Herätys: SDP pomppasi Ylen kyselyssä, päivänvalokone kertoo sinulle sopivan ajan, tutkijat löysivät merkkejä eksokuusta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne
SDP:n puheenjohtaja Antti RinneMartti Kainulainen / Lehtikuva

Ylen kysely: Demareiden kannatuksessa iso hyppäys, vihreiden äänestäjäpako vain jatkuu

Puoluekannatusarviot
Yle Uutisgrafiikka

Suurin oppositiopuolue SDP on lisännyt yhä kannatustaan. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kannatusmittauksessa SDP:n suosio on nyt 22,6 prosenttia. Vihreiden alamäki jatkuu yhä.

Päähallituspuolueiden eli keskustan ja kokoomuksen kannatus pysyi edelliskyselyn lukemissa, vaikka niillekin kirjattiin hienoiset miinusmerkit.

Vuorotyöläinen! Jos työvuorolistassasi otettaisiin huomioon nämä seikat, jaksaisit paremmin

lääkäri sairaalan käytävällä
Getty Images

Epäsäännöllistä työaikaa tai vuorotyötä tekee jo joka neljäs työntekijä Suomessa. Jos työvuorolistat laaditaan huonosti ja työntekijöiden mielipiteitä kuulematta, voivat seuraukset olla vakavat.

Vuorotyö aiheuttaa unihäiriöitä ja lisää kroonisten sairauksien riskiä. Työterveyslaitos muistuttaa, että virkeä ja hyvinvoiva työntekijä on myös työnantajan etu.

Kokeile Ylen sivulla, sopiiko sinulle ympärivuotiseksi ajaksi talvi- vai kesäaika

mies nukkuu herätyskello kädessään
AOP

Liikenne- ja viestintäministeriöllä on meneillään kysely kansalaisten suosikista uudeksi ajaksi. Kumpi on sinulle parempi valinta? Sen näet Ylen jutussa valitsemalla asuinpaikkasi ja ajat, jolloin yleensä heräät ja jolloin pääset töistä.

Kesäaikaan siirtymisen taustalla ovat molemmat maailmansodat. Aikavyöhykkeitä puolestaan ei ole ohjannut vain Aurinko, vaan roimasti myös politiikka. Siksi esimerkiksi Ranska on jo historiansa kolmannella aikavyöhykkeellä.

Ensimmäinen aurinkokunnan ulkopuolinen kuu on saatettu löytää

Hubblen kuvaa tähdistöstä
Avaruusteleskooppi Hubblen kuva tähtitaivaasta.ESA / Hubble / NASA

Tutkijat uskovat löytäneensä ensimmäisen aurinkokuntamme ulkopuolisen kuun. Ensimmäinen niin sanottu eksokuu löytyi kiertämästä suurta kaasuplaneettaa 8 000 valovuoden päässä Maasta. Kuuksi epäilty kappale on suunnilleen samankokoinen kuin oman aurinkokuntamme Neptunus-planeetta.

Torstai on poutainen mutta kolea

torstain sääkartta
Yle

Torstaina Suomeen virtaa kylmää ilmaa ja yöllä pakkanen on paukkunut. Sää on poutaista ja aurinkoista. Pohjanlahden rannikolla saattaa ripotella yksittäisiä sadekuuroja. Ylen meteorologi Matti Huutonen varoittaa, että ajokeli voi olla aamulla paikoin liukas tienpintojen jäätymisen tai kuuran vuoksi. Lue lisää Ylen sääsivuilta.