1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Lappiin jälleen ennätyssesonki, turismi kasvaa ennakkovarausten perusteella jo neljättä vuotta peräkkäin

Rovaniemen hotellien varauskirjat alkavat olla jo täynnä tulevalle sesongille. Osa pystyy tarjoamaan enää vain hajapaikkoja marraskuusta maaliskuun loppuun.

matkailu
Turistit vierailemassa Joulupukin Pajakylässä Rovaniemen Napapiirillä
Joulu, lumi ja revontulet. Siinä pääelementit, jotka vetävät Lappiin vuosi vuodelta enemmän turisteja.Vesa Vaarama / Yle

Lapin talvisesongista on tulossa jälleen kerran parempi kuin edellisenä vuonna. Matkailijamäärien kasvu on jatkunut jo useana vuonna.

Matkailuyrityksissä on ennakkovarauksia huomattavan paljon aina maaliskuun loppuun asti. Kuumimpina sesonkeina eli joulunaikaan ja kiinalaisten uudenvuoden aikaan on jo todella tiukkaa.

– Kyllä nyt näyttää hyvältä. Esimerkiksi joulukuun osalta hotelli on lähes loppuunmyyty, enää ei ole kuin hajaöitä jäljellä, Arctic TreeHouse Hotelin toimitusjohtaja, yrittäjä Ilkka Länkinen sanoo.

Arkkitehtuuristaan kansainvälisesti palkittu hotelli vetää matkailijoita jo pelkällä olemuksellaan. Kun siihen lisää revontulimatkailun ja talven eksotiikan, riittää asukkaita lokakuulta maaliskuun loppuun asti.

­– Joulun lisäksi positiivista on se, että syksyn myynti ja syksyn sesonki on alkanut taas aikaisemmin kuin viime vuonna. Tälläkin viikolla meillä on huomattava määrä aasialaisia vieraita, Länkinen sanoo.

–Ja hyvä varaustilanne kestää aivan sinne maaliskuun loppuun ja huhtikuun alkuun.

Hajapaikkoja myös keskustahotelleissa

Vähemmän eksoottisetkin hotellit vetävät nyt alkavalla kaudella hyvin asukkaita. Esimerkiksi Rovaniemen Arctic City Hotellista kerrotaan, että marraskuusta maaliskuun loppuun voidaan tarjota lähinnä hajapaikkoja.

Linja-autot odottamassa jouluturisteja Rovaniemen lentoasemalla
Joulun ruuhkaa Rovaniemen lentoasemalla 2016. Tälle talvikaudelle pohjoiseen on tulossa entistä enemmän matkailjoitaVesa Vaarama / Yle

Eikä naapureillakaan ole juuri sen enempää tilaa.

– Ennakkovaraustilanne tulevalle talvikaudelle näyttää erittäin hyvältä. Me olemme vähintään viime kauden ennakkovarauslukemissa, Rovaniemen hotelli Vaakunan johtaja Jussi Perkkiö sanoo.

Majoituspaikkoja kuitenkin löytyy, tietyin varauksin.

- Vielä löytyy. Toki on ajankohtia, jolloin esimerkiksi isoille ryhmille ja ryhmäsarjoille on vaikea vahvistaa uusia varauksia. Mutta jos on joustoa matkustusajankohdan ja ryhmäkoon mukaan, niin vielä löytyy tilaa. Ja yksittäismatkustajille löytyy tilaa läpi kauden, hotellinjohtaja Perkkiö sanoo.

Safariyrityksessä enteillään kasvua

Lapin Safareille on tullut ryhmävarauksia jopa aikaisemmassa vaiheessa kuin yleensä. Se lupaa hyvää koko alkavalle talvikaudelle.

– Hyvältä näyttää. Joulun aika on hyvin varattua ja kevät myös erittäin hyvin varattu, Lapland Safaris oy:n toimitusjohtaja Jyrki Niva sanoo.

– Me olemme budjetoineet 7 prosenttia kasvua tälle kaudelle. Siinä on jonkin verran hinnannousua, mutta orgaanista kasvuakin odotellaan.

Lue seuraavaksi