Uupunut, eronnut ja rahaton Joni Hernberg löysi mielenrauhan metsästä: nokipannukahvin äärellä "maailma on aika hyvä paikka"

Monien vaikeuksien jälkeen mies sai rohkeuden ja rauhan takaisin elämäänsä metsästä.

luonto
Joni Hernberg kuksa kädessään.
Mies, metsä ja kuksa. Joni Hernbergille metsästä on tullut toinen koti.Kati Turtola / Yle

Joni Hernberg hääräilee nuotion äärellä Tammelassa Saaren kansanpuistossa (siirryt toiseen palveluun). Tulella kihisee kaksi kahvipannua ja Hernberg kurkkaa välillä kiehuuko vesi. Joko sekaan pitäisi heittää kahvinpurut?

Kunnon nokipannukahvin keittäminen ei ole kapselikahvien aikana Hernbergin mukaan ollenkaan jokaisen hyppysissä. Pannukahvin maku tuo monille mieleen lapsuuden.

– Ihmiset toivovat usein, että ihanaa kun saisi pannukahvia. Mummo tai pappa sitä aikoinaan keittivät ja niistä ajoista on hyviä muistoja, kertoo Hernberg keskusteluistaan nuotion äärellä.

Kahvipannu telineessä nuotiolla. Puita.
Kati Turtola /yle

Hernberg myöntää, että osa nokipannukahvin erityistä makua tulee siitä, että se nautitaan ulkona.

– Nokipannukahvin ympärillä on hyvä pysähtyä, pohtii Hernberg.

Tammelalainen 44-vuotias mies on käynyt kovan koulun, ennen kuin itse löysi metsän hyvää tekevät vaikutukset omaan elämäänsä.

Nuotio syttyy houkuttelijalle

Liekit palavat tasaisesti. Tämä nuotio ei räisky tai paukahtele. Useamman tuhannen tulen sytyttämisen kokemuksella, Hernberg ei käytäkään nokipannukahveja keittäessään kuusipuuta.

Mikä se on se taika nuotion tekemisessä?

– Rakkaus lajiin! nauraa Hernberg.

Nuotio onnistuu, kun osaa oikealla tavalla houkutella tulta.

– Se, miten puut asettelee, osaa veistellä kiehisiä ja että laittaa vain pienen määrän puuta kerrallaan. Kyllä se syttyy, vähitellen, opastaa Hernberg, joka itse ei kaipaa edes rutikuivia puita.

Nokipannu nuotion ritilällä
Kati Turtola / Yle

Metsä voi toimia toimistona

Metsäluonnon myönteisiä terveysvaikutuksia on tutkittu viime vuosina Suomessa paljon. Metsien luonnonkauneus ja vihreys muun muassa rentouttavat ja palauttavat stressistä. Tutkija uskoo, että jatkossa metsä voisi toimia entistä useammin myös työympäristönä.

– Jos ajatellaan työstä palautumista, niin silloin ollaan jo välittömästi palauttavassa, rentouttavassa ympäristössä. Kun pitää taukoa, on helppo käydä pienellä kävelylenkillä tai vain ihmetellä ympäröivää maisemaa, pohtii Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Liisa Tyrväinen.

Tyrväinen kannustaa työtiimejä kokeilemaan esimerkiksi kävelypalavereiden pitämistä metsässä. Kokouksen jälkeen päivää voisi vielä jatkaa metsän siimeksessä.

– Osa päivästä ollaan läppärin kanssa jossakin sopivassa pisteessä tekemässä töitä, että siinä on varmasti monia mahdollisuuksia, arvioi tutkimusprofessori Tyrväinen.

Uupumus muutti kaiken elämässä

Kun Joni Hernberg puhuu siitä, että itseään on tärkeä kuunnella, hän puhuu omasta kokemuksestaan. Entinen rakennusalan yrittäjä paiski aikoinaan töitä monta vuotta putkeen ilman kesälomia. Stressiä Hernberg sanoo lievittäneensä uuden moottoriveneen tai moottorikelkan hankkimisella.

Vähitellen vauhti kuitenkin hiipui ja keho alkoi oireilla.

– Alkoi ahdistaa ja hikoiluttaa ja monien vaiheiden jälkeen en enää päässyt sängystä ylös.

Tuli avioero ja löysin itseni vuokrayksiöstä patjan päältä makaamasta.

Joni Hernberg

Hernberg kertoo, että uupumuksen ja masennuksen myötä maallinen omaisuus katosi puolessa vuodessa.

– Meni talot ja autot ja veneetkin. Tuli avioero ja löysin itseni vuokrayksiöstä patjan päältä makaamasta. Sukat jalassa ja kuppi kaapissa totesin, että näin on käynyt. Olo oli paha, mutta pikku hiljaa sitten se ajatus siitä lähti, pohtii Hernberg.

Syrjänalusen nuotiopaikan järvimaisemaa Lammin Evolla Hämeenlinnassa
Kati Turtola / Yle

Metsä antaa mielenrauhaa

Toipumiseen meni kauan aikaa. Hernberg kertoo löytäneensä itsensä uudestaan luonnosta.

– Jokin ohjasi minut metsään ja luontoon. Pikku hiljaa sitä alkoi huomaamaan niitä hyvinvointivaikutuksia ja huomasin, mistä oikeasti pidän ja mikä oikeasti minulle on tärkeää.

Joni Hernberg sanoo halunneensa kertoa omista kokemuksistaan avoimesti voidakseen näin auttaa kohtalotovereitaan.

– Se vaatii rohkeutta ja että uskaltaa pysähtyä. Kun pysähtyi niin alkoi huomata, että on parempi olo. Samalla joutui käsittelemään niitä asioita, jotka aiheuttivat sitä kiirettä.

Hernberg kokee, että metsässä kaikessa rauhassa oleminen on yksi parhaista keinoista saada mielenrauhaa.

– Metsä on huikea mahdollisuus lisätä hyvinvointia yksinkertaisesti ja jopa halvalla.

Joni Hernberg itse kouluttautui uudestaan ensin lähihoitajaksi ja sen jälkeen vielä kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi. Hän vie nykyään myös asiakkaitaan metsään istumaan nuotion ääreen. Hernberg kannustaa kaikkia menemään metsään ja hoitamaan omaa terveyttään ennaltaehkäisevästi.

– Kun kaadetaan kahvia kuksaan ja juodaan lämmintä kahvia, niin maailma on aika hyvä paikka. Ihmisten olisi hyvä pysähtyä ja kuunnella. Puhua vähän vähemmän, vinkkaa Hernberg.