1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilman epäpuhtaudet

Järjestöt ja lääkärit nostivat kanteen Ranskan hallitusta vastaan – viisi kysymystä ilmansaasteista

Puhtaamman hengitysilman puolesta kamppailevan järjestön puheenjohtaja sanoo ilmansaasteiden aiheuttavan Ranskassa vuosittain kymmeniätuhansia ennenaikaisia kuolemantapauksia.

ilman epäpuhtaudet
Pariisi.
Pariisissa kamppaillaan ilmansaasteita vastaan muun muassa autottomien päivien avulla.Juha Nurminen / Yle

PariisiRanskassa kuusikymmentä ilmanlaadusta huolestunutta ympäristöjärjestöä ja joukko lääkäreitä on nostanut poikkeuksellisen kanteen maan hallitusta vastaan.

Järjestöt vaativat sadantuhannen euron päivittäisiä korvauksia, jos saastelukemia ei saada Ranskassa kuriin.

Listasimme viisi kiinnostavinta kysymystä ranskalaisesta hengitysilmasta – joka kertoo laajemmasta eurooppalaisesta ongelmasta.

1. Kuinka vakavasta terveysongelmasta on kyse?

Ongelma on iso, sillä ilmansaasteet ovat ranskalaisten kolmanneksi yleisin kuolinsyy heti alkoholin ja tupakan jälkeen.

Puhtaamman hengitysilman puolesta kamppailevan Respire järjestön puheenjohtaja Olivier Blond kertoo, että ilmansaasteet aiheuttavat Ranskassa vuosittain 48 000 ennenaikaista kuolemantapausta. Ilmansaasteet lisäävät riskiä menehtyä muun muassa hengitysteiden sairauksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

2. Uskaltaako Pariisissa kävellä?

EU:n ilmansaasteille määrittämät raja-arvot ylittyvät etenkin Ranskan suurimmissa kaupungeissa eli Lyonissa, Marseillessa ja Pariisissa sekä muutamissa itäranskalaisissa vuoristokaupungeissa.

Vakavat terveyshaitat liittyvät vuosikausia jatkuvaan altistumiseen hengitysilman pienhiukkasille. Turistille saastepiikit aiheuttavat pahimmillaankin hyvin lieviä oireita, kuten vähäistä yskää.

3. Mitä toimia kansalaisjärjestöt ja lääkärit vaativat?

Kuusikymmentä ympäristöjärjestöä penää Ranskan hallitusta sitoutumaan nykyistä selvästi kunnianhimoisempiin toimiin ilmansaasteongelman ratkaisemiseksi.

Järjestöt vaativat Ranskan korkeinta hallinto-oikeutta langettamaan hallitukselle sadantuhannen euron päivittäisen sakkorangaistuksen, jos riittäviin toimiin ei ryhdytä. Ne vetoavat EU:n pienhiukkasille asettamiin raja-arvoihin.

Käytännössä mahdolliset oikeusprosessit ovat kuitenkin hitaita. Järjestöt toivovat, että sakkojen uhka pakottaisi ranskalaiset poliitikot toimimaan.

4. Onko kyseessä ainoastaan Ranskan ongelma?

Ei ole. Euroopan unioni haastoi toukokuussa kuusi jäsenmaata eli Ranskan, Britannian, Saksan, Unkarin, Italian ja Romanian oikeuteen. Syynä olivat maiden riittämättömät ja liian hitaat toimet ilmanlaadun parantamiseksi.

Kyseiset jäsenmaat joutuvat EU-tuomioistuimen kuultavaksi ja niitä uhkaavat mittavat sakot. Ranska, Saksa ja Britannia rikkovat typpioksidille määrättyjä raja-arvoja, Unkari, Italia ja Romania puolestaan pienhiukkasille määrättyjä raja-arvoja.

Ilmansaasteiden arvioidaan aiheuttavan Euroopassa vuosittain puoli miljoonaa ennenaikaista kuolemantapausta.

5. Mitä asialle voi tehdä?

Ilmanlaadun parantamiseksi voi tehdä paljon – ja esimerkiksi Pariisissa toimiin onkin jo ryhdytty.

Saastuttavimmilla autoilla ei ole enää jatkossa pääsyä Pariisin keskusta-alueelle. Liikenteen päästöjä pyritään vähentämään myös laskemalla nopeusrajoituksia, panostamalla joukkoliikenteeseen ja tukemalla sähkö- ja hybridiautojen hankintaa.

Ranskan hallitus voisi houkutella asunnonomistajia myös asuntojen vanhentuneiden lämmitysjärjestelmien uusimiseen – liikenteen ohella Ranskan saasteita kun pahentaa talviaikaan suosittu puulämmitys.

*Lue myös:
*

Brysseliläinen veti kaupunkinsa oikeuteen ilmansaasteiden takia – tukenaan Client Earth -järjestö, joka käräjöi ympäristön puolesta Euroopassa

Euroopan unioni haastaa Saksan ja viisi muuta jäsenmaata oikeuteen ilmansaasteista

Analyysi: Hampuri rajoitti dieselpäästöjä kahdella kadulla – Saksan ensimmäinen dieselautokielto on symbolista viherpesua EU:n tyynnyttämiseksi

Saksa sallii dieselautojen ajokiellot – Oikeus: ilmansuojelu on tärkeämpää kuin ihmisten oikeus liikkua autollaan

Lue seuraavaksi