Ammattiliittojen irtisanomissuojaa vastaan suunnattu lakkopäivä saattaa saada jatkoa

Hämeessä lakossa olleet työntekijät korostavat, että kyse on työntekijöiden yhdenvertaisuudesta. Irtisanomissuojasta ei voi neuvotella sen mukaan, minkä kokoisessa yrityksessä työntekijä on työssä.

Lyhyet
Pakattua lihaa kaupan hyllyillä
Yhden päivän lakon aikana hyllyt eivät vielä tyhjentyneet kaupoissa.Laura Holappa / Yle

Monien ammattiliittojen työnseisaus maan hallitusta vastaan on hiljentänyt kantahämäläisiä yrityksiä. Ammattiliitot vastustavat työnseisauksella esitystä, joka heikentää työntekijöiden irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä.

Kanta-Hämeessä lakossa on ollut yli 2 000 työntekijää ja toimihenkilöä. Teollisuusliiton aluetoimitsija Mikko Virolainen Hämeenlinnasta sanoo, että ay-liikkeelle irtisanomissuojan murentaminen on viimeinen niitti.

– Monilta työpaikoilta liittoon on tullut kyselyjä ja tukisoittoja, miksi meidän työpaikkamme ei ole kampanjassa mukana, kertoo Virolainen.

Yrityksen koko ei voi olla irtisanomissuojan heikentämisen peruste

Aluetoimitsija Mikko Virolainen korostaa samalla, että yhdenvertaisuus on sellainen kysymys, josta ei neuvotella.

Hallituksen esityksessä työntekijät ovat eriarvoisessa asemassa sen perusteella, minkä kokoisessa työpaikassa ovat töissä. On aivan sama onko raja 10 tai 20 työpaikkaa, irtisanomissuojan on oltava yhtäläinen, korostaa Teollisuusliiton aluetoimitsija Mikko Virolainen.

Suomen elintarvikeliiton aluesihteeri Kari Salminen puolestaan arveli, että 3. lokakuuta ollut lakko saattaa saada jatkoa, ellei sillä nyt ollut riittävää vaikutusta.

Elintarvikeliittolaisia oli Hämeessä päivän lakossa Forssassa HKScanilla ja Atrialla sekä Hartwallilla Lahdessa.