Osku Perkiö, 12, on puolitoista vuotta jännittänyt, iskeekö äänenmurros ja pilaa kaiken – pian hän nousee lavalle Billy Elliotin vaativassa roolissa

Päärooli Tampereen Työväen Teatterin kaikkien aikojen suurimmassa musikaalissa muuttaa lapsinäyttelijöiden elämän, uskoo ohjaaja Samuel Harjanne.

Billy Elliot
Osku Perkiö
Osku Perkiö on yksi Tampereen Työväen Teatterin Billy Elliot -musikaalin kolmesta Billystä.Heli Mansikka / Yle

Ohjaaja Samuel Harjanne seisoo Tampereen Työväen Teatterin (TTT) isolla lavalla ja itkee. Kyyneleet valuvat miehen silmistä ilosta ja ylpeydestä: tiedotustilaisuudessa on juuri esitetty kohtauksia parin viikon päästä ensi-iltansa saavasta Billy Elliot -musikaalista. 11- ja 12-vuotiaat lapsinäyttelijät ovat liikuttaneet osaamisellaan.

Harjanne on saanut aitiopaikalta seurata kolmen nuoren pojan kasvua Billy Elliot -musikaalin päärooliin.

– On melkein käsin kosketeltavaa, kuinka he ovat kehittyneet ihmisinä ja artisteina. On maagista päästä ammatin kautta kokemaan tällaista, Harjanne sanoo.

Ohjaaja Samuel Harjanne on itsekin entinen lapsinäyttelijä. Hän esiintyi ensimmäisessä musikaalissaan 11-vuotiaana, siis saman ikäisenä kuin Tampereen Billyt ovat.

Harjanne oli Les Misérablesin Gavroche, poika, joka laulaa kuin enkeli ja kuolee Ranskan vallankumouksen barrikadeilla. Rooli muutti Harjanteen elämän – ja saman hän uskoo tapahtuvan Billy Elliotin tekijöille.

– Sanoin vanhemmille, että te sinetöitte poikien tulevaisuuden, kun annatte heidän lähteä tähän. Näistä pojista iso osa varmasti suuntautuu alalle. Heidät on nyt aivopesty, ja sen lisäksi heillä on hirveästi talenttia, Harjanne sanoo.

Billy Elliotia esittävät Jiri Rajala (12), Simo Riihelä (11) ja Osku Perkiö (12)
Billy Elliotin roolissa vuorottelevat Jiri Rajala (12), Simo Riihelä (11) ja Osku Perkiö (12). Poikien urakka on haastava, sillä Billyn pitää sekä tanssia, laulaa että replikoida. Ennen ensi-iltaa läpimenoja on poikkeuksellisen paljon, 18, sillä jokaisen pojan on saatava riittävä esiintymisvarmuus ennen varsinaista esitystä.Heli Mansikka / Yle

Koe-esiintymisten kautta rooleihin

Osku Perkiö (12), Jiri Rajala (12) ja Simo Riihelä (11) valittiin Billy Elliot -musikaaliin kaikille avoimen koe-esiintymisen kautta yli sadan pojan joukosta. Nyt takana on puolentoista vuoden tiivis opiskelu Billy-koulussa. Vähintään kolme kertaa viikossa he ovat harjoitelleet balettia, steppiä, show'ta, laulua ja näyttelijäntaitoja.

– Eniten me ollaan opittu steppiä, kun on tullut kokonaan uutena lajina. Ja Osku on kasvanut viisi senttiä, tai ainakin kaksi, Jiri Rajala sanoo.

Ensi-illan lähestyessä harjoitustahti on tiivistynyt kuuteen päivään viikossa. Kangasalla asuva Osku Perkiö kertoo, että koulutöitä hoidellaan harjoitusten tauoilla.

– Viime aikoina olen käynyt kotona melkein vain nukkumassa. Kun ei ehdi kouluun, tulee tosi paljon läksyjä.

– Jalkapallo oli aiemmin ykkösharrastukseni, mutta se on nyt jäänyt. Mutta tämä on todella sen arvoista, Simo Riihelä sanoo.

