Kotka uudistaa vanhaa satamaa isolla kädellä: meren rannalle aiotaan rakentaa korkeakoulukampus ja tapahtumakeskus

Kotka on tekemässä isoja satsauksia uudistaakseen vanhaa satama-aluetta kaupungin keskustassa.

Kotka
Kotkan kantasatama ja merikeskus Vellamo
Merikeskus Vellamo rakennettiin Kotkan entisen Kantasataman alueelle 10 vuotta sitten. Matkailijoita houkuttelee muun muassa Suomen merimuseo. Nyt alueelle halutaan myös opiskelijoita, konsertteja ja kokouksia sekä yrityksiä.Petri Niemi / Yle

Kotkan vanha Kantasama muuttuu lähivuosina paljon, jos kaikki rakennussuunnitelmat toteutuvat.

Kehittämisyhtiö Cursor, Kotkan kaupunki ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu allekirjoittivat perjantaina aiesopimuksen tapahtumakeskuksen, korkeakoulukampuksen ja yrityskeskuksen rakentamisesta Kantasatamaan.

– Aiesopimus on osapuolten tärkeä yhteinen tahdonilmaus. Se on selkänoja työskentelylle, Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen sanoo.

Osapuolet ovat sopineet, että Kantasatamaan nousee kaksi erillistä rakennusta. Kampuksen ja tapahtumakeskuksen toiminta nojaa kuitenkin toisiinsa, koska osa tiloista on yhteisessä käytössä.

Kantasataman alueella käy paljon vieraita jo nyt. Matkailijoita houkutteleva Merikeskus Vellamo avattiin Kantasatamaan 10 vuotta sitten. Nyt Suomen merimuseo ja Kymenlaakson museo odottavat uusia naapureita.

Taideraksan muraali kaukaa nähtynä Kotkan Kantasatamassa.
Satamaliikenne Kotkan Kantasatamaan loppui 2000-luvun taitteessa. Merikeskus Vellamon lisäksi alueella on lähinnä vanhoja varastorakennuksia.Miina Sillanpää / Yle

Korkeakoulukampus

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK on päättänyt rakentaa Kotkaan kokonaan uuden kampuksen. Se nousee lähivuosina Merikeskus Vellamon viereen.

Uuden kampuksen rakentaminen tulee halvemmaksi kuin Metsolassa sijaitsevan huonokuntoisen ja vanhanaikaisen kampuksen korjaaminen.

Kampuksen ja tapahtumakeskuksen kokonaisuus on ammattikorkeakoululle merkittävä vetovoiman kannalta. Uuden kampuksen odotetaan keskeisemmän sijaintinsa ansiosta houkuttelevan paremmin opiskelijoita. Myös julkiset liikenneyhteydet koululle olisivat nykyistä paremmat.

Ammattikorkeakoulu sitoutuu vuokraamaan tapahtumakeskuksen tiloja, kuten aulan ja ravintolan. Vuokrasopimus on pitkä, vähintään 15 vuotta.

Kampusrakennuksen puolelle rakennetaan liikuntasali, jota puolestaan voidaan tarvittaessa käyttää tapahtumakeskuksen jatkeena. Kaupunki voi myös tarjota salia muidenkin oppilaitosten käyttöön.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla on kampukset myös Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Kotkassa on noin 2500 opiskelijaa.

Uudelle kampukselle on tulossa myös toisen asteen koulutusta. Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami on siirtämässä merenkulunkoulutusta Kantasatamaan.

Tapahtumakeskus

Kotkan kaupunki rakentaa kampuksen viereen tapahtumakeskuksen konsertteja, isoja kokouksia ja messuja varten.

– Tontille Kantasatamaan nousee kaksi erillistä rakennusta, joilla on yhteinen aula, kuvailee kaupunkisuunnittelujohtaja Hannonen.

Tarpeen mukaan muitakin tiloja voitaisiin käyttää ristiin.

– Ammattikorkeakoulu voisi tarvittasessa käyttää tapahtumakeskuksen kokoustiloja opetuskäytössä. Jos taas tapahtumakeskus tulee täyteen esimerkiksi kokousvieraita, lisätilaa saadaan kampusrakennuksen luokista, Hannonen sanoo.

