Kiistakapulaksi päätynyt vanha asemarakennus joutui ilkivallan kohteeksi – Museorautatieyhdistys teki rikosilmoituksen

Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine pelkää asemarakennuksen säilymisen puolesta.

rakennukset
Riipan aseman ikkunaruutu on rikottu.
Ikkunaruutu on rikottu alakulmasta.Päivi Seeskorpi / Yle

Kälviällä kiistellylle Riipan 114-vuotiaalle asemarakennukselle on Museorautatieyhdistyksen mukaan tehty ilkivaltaa. Rakennuksen sivuovi on väännetty saranoiltaan ja ikkunaruutu rikottu.

Rakennuksen omistava Museorautatieyhdistys on tehnyt ilkivallasta rikosilmoituksen poliisille.

Rakennus piti kuljettaa tiistaina Keski-Pohjanmaalta Jokioisten museorautatielle Kanta-Hämeeseen, mutta matka katkesi Ely-keskuksen päätöksellä. Kälviän kotiseutuyhdistys anoi aseman suojelua ja viranomainen keskeytti työt tarkempia selvityksiä varten.

Museorautatieyhdistyksen puheenjohtajan Marko Laineen mukaan Ely-keskuksen päätös vaarantaa rakennuksen säilymisen. Rakennusliike käy korjaamassa vahingot tänään keskiviikkona. Myös ovet on tarkoitus laittaa kunnolla kiinni.

Riipan aseman sivuovi on irti sananoiltaan.
Rakennuksen sivuovi on irrotettu saranoiltaan.Päivi Seeskorpi / Yle

Riipan asemarakennuksen kattotiilet ehdittiin irrottaa ennen kuin työt keskeytettiin maanantaina.

Laineen mukaan nyt selvitetään, pitääkö katto suojata vielä jotenkin, esimerkiksi muovipressulla. Tiilikatteen alla on kuitenkin vanha huopakatto, joka ilmeisesti on ehjä ja suojaa rakennusta.

Lue myös: Yli 100-vuotiasta asemarakennusta oltiin viemässä Museorautatielle – siirto tyssäsi viime tipassa suojeluanomukseen

"Miksi nyt päivän varoitusajalla heitetään kapuloita rattaisiin?" – Museorautatieyhdistys tyrmistyi asemansiirron kaatumisesta kalkkiviivoilla