1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulu saattaa livahtaa tosifanin mieleen jo kesällä – "Joulu on karvanauhoilla ja led-valoilla koristeltu majakka, joka luotsaa läpi syksyn"

Elisa Miinin leipoo ensimmäiset joulutortut syys-lokakuun vaihteessa. Joulufani arvioi, että viime vuoden hitti tonttuovi pitää pintansa.

joulu
Jouluvalot ja koristeita kuusessa.
Eveliina Matikainen / Yle

Joulukalenterin ensimmäisen luukun avaaminen on monelle se hetki, jolloin alkaa laskea päiviä jouluun. Todellinen joulufani elää ja hengittää joulua huomattavasti aiemmin.

– Syyskuussa alan laskea päiviä, vaikka joulu saattaa livahtaa mieleen jo kesällä. Minulle joulu ei ole vain muutama päivä, vaan se on vuodenaika, joka alkaa syksyllä ja kestää vuoden loppuun saakka, kertoo Elisa Miinin Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Syys-lokakuun vaihteessa kauppoihin alkaa esimerkiksi tulla pikkuhiljaa kauden uusia glögejä, joita täytyy tietenkin testata. Mrs. Christmas -nimistä blogia pitävälle Miininille joulu on myös mielentila.

– Kuvasin blogissani, että se on karvanauhoilla ja led-valoilla koristeltu majakka, joka luotsaa läpi pimeän syksyn. Syksy on vaikea, varsinkin kun asun Etelä-Suomessa, eikä usein ole lunta ja on todella pimeää. Kieltäydyn jotenkin näkemästä tätä ympäristöä ollenkaan. Keskityn vain ajattelemaan joulua, ja kaikkea siihen liittyvää ihanaa.

Minulle joulu ei ole vain muutama päivä, vaan se on vuodenaika, joka alkaa syksyllä ja kestää vuoden loppuun saakka.

Joulusta Elisa Miinin kertoo pitäneensä pienestä asti.

– Sitten tämä on vuosi vuodelta pahentunut tai parantunut, miten sen haluaa nähdä.

Miinin ei ole suinkaan ainoa, joka valmistautuu jouluun ajoissa. Facebookissa on esimerkiksi Sydämeeni joulun teen -niminen aktiivinen ryhmä, jossa on liki 90 000 jäsentä. Ryhmän jäsenet jakavat vinkkejä jouluaskarteluun ja kyselevät, kuinka moni on alkanut kuunnella joululauluja.

Joulukuusia kaksin kappalein

Tässä vaiheessa vuotta Miinin on valanut kynttilänjalkoja, tehnyt kransseja ja hieman miettinyt joululahjoja sekä leiponut joulutorttuja kahdesti. Miininille joulunodotus ei tarkoita sitä, että kaikki pitäisi tehdä itse alusta loppuun – kauden ensimmäiset tortutkin hän teki valmistaikinasta.

– Leivon paljon, sillä se on minulle mieluista, mutta olen yrittänyt sanoa, ettei joulusta kannata ottaa paineita. Esimerkiksi ruuanlaitto ei ole minulle mieluista: meillä mies laittaa ruuat, ja mitä hän ei laita, ne melkein ostetaan valmiina.

Marraskuussa jouluvalmisteluista eniten aikaa vie lapsille askarreltava joulukalenteri, jonka tekemiseen Miininillä meni viime vuonna suunnilleen 40 tuntia.

Joulupalloilla koristeltu joulukuusi.
Elisa Miinin tuo joulukuusen kotiin hyvissä ajoin, joulukuun alussa.Elisa Miinin

Tärkeä osa joulufanin elämää on joulukuusi, joka tuodaan sisään viimeistään itsenäisyyspäivänä ja on kooltaan niin iso kuin mahdollista. Kuusen oksille Miinin on kerännyt vuosien saatossa lasisia koristeita, joita on pitkälti toista sataa.

– Rakastan sitä, kun olen iltaisin laittanut lapset nukkumaan, on hämärää ja kuusessa on valot. Juon glögiä, syön suklaata ja vain katselen kuusta.

Meillä on kaksi kuusta, koska en kestä sitä, että minun kuuseeni tulee rumia koristeita.

Koska kuusi on tärkeä, Miinin tekee tunnustuksen.

– Meillä on kaksi kuusta, minulla on oma ja lapsilla on oma, koska en kestä sitä, että minun kuuseeni tulee rumia koristeita. Toinen kuusi on lastenhuoneessa ja toinen on olohuoneessa, ja lapset saavat tehdä omalle kuuselleen mitä haluavat.

Tonttuovi pitää pintansa

Viime joulun ehdoton hitti oli tonttuovi, joita saattoi ostaa kaupoista valmiina tai askarrella. Miinin oli nähnyt tonttuoven jossain ulkomaisessa verkkokaupassa ja tilannut sellaisen.

– Kerroin tästä työpaikallani A-lehdissä meilläkotona.fi-sivuston päätoimittajalle. Hän sanoi, että tehdään tästä askarteluohje, tämä on tosi kiva. Lyöttäydyimme yhteen ja näin syntyivät tonttuoven ohjeet, ja se todella räjäytti pankin.

Miinin uskoo, että tonttuovia on tänäkin vuonna, mutta samalla hän arvelee, että tonttuoven tarina kehittyy.

Tonttuovi myyjäisten myyntipöydällä
Pekka Tynell / Yle

– Nyt ehkä tonttu saattaa joskus pilkistää, tai tonttuoven eteen saattaa ilmestyä paketteja tai valoja tai tontun pyykit saattavat olla ulkona kuivumassa. Toinen tätä sivuava trendi, minkä uskon olevan tänä jouluna iso juttu, ovat minimaailmat eli rakennetaan hyllyyn, pöydälle tai tarjottimelle pieni satumaailma, jossa satueläimet ja tontut seikkailevat.

Uskon, että tänä jouluna iso juttu ovat minimaailmat eli rakennetaan hyllyyn, pöydälle tai tarjottimelle pieni satumaailma, jossa satueläimet ja ehkä tontut seikkailevat.

Joulufanille joulun odottaminen on ehkä jopa isompi juttu kuin varsinainen joulu.

Elisa Miinin
Elisa Miinin.Yle

– Kaiken ei tarvitse aina tapahtua samalla tavalla, se ei ole minun joulussani olennaista. Nyt kun minulla on kaksi pientä lasta, jouluun tietenkin liittyy olennaisesti se, että annetaan ja saadaan lahjoja, ollaan yhdessä, ollaan mummolassa, käydään haudoilla ja syödään hirveästi konvehteja.

Miininin joulu on ohi tapaninpäivänä. Kun tapaninpäivä koittaa, hän siivoaa kuusen pois, pakkaa koristeet laatikkoon ja kääntää ajatukset uuteenvuoteen.

Lue lisää:

Suomen sykähdyttävin tonttuovi on valittu – voittajatyön tekijä: "Olin tonttuovihuumassa"

"Näin yhdet itkut kun ensimmäinen erä loppui" – koko Suomi hullaantui tonttuovista, tutkija ja kauppiaat yllättyivät

Kuuntele Elisa Miininin haastattelu Yle Areenasta

Lue seuraavaksi