Billy Elliot -musikaalin pääosien esittäjät poseeraavat lavalla ohjaaja Samuel Harjanteen kanssa
Ohjaaja Samuel Harjanne (takana) on saanut ison vastuun johdattaessaan nuoria Billy Elliotin ja Michael Caffreyn rooleihin. Kuvassa vasemmalta Nuutti Kerppilä, Juho Mönkkönen, Jiri Rajala, Ilmari Kujansuu, Simo Riihelä ja Osku Perkiö. Pojat ovat käyneet Billy-koulua yhdessä vuoden 2017 alusta asti, ja he ovat hitsautuneet tiiviiksi ryhmäksi, joka vitsailee ja leikkii keskenään aina, kun harjoituksissa on pieni tauko.Heli Mansikka / Yle

Ohjaaja Samuel Harjanne sanoo, että harjoitusvaihe on ollut rankkaa työtä. TTT:n työryhmä on toinen toistaan tukeva, mutta myös todella vaativa.

– Billyn rooli on todella haastava. En tiedä montaakaan ammattilaista tässä maassa, joka pystyisi tekemään tuon roolin. Meidän vastuullamme on, että pojat eivät joudu näyttämölle siten, että he eivät kykene sitä tekemään, Harjanne sanoo.

– Tunnen vastuuni, kyllä.

Tampereen Billy Elliot tähänastisista suurin

Billy Elliot -musikaali on Tampereen Työväen Teatterin kaikkien aikojen suurin musikaalituotanto. Lavalle nousee kaikkiaan 55 esiintyjää, mikä tekee siitä myös tämän musikaalin mittavimman tuotannon Suomessa.

Billyn ja hänen ystävänsä Michael Caffreyn rooleissa on kolmoismiehitys. Näiden kuuden pojan lisäksi esityksessä on mukana 22 tanssivaa tyttöä.

Kohtaus Billy elliot -musikaalista
Billy Elliot -musikaalissa nähdään kaikkiaan liki 30 pirkanmaalaista lasta. Ennen ensi-iltaa hiotaan vielä teknisiä ja taiteellisia yksityiskohtia. "Billy Elliot tulee olemaan tunteiden vuoristorataa ja saattaa parhaimmillaan iskeä aika syvälle", ohjaaja Samuel Harjanne sanoo.Heli Mansikka / Yle

Tarina perustuu vuonna 2000 ilmestyneeseen palkittuun elokuvaan. Musikaaliversion on säveltänyt Elton John ja se sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 2005.

Billy Elliot -musikaali kertoo kaivoskaupungissa kasvavasta työläisperheen pojasta, joka haluaa nyrkkeilyn sijasta tanssia balettia. 1980-luvun englantiin sijoittuva tarina kertoo painavaa viestiä omien unelmien tavoittelemisesta sekä erilaisuuden hyväksymisestä.

Nuoriin Billyihin teksti on tehnyt vaikutuksen.

– Tämähän on huikea tarina. Siihen mihin pyrkii, kannattaa panostaa täysillä ja kun sen saa, se on ihan mieletöntä, Simo Riihelä sanoo.

– Tarina on tosi koskettava. Ja eihän siitä olisi tehty näytelmää, jos se olisi huono tarina, Osku Perkiö kuittaa.

"Teatterin tarkoitus ei ole sensuroida historiaa"

Suomessa Billy Elliot -musikaali on nähty aiemmin vuonna 2015 Helsingissä ja Vaasassa viime syksynä. Erityisesti ensimmäisen esityksen yhteydessä useat kriitikot kiinnittivät huomiota kiroiluun, jota musikaalissa on paljon.

Tampereella on käytössä sama käännös, mutta ohjaaja lupaa vielä roisimpaa kielenkäyttöä kuin Helsingissä aikanaan kuultiin.

