaina saaneensa viestejä, joissa syytetään aivopesusta, jihadismista ja marxismista.

– Itse olen lukenut muutamia sähköposteja, jotka ovat menneet koululle. Voin sanoa, että möröt ovat nousseet koloistaan, Loukaskorpi kuvaa palautetta.

Hänen mukaansa vartijan läsnäolo koululla mietitään tapauskohtaisesti.

– Kaupunki on katsonut, että parempi on, että vartija on paikalla. Päivä kerrallaan katsotaan, mikä on tarve.

Vartijasta uutisoi ensin Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Yleensä koulussa vahtimestari

Tampereen kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä kertoo, että yleensä koulussa on vain vahtimestari. Koulupäivät ovat sujuneet koulussa rauhallisesti, mutta vartija on varuilta paikalla.

– Koulu on avoin ja opetus on avointa. Silloin kun on oletettua uhkaa, aika matalalla kynnyksellä lähdetään siihen tueksi.

Järvelä arvostelee Huhtasaarta avauksesta.

– Kohu on ollut poliittisia tarkoitusperiä palveleva ja tarkoitushakuisesti tehty. Aikuisen ihmisen ihon alle on mennyt oppilaiden tekemä työ, jota tulkitaan vielä väärin.

Koulun mukaan kuva oli irrotettu asiayhteydestä. Oppilaiden tehtävä oli tehdä kantaa ottavia julisteita. Yle ei kerro koulun nimeä, koska oppilaat ovat alaikäisiä.

Laura Huhtasaaren twiitti.
Yle Uutisgrafiikka

Kuvassa oppilaat ovat laittaneet poliitikkojen kuvia maahanmuutosta kertovan julisteen alla. Otsikossa lukee Suomeen vai kuoleen?

Suomeen tekstin alla ovat Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston kuvat ja kuoleen-tekstin alla Laura Huhtasaaren ja Jussi Halla-ahon kuvat.

Järvelän mukaan julisteessa kuolemalla ei viitata poliitikkoihin, vaan maahanmuuttajien palauttamiseen.

– Opetussuunnitelma on ihan parlamentaarisesti sovittu. Se lähtee arvokkaista ihmisyyteen perustuvista arvoista. En allekirjoita Huhtasaaren väitettä.

Huhtasaari: Kuva oli julkaistu aiemmin

Huhtasaari on vedonnut siihen, että kuva oli julkaistu aiemmin Instagramissa ja siinä näkyi silloin samat tiedot. Hänen mukaansa vastuu on koululla ja rehtorilla.

– Sillä, kuka työn on tehnyt, ei ole mitään merkitystä. Kouluissa aikuisilla pitää olla homma hanskassa ja ilmapiiri sellainen, joka ei johda minkään puolueen demonisoimiseen, Huhtasaari kommentoi blogissaan.

Huhtasaari kommentoi keskiviikkona vartijaa sanomalla, että hyvä, että koulupäivä sujui rauhallisesti.

– Koulujen oppilaat ovat olleet yhteydessä aiemminkin muun muassa presidentinvaalien aikana ja kertoneet, kuinka opettajat olivat puhuneet minusta ja perussuomalaisesta puolueesta asiattomasti opetustilanteissa. Opettajien tehtävä ei ole lietsoa pelkoa jotain tiettyä demokraattista puoluetta tai poliitikkoa kohtaan, Huhtasaari kertoi Ylelle maanantaina.

– Osoitus kouluissamme olevasta ilmapiiristä, että ainoa mistä koulun aikuiset ja apulaispormestari ovat huolissaan, on minun julkaisemani kuva, Huhtasaari sanoi.

Opetusministeri kehottaa jättämään koulut rauhaan, Huhtasaari ei niele arvostelua

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kehottaa kansanedustaja Laura Huhtasaarta (ps.) jättämään koulut rauhaan.

Ministeri painotti kommentissaan STT:lle tänään, että on vastuutonta lietsoa vihapuhetta oppilaita kohtaan. Grahn-Laasonen totesi luottavansa suomalaisten opettajien ammattitaitoon ja arvostelukykyyn sekä kehotti Huhtasaarta tekemään samoin. Ministeri ei muutenkaan pidä hyvänä, että poliitikot puuttuvat opetussuunnitelmien sisältöön tai opettajien autonomiaan.

Huhtasaari torjuu Grahn-Laasosen arvostelun. Hän sanoo STT:lle, että opetusministeri on vääristellyt hänen sanojaan. Huhtasaari painottaa, että moitteet kohdistuvat aikuisiin.

– En ole millään tavoilla viitannut oppilaisiin. Sillä ei ole väliä kuka sen työn on tehnyt. Koulun toiminnasta vastaavat vain aikuiset.

Huhtasaari sanoi, ettei hän itse opettajana sallisi julkaista esimerkiksi oppilastyötä, jossa on kuva poliitikosta ja tekstinä "terrori-iskut".

– En antaisi tällaista julkaista koulun seinällä eikä Instagramissa. Opettajan vastuulla on se, kuinka poliittisesti värittyneitä asioita me annamme julkisuuteen, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaaren mukaan hänen saamansa runsaan palautteen perusteella kouluissa tapahtuu puoluepoliittista kasvatusta.

– Eräs isä laittoi viestiä, että hänen kahdeksasluokkalainen poikansa kysyi, isi, miksi kannatat Lauraa, kun Laura on rasisti? Koulun aikuiset kertoivat näin.

Huhtasaaren mukaan vastuussa on koulu.

– Opetusministerin pitää kysyä, toimiiko koulu tässä oikein kun pistää esille poliittisesti värittyneitä viestejä. Minäkin olen äiti. En minä halua että lapseni koulun käytävällä on kuva hänen äidistään massamurhaajana, Huhtasaari puhisi.

Huhtasaari sanoi toivovansa, että asiasta syntyy keskustelua.

– Puoluepoliittinen kasvatus tai asennemuokkaus ei kuulu kouluihin, hän linjasi.

Lue lisää:

Politiikan tutkija: Huhtasaari haluaa provosoida twiitillään - olisi pitänyt tajuta, että kyseessä on koululaisten harjoitus

Kansanedustaja Laura Huhtasaari hermostui koululaisten työstä: Julkaisi koulun ja oppilaiden etunimet – koulu sai vihapostia jihadismista

Lue seuraavaksi