Ikäihmiset kokeilevat virtuaalisesti ohjattua kotijumppaa Karstulassa

Karstula
seniori venyttelee
AOP

Karstula on lähtenyt mukaan ikäinstituutin senioriliikuntakokeiluun.

Kokeilun kautta neljälle testivanhukselle on järjestetty mahdollisuus osallistua päivätoimintaryhmässä järjestettävään liikuntahetkeen kotona etäyhteyden välityksellä.

Kotijumppaa testaamaan etsittiin sivukylillä asuvia yli 75-vuotiaita, jotka eivät vielä ole kotihoidon asiakkaita, mutta hyötyisivät ohjatusta liikunnasta toimintakykynsä lisäämiseksi.

– Karstulassa ei ole paikallisliikennettä eikä sivukyliltä pääse osallistumaan keskustan ryhmäliikuntaan. Tämä on yksi keino kiertää se ongelma, selittää Karstulan hyvinvointivastaava Mirka Oinonen.

Avustaja mukana tabletin käytössä

Neljälle testaajalle hankittiin tablettitietokoneet, joiden käytössä avustaa aluksi tukihenkilö. Osallistujille striimataan kunnan liikunnanohjaajan vetämä liikuntahetki päivätoimintaryhmästä. Lisäksi koneella on ohjeita omatoimiseen jumppaamiseen.

Syyskuussa alkaneen kokeilun kokemukset ovat jo viiden viikon jälkeen rohkaisevia.

– Nyt jo kahden henkilön toimintakyvyssä on selviä muutoksia, esimerkiksi tuolilta nousu onnistuu paremmin, Oinonen iloitsee.

Kolme kuukautta kestävälle kokeilulle suunnitellaan jo jatkoa. Tavoitteena voisi olla esimerkiksi striimattujen seniorijumppien vastaanottolaitteiden järjestäminen Karstulan kylätaloille.

– Kokeillaan aluksi näin pienemmällä porukalla, mutta haaveissa on että tätä saataisiin laajennettua, Oinonen selittää.