Putin haukkuu myrkytettyä Skripalia: "Mäntti ja petturi"

Putinin mukaan Venäjällä ei ole ollut mitään kiinnostusta Sergei Skripalia kohtaan sen jälkeen, kun tämä vuonna 2010 muutti vakoilijavaihdossa Venäjältä Britanniaan.

Sergei Skripal
Rikospaikkatutkijoita Skripalien myrkytyspaikalla Salisburyssa 8. maaliskuuta.
Rikospaikkatutkijoita Skripalien myrkytyspaikalla Salisburyssa 8. maaliskuuta.Rufus Cox / Getty Images

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ensimmäistä kertaa julkisesti tuominnut entisen venäläisagentin Sergei Skripalin, joka joutui maaliskuussa sairaalaan altistuttuaan Novitšok hermomyrkylle Salisburyssa Britanniassa.

Energiafoorumissa Moskovassa puhunut Putin sanoi, että Skripal on vain mäntti, joka petti kotimaansa.

Putin sanoo Venäjän tienneen, että Skripal teki yhteistyötä ulkomaisen tiedustelupalvelun kanssa sen jälkeen, kun hänet vapautettiin vankilasta Venäjällä vuoden 2010 vakoilijavaihdossa.

Venäjän sotilastiedustelussa GRU:ssa työskennellyt Sergei Skripal tuomittiin Venäjällä vankeuteen 2006 salaisten tietojen vuotamisesta Britannian tiedustelulle. Hänet vapautettiin Venäjältä agenttivaihdossa 2010 ja hän on siitä alkaen asunut Britanniassa.

Putinin mukaan Venäjällä ei ole ollut mitään kiinnostusta Skripalia kohtaan vakoilijavaihdon jälkeen. Presidentti myös kiisti jälleen, että Venäjällä ei ole mitään tekemistä Skripalin ja tämän tyttären myrkyttämisen kanssa. Britannia epäilee teosta Venäjää.

Skripalit joutuivat viikkokausiksi sairaalaan, mutta selvisivät myrkytyksestä hengissä. Kesällä brittipariskunta altistui Novitšokille lähellä Salisburya. Nainen kuoli myrkytykseen, mutta mies selvisi hengissä.

Lähteet: Tass, AP