Ujo, yksinäinen ja koulukiusattu – Jim Koskinen oli syrjäytymisen partaalla, mutta yhtenä päivänä kaikki muuttui ja nyt hän on viemässä nuorten ääntä pääkaupungin lautakuntiin

Helsinki on aloittamassa puolen vuoden kokeilun nuorten mukanaolosta kaupungin lautakunnissa.

nuorisovaltuustot
Jim Koskinen
Jim Koskinen toimii nykyään sekä Helsingin nuorisoneuvoston että Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Etualalla nuorisoneuvoston jäsen Mikael Poutiainen.Elise Tykkyläinen / Yle

Jim Koskinen oli ujo, yksinäinen ja masentunut nuori vielä muutama vuosi sitten.

Koulukiusattu seiskaluokkalainen vetäytyi jokaisen koulupäivän jälkeen omaan huoneeseensa eikä poistunut kotoa. Koskinen oli syrjäytymisen reunalla, kuten hän itse kuvailee.

Nyt 17-vuotiaana lukiolaisena Koskinen kertoo kokemuksestaan avoimesti ja puhuu varmasti ja vakuuttavasti. Koskinen on saanut uusia ystäviä, ja hänellä on paljon menoja iltaisin.

Kaikki muuttui yhtenä, aivan tavallisena koulupäivänä.

Nuorisotyöntekijä lähestyi Koskista ja kysyi, haluaisiko tämä vaikuttaa nuorten asioihin

On palattava takaisin Koskisen yläasteaikoihin.

Yhtenä päivänä seiskaluokkalainen ja syrjäänvetäytyvä Koskinen pysäytettiin koulun käytävällä. Helsingin kaupungin nuorisotyöntekijä kysyi häneltä, haluaisiko hän vaikuttaa nuorten asioihin. Ja Koskinen tahtoi.

Nyt Koskinen toimii Helsingin nuorisoneuvoston lisäksi Uudenmaan maakunnallisen nuorisovaltuuston puheenjohtajana ja kokoukset saattavat olla pitkiäkin. Siitä hän saa kiittää sitä arkista mutta onnekasta kohtaamista koulun käytävällä.

Hänelle on tärkeää, että kuka tahansa syrjäytymisvaarassa oleva nuori voisi säästyä syrjäytymiseltä. Siksi hän nyt haluaa kertoa oman tarinansa.

Jim Koskinen
Jim Koskinen haluaa parantaa helsinkiläisnuorten mielenterveyspalveluja.Elise Tykkyläinen / Yle

– Haluaisin lisätä nuorten ja nuorisotyön kohtaamista. Mielestäni tosi moni nuori on omassa huoneessa, makaa sängyssä ja katsoo puhelinta. Siellä on yksinäistä, Koskinen sanoo.

– Etsivää nuorisotyötä voisi minusta kehittää laajemmaksi, vaikka nettiin. Pyrittäisiin saamaan se apu sinne, missä sitä tarvitaan.

Tosin hän tietää omasta kokemuksesta, että yksinkertaista se ei ole.

Helsinki avaa päätöksenteon ovet nyt myös nuorille

Helsinki aloittaa tammikuussa puolen vuoden kokeilun nuorten mukanaolosta kaupungin lautakunnissa.

Jim Koskinen on yksi niistä nuorisoneuvoston jäsenistä, jotka tekivät aloitteen kokeilusta. Muut aloitteentekijät olivat varapuheenjohtaja Kaapo Haapanen sekä jäsenet Evi Koivunen ja Kasper Rautalinko.

Koskinen uskoo lautakuntatyöskentelystä olevan paljon hyötyä.

– Me koemme, että nuorisoneuvoston jäsenten pitää olla siellä missä tehdään päätöksiä. Silloin voimme kertoa meidän nuorten mielipiteet asioista.

– Esimerkiksi maksuton toinen aste on asia, johon meillä on mielipiteitä.

Jim Koskinen
Jim Koskinen tapasi Helsingin nuorisoneuvoston jäsenen Mikael Poutiaisen Maunulatalolla.Elise Tykkyläinen / Yle

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Päivi Kurikan mukaan tutkimusta nuorisovaltuutettujen työstä kuntien lautakunnissa ei ole tehty. Yleisellä tasolla hän kertoo kuulleensa eri puolilta maata, että nuoret eivät ehkä ole ymmärtäneet lautakuntatyöskentelyn vaativuutta.

Lautakunnissa käsitellään vaikeita asioita, joten nuoret saattavat kokea työn raskaana ja itselleen vieraana.

Kurikan mukaan kokemukset nuorten mukanaolosta vaihtelevat paljon kunnittain ja nuorten perehdyttämisellä lautakuntatyöskentelyyn on suuri merkitys onnistuneessa työssä.

On tärkeää, että virkamiehet ja lautakunnan johtava taho ottavat nuoret huomioon.

Alina Heywood

Myös Suomen Nuorisovaltuustojen liiton puheenjohtaja Alina Heywood painottaa nuorten perehdyttämisen tärkeyttä.

– Varsinkin nyt Helsingissä, kun kokeilu alkaa kesken vaalikauden, on tärkeää, että toimialan virkamiehet ja lautakunnan johtava taho ottavat nuoret huomioon. Silloin sekä nuoret että kunta saavat mahdollisimman paljon irti työskentelystä, Heywood sanoo.

Vielä ei tiedetä, kuka nuori pääsee vaikuttamaan – vaalit käydään marraskuussa

Kolmannen kauden nuorisoneuvoston jäsen Koskinen myös pyrkii neljännelle kaudelleen marraskuun vaaleissa (siirryt toiseen palveluun).

Koskinen sanoo, että jos hänet valitaan jatkoon, hän hakee sosiaali- ja terveyslautakuntaan. Siellä Koskinen saisi olla läsnä ja kertoa mielipiteitään, muttei äänestää.

Onhan tämä nyt historiallinen päätös, että pääsemme lautakuntiin.

Jim Koskinen

Helsingin naapurikunnissa Espoossa ja Vantaalla nuorten lautakuntatyöskentely on ollut arkipäivää jo vuosien ajan.

– Onhan tämä nyt historiallinen päätös, että pääsemme lautakuntiin, Koskinen sanoo.

– Kokeilu on sen verran iso juttu, että otamme tämän vakavasti ja ilolla vastaan.

Koskinen sanoo tunnistavansa lautakuntatyöskentelyn vaativuuden.

– Kokouksia on kahdesta neljään kertaa kuussa. Ainakin pitää perehtyä asioihin. Mutta mikäs siinä, jos tykkää siitä työstä mitä tekee.

Lue lisää:

Kymmenet kunnat rikkovat lakia jättämällä nuoret pois päätöksenteosta – "Ei nähdä tärkeänä"