– Kiroilu on osa 1980-luvun brittiläisen hiilikaivosyhteisön ihmisten tapaa kommunikoida. Me kerromme heidän tarinaansa. Jos me lähdemme sensuroimaan kieltä, niin me emme tee kunniaa historialle emmekä tälle tarinalle. Teatterin tarkoitus ei ole sensuroida historiaa.

Poikia kiroilu ei hätkäytä, eikä uusia kirosanoja ole tarvinnut roolia varten opiskella.

– Eivät ne tulleet ihan uusina. Jos jotkut pienemmät tulevat katsomaan, niille pitää sanoa, että tämä on vain näytelmää, Osku Perkiö sanoo.

Jiri Rajala ja poliiseja
Billy Elliotissa eletään vuosia 1984–1985, jolloin Britannian hiilikaivostyöläiset lakkoilivat protestina pääministeri Margaret Thatcherin ja hänen hallituksensa suunnitelmille sulkea kaivoksia. Musikaalin käsikirjoituksessa on roisia kieltä ja paljon kirosanoja, eikä ohjaaja ole halunnut lähteä niitä sensuroimaan. "Minulle ne ovat voimasanoja, eivät pahoja sanoja", Harjanne sanoo.Heli Mansikka / Yle

Jännitettävää riittää

Yhtä asiaa Billy Elliotin ja myös Michael Caffreyn rooliin valitut pojat saavat jännittää loppuun asti.

– Jos äänenmurros alkaa, se on valitettavasti eläköityminen tästä roolista, sanoo ohjaaja.

– Kyllä se jännittää. Ääneni on ehkä jo pikkuisen muuttunut, mutta kyllä minä vielä kaikki laulut saan laulettua, Jiri Rajala sanoo.

Osku Perkiö kertoo, että hän on jo kerran säikähtänyt, kun ei päässytkään kaikkiin korkeisiin ääniin.

– Mutta se oli päivä, kun oli ollut läpimeno. Ääni oli rasittunut, ja vaikeus johtui siitä. Ja on tärkeää, että äänen lämmittää, ettei se tule käheäksi.

Musikaali on ohjelmistossa puolitoista vuotta, joten on melkeinpä todennäköistä, että joku joutuu jättämään leikin kesken. TTT on jo etsinyt muutamaa uutta poikaa koulutukseen.

Näytelmän ensimmäinen ensi-ilta on torstaina 18. lokakuuta. Vielä ei ole tiedossa, kuka pojista nousee silloin näyttämölle. Pojat sanovat, että keskinäistä kilpailua ei ole, sillä ensi-iltoja on kaikkiaan kolme, kaikille omansa.

– Kyllä tässä silti vähän alkaa jännittää, kun tajuaa, että ensi-iltaan on oikeasti kaksi viikkoa eikä enää puolta vuotta, Osku Perkiö sanoo.

– Uskon, että kun esitykset alkavat rullata, se tulee sieluun ja kaikki menee hyvin, Simo Riihelä kuittaa.

Ilmari Kujansuu, Nuutti Kerppilä ja Juho Mönkkönen
Ilmari Kujansuu, Nuutti Kerppilä ja Juho Mönkkönen esittävät vuorollaan Billy Elliotin parasta ystävää. Myös Michael Caffreyn roolissa vaaditaan todellista moniosaamista. "Meidän pojat ja tytöt ovat huikeita, vetelevät ihan sata lasissa ammattilaisten joukossa. Päivittäin joku yllättää meidät kaikki taidoillaan tai oivalluksillaan", kehuu ohjaaja Samuel Harjanne joukkoaan.Heli Mansikka / Yle

Lue myös:

Entinen lapsitähti ei saanut roolia musikaalista, suivaantui, lähti Britteihin opiskelemaan ja ohjaa nyt syksyn suurimmat ensi-illat: "Onhan siinä ihan hirveät riskit, että tänne tulee tällainen rääpäle" (2018)

Suurmusikaali Billy Elliot on Vaasan kaupunginteatterin uuden näytäntökauden satsaus (2017)

Menestysmusikaali Billy Elliotin pääosakolmikko: Baletti ei ole vain tyttöjen juttu (2015)