Tutkimus: Star Wars -elokuvan saama murskakritiikki somessa oli venäläisten trollausta –The Last Jedi -elokuvan arvostelijat eivät olleetkaan faneja

Tutkija Morten Bay osoittaa, että elokuvaan kohdistuva negatiivinen arvostelu oli poliittisesti latautunutta ja tuli osoitteesta Venäjä.

Kuva: Jonathan Olley / Lucasfilm Ltd.

Star Wars: Viimeinen jedi sai maailmanensi-iltansa joulukuussa 2017.

Elokuvan ohjaaja Rian Johnson nosti moraalin ja suvaitsevaisuuden elokuvan seikkailujuonen rinnalle.

Viimeinen jedi sai kriitikoilta suitsustusta. Se sai neljä Oscar-ehdokkuutta muun muassa erikoistehosteista ja musiikista. Katsojia riitti ja kassakin kilisi. The Last Jedi on maailman 11. eniten tuottanut elokuva.

Britannian prinssit William ja Harry Star Wars: The Last Jedi -elokuvan Euroopan ensi-illassa Lontoossa 12. joulukuuta. Kuva: EPA-EFE / Facundo Arrizabalaga

Heti ensi-illan jälkeen alkoi kuitenkin Twitter-myrsky. “Fanit” moittivat elokuvaa saarnaamisesta. Suomalaisittain varmaan sanottaisiin suvakkimaisuudesta. Ohjaaja Johsonia mollattiin koko Star Wars -maailman tuhoamisesta. Rakastettu elokuvakonsepti oli rikottu, eikä sitä voitaisi enää korjata.

Some lauloi seksistisiä ja rasistisia twiittejä The last Jedi -elokuvan naisnäyttelijöistä

Myös leffan näyttelijät saivat osansa. Erityisesti Rose Ticoa esittänyt Kelly Marie Tran sai somen kautta rasistista ja seksististä kommentointia. Näyttelijä poistui Twitteristä suojellakseen itseään.

Fanit eivät ehkä tuominneetkaan Star Wars: The Last Jedi -elokuvaa. Kuva on Helsingin Animecon-tapahtumasta kesältä 2018. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle

Tutkija Morten Bayn mukaan keskimäärin puolet kielteisestä twiittailusta oli poliittisesti värittynyttä ja suuri osa siitä peräisin boteista. Botit suolsivat mukafanien kommentteja väsymättä. Bay paikallisti useita ärhäkkäitä kommentoija ja botit Venäjälle. Maaperän tällaiselle toiminnalle on Bayn mukaan muokannut sopivaksi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Ohjaaja Rian Johnsonin mukaan Bayn tutkimukset vastaavat hänen kokemustaan elokuvan saamasta somehuomiosta.

Morten Bay (siirryt toiseen palveluun)on Los Angelesissa asuva tanskalaissyntyinen toimittaja, kirjailija ja internetin ilmiöihin perehtynyt tutkija.

Korjaus 3.10.2018 klo 19:42 Juttuun korjattu, että The Last Jedi sai neljä Oscar-ehdokkuutta. Aiemmin jutussa luki, että elokuva olisi saanut kaksi Oscar-palkintoa.