Kotkan valtuusto hyväksyi vuosi sitten suunnitelman, jonka mukaan tapahtumakeskukseen sijoitetaan enintään 20 miljoonaa euroa.

Osapuolet ovat laskeneet, että rakennushankkeiden toteuttaminen yhdessä ja rinnakkain tuo miljoonien eurojen säästön. Pääosa säästöistä tulee yhteiskäyttöisistä tiloista.

Tapahtumakeskuksen hankesuunnitelma on valmis, mutta ei vielä julkinen. Siinä on muun muassa testattu, että kampus, tapahtumakeskus ja hotelli saadaan sopimaan suunnitellulle paikalle.

Rakentaminen ei kuitenkaan välttämättä toteudu samassa aikataulussa. Tapahtumakeskus voi valmistua kampusta nopeammassa aikataulussa.

Yrityskeskus

Tapahtumakeskukseen on lisäksi tulossa tilaa yrityksille. Kotkan-Haminan seudun yrityskeskuksen kehittäminen on Cursorin vastuulla.

– Etsimme sellaisia vuokralaisia, jotka hyötyvät tiiviistä yhteistyöstä ammattikorkeakoulun kanssa. Toisaalta yritykset voivat tarjota opiskelijoille työharjoittelupaikkoja ja oppilaitokselle näkemystä siitä, minkälaisia osaajia työnantajat tarvitsevat, Cursorin toimitusjohtaja David Lindström sanoo.

Uuteen yrityskeskukseen halutaan houkutella etenkin sellaisia yrityksiä, jotka eivät vielä toimi seudulla.

Kantasatamasta vuokrattaisiin tilaa yritysten konttoreita varten, mutta myös kokous- ja työtiloja lyhytaikaiseen tarpeeseen, vaikka vain päiväksi.

Lindströmin tuntuma on, että elinkeinoelämä uskoo Etelä-Kymenlaakson tulevaisuuteen.

– Kantasataman hankkeet kokonaisuutena tuovat eloa ja positiivisuutta kaupunkiin ja koko seudulle. Pidän hyvin mahdollisena, että tämän tyyppinen kokonaisuus herättää mielenkiintoa. Viime vuosien aikana seudulle on investoitu satoja miljoonia euroja erilaisiin hankkeisiin. Isoja investointeja on myös suunnitteilla. Suurimpana UPM:n kaavailema biojalostamo Mussalon satamaan, Lindström sanoo.

Vielä uusiin tiloihin sitoutuneita yrityksiä ei ole tiedossa.

Eagle-toimistotalo Karhulassa ja yrityskeskus Datariina Kotkansaarella jatkavat toimintaansa normaalisti.

– Siinä ei ole ideaa, että tyhjennämme yksi tai kaksi olemassaolevaa tilaa, jotta saamme uuden. Mieluummin niin, että säilytämme sen mitä on ja luomme Kantasatamaan uutta.

Cursorin toimitusjohtajan David Lindströmin mukaan alustavia keskusteluja on käyty myös siitä, että Cursor siirtäisi omaa toimintaansa Kantasatamaan.

Hotelli ja ostoskeskus

Kantasatamaan on lisäksi hahmoteltu jo neljän vuoden ajan useita satoja ihmisiä työllistävää ostoskeskusta ja hotellia.

Ne ovat yksityisen kehitysyhtiön hanke, josta vastaa kansainvälinen kiinteistökehittäjä Cameron Sawyer.

Hotelli rakennettaisiin tapahtumakeskuksen ja kampuksen kanssa samaan yhteyteen.

– Hotellista on tehty uusi liiketoimintasuunnitelma, joka perustuu tapahtumakeskuksen olemassaoloon. Kyllä hotelli on yhä ohjelmassa, Kotkan kaupunkikehitysjohtaja Markku Hannonen kommentoi.

Ostoskeskuksen varsinaiset rakennustyöt eivät ole vielä edenneet. Rakentaminen ei ole alkanut, mutta tontilta purettiin vuosi sitten vanhoja satamavarastoja pois tieltä.

Kotka Old Port Outlet -kyltti Kotkan Kantasatamassa
Kantasatamaan on odotettu nousevaksi kansainvälisten merkkiliikkeiden outlet-ostoskeskusta.Olli Törönen / Yle