Kiinassa kadonnut tähtinäyttelijä palasi julkisuuteen – Myöntää veronvilpin ja ylistää kommunistista puoluetta

X-Men-elokuvasarjassa esiintyneelle Fan Bingbingille on määrätty 112 miljoonan euron jälkiverot.

Kiina
Fan Bingbing
Näyttelijä Fan Bingbingin on joutunut Kiinan veroviranomaisten tutkinnan kohteeksi.AOP

Kiinalaiselle elokuvatähdelle Fan Bingbingille on määrätty 884 miljoonan juanin eli noin 112 miljoonan euron jälkiverot, Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua raportoi.

Muun muassa X-Men- ja Iron Man-elokuvasarjoissa esiintynyt Fan, 37, on yksi Kiinan tunnetuimmista näyttelijöistä. Lännessä Fan nousi otsikoihin heinäkuussa, kun hän yllättäen katosi julkisuudesta. Katoaminen herätti spekulaatioita Fanin pidätyksestä.

South China Morning Post -sanomalehden mukaan Fan oli määrätty viranomaistutkinnan ajaksi kotiarestiin lomakeskukseen, josta hänet on myöhemmin siirretty Pekingiin.

Fan palasi keskiviikkona julkisuuteen sosiaaliseen mediaan kirjoittamallaan viestillä, missä hän myönsi syyllistyneensä verovilppiin.

– Olen pahoillani käytöksestäni ja pyydän kaikilta anteeksi, Fan kirjoitti Weibo-palveluun.

– Kaikki saavutukseni ovat kiinni ihmisten ja valtion tuesta. Ilman kommunistisen puolueen ja valtion hyvää politiikkaa, ilman ihmisten rakkautta, ei ole Fan Bingbingiä, tähti jatkoi.

Kiinan viranomaiset ovat viime aikoina kiristäneet otettaan maan viihdeteollisuudesta. Joidenkin näyttelijöiden on syytetty tehneen niin kutsuttuja yin–yang-sopimuksia, joissa matalan palkkion sopimus on esitetty verottajalle ja rahakkaampi kontrahti on jäänyt sopimusosapuolten väliseksi asiaksi.

Kiinassa sananvapautta rajoitetaan tiukasti, eivätkä näyttelijät nauti erivapauksista. Kun Pekingin yliopisto ja Yhteiskuntatieteiden Akatemia pisteyttivät syyskuussa maan julkkikset yhteiskunnallisen hyödyllisyyden mukaan, Fan jäi ilman pisteitä.

Lue lisää:

BBC: Kiinan suosituimpiin kuuluvan näyttelijätähden katoaminen julkisuudesta herättää epäluuloa

Kiinan kuuluisuudet luokiteltu hyödyllisyyden perusteella – Suurin tähti sai nolla pistettä

Lähteet: Reuters, AP