Muistilista eronneille pareille: nämä 6 käytännön asiaa voivat unohtua

Matkavakuutuksen katkeaminen tai puhelinliittymän mykistyminen voi tulla ikävänä yllätyksenä, jos ex-puoliso lopettaa nimissään olevat sopimukset.

Avio- ja avoero
Kuvamanipulaatio
Yle

Parisuhteen päättyessä tunteet voivat ottaa vallan. Eron jälkeen kannattaa tehdä muutamia käytännön asioita, jotka helpottavat arkea tulevaisuudessa ja voivat säästää useilta riidoilta.

1. Elatussopimus

Lasten tapaamisesta ja elatusavusta on hyvä tehdä kirjallinen sopimus. Se kannattaa solmia, jotta riitatilanteilta vältytään. Monet vanhemmat luulevat, että sosiaalivirastossa lastenvalvoja määrää summan. Vanhemmat voivat itse tehdä sopimuksen, jonka lastenvalvoja vahvistaa. Jos vanhemmat eivät pääse sovintoon, ratkaisua joudutaan hakemaan käräjäoikeudesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta löytyy vanhemmuussuunnitelma (siirryt toiseen palveluun), jonka avulla eroavat voivat suunnitella muun muassa työnjakoa ja asioiden hoitoa.

2. Lasten tilit

Käy läpi, millaisen sopimuksen olet tehnyt tai teet pankin kanssa lapsen tilistä. Pankkien toimintatavoissa on eroja. Pahimmillaan ex-puoliso pystyy poistamaan lähivanhemmalta lapsen tilinäkymän verkkopankissa, kuten kävi satakuntalaiselle äidille. Pankin kanssa tehtävästä sopimuksesta on hyvä käydä huolellisesti läpi, mitä toinen vanhempi voi tehdä ilman toisen huoltajan lupaa.

3. Ositussopimus

Kuvamanipulaatio
Yle

Vaikka olisit ottanut avioeron, ex-puoliso on kuolinpesäsi osakas ilman ositussopimuksen tekemistä. Pahimmillaan perinnönjaossa on paikalla kolme entistä puolisoa, koska ositussopimusta ei ole tehty erotessa. Perinnönjakaminen voi muuttua riitaiseksi ja hankalasti selvitettäväksi, mikäli sopimusta ei ole tehty.

Joihinkin kotivakuutuksiin saattaa kuulua oikeusturvavakuutus, joka kattaa omavastuuosuuden jälkeen lakimiehen palkkion.

4. Vakuutusten siirto

Jos olette ottaneet toisillenne vakuutuksia, ne olisi syytä vaihtaa omiin nimiin. Esimerkiksi toinen puolisoista on saattanut ottaa toiselle puolisolle matkavakuutuksen. Pahimmillaan voi tapahtua niin, että ulkomaan matkalla sattuu vahinko ja paljastuu, ettei matkavakuutus ole voimassa.

5. Puhelinliittymät

Kuvamanipulaatio
Yle

Jos puhelinliittymäsi on puolison nimellä, hän voi sulkea liittymän yllättäen. Jos puolison puhelinlasku tulee sinulle, paisuneet laskut voivat pahimmassa tapauksessa olla ikäviä yllätyksiä. Myös liittymän vaihto tai PUK-koodin saaminen voi tyssätä, jos liittymä ei ole omissa nimissä.

6. Lasten harrastusmaksut

Kuvamanipulaatio
Yle

Yksi yleinen eronneiden riidan aihe on lasten harrastuskulut. Ne eivät kuulu elatusapuun ellei toisin sopimukseen kirjata. Toisen vanhemman kontolle saattaa jäädä esimerkiksi 200 euron kuukausikulut jääkiekosta. Joskus vanhemmat sortuvat ajattelemaan, että lähivanhempi käyttää lapselle tarkoitettuja rahoja omiin menoihinsa. Toisinaan lapsi joutuu lopettamaan harrastuksensa tai vähentämään harrastuksia, koska vanhemmilla ei eron jälkeen ole varaa maksaa kuluja. Elatusavun erityiskustannuksissa otetaan huomioon myös lapsen harrastuskulut, joista vanhemmat ovat yhdessä päättäneet tai jos harrastus on ollut olemassa ennen eroa.

Juttua varten on haastateltu Miessakit ry:n eroasiantuntija Tomi Liuasta, Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Päivi Hietasta ja Yhden Vanhemman Perheiden liiton Itä-Suomen aluekoordinaattori Marjo Merirantaa.

Lue lisää:

"Yllätti, miten vähän on tehtävissä, kun ex-puoliso kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä" – vaikean eron tehneet kertovat, mitä siitä voi oppia

Eroajille on alettu perustaa ensiapupisteitä – 9 vuotta sitten eronnut Susanna Vettenranta neuvoo: Varsinkin lasten kanssa kannattaa edetä hitaasti

Heli Vaarasen kolumni: Haluatko pitkän parisuhteen? Tässä pelastusoperaation ABC