1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mennään metsään (kampanja)

Stadin kundi Jussi Raittinen on kaupunkilainen metsänomistaja: "Tyypillinen virhe on jättää metsä hyvää hoitoa vaille"

Muusikko Jussi Raittinen, 75, on asunut koko ikänsä Helsingin keskustassa, mutta metsä on stadin kundin sydäntä lähellä. Perheen kesämökkiin kuluu myös metsää, jonka hoidosta Raittinen potee huonoa omatuntoa.

Muusikko Jussi Raittinen on sananmuunnosten mestari. Joulupukki -keikalla syntyi sananmuunnos jopa englanniksi.
Muusikko Jussi Raittinen on sananmuunnosten mestari. Joulupukki -keikalla syntyi sananmuunnos jopa englanniksi.

Helsingin kadut ovat niin tiivis osa Jussi Raittisen identiteettiä, että hän nimesi tuoreimman albuminsa kotikatunsa mukaan. Unioninkatu 45 on ollut miehen kotiosoite jo vuodesta 1976 lähtien, mutta kaupunkimaisema vaihtuu säännöllisesti myös luonnon rauhaan.

Metsänomistaja

Raittisen perheellä on Lohjalla kesämökki, jonka tonttiin kuuluu myös muutama hehtaari metsää. Tontti on ollut Raittisen suvun hallussa aina 1940-luvulta asti. Raittisen isän aikana metsä oli uljaassa kunnossa.

– Metsässä oli hevoshaka, jossa suomenhevoset Vappu ja Maila käyskentelivät. Sekametsässä kasvoi komeita kuusia ja hevoset olivat tallanneet sinne leveitä polkuja. Pienelle pojalle metsästä löytyi loputtomasti leikkipaikkoja.

Omaa metsänhoitoaan Raittinen moittii.

– Olen tyypillinen kaupunkilainen metsänomistaja eli metsä on jäänyt turhan huonolle hoidolle. Edellisen harvennushakkuun yhteydessä sekametsään istutettiin haapoja, jotka ovat nyt levinneet jo liiaksikin.

Luonto opettaa

Puoli seitsemän (siirryt toiseen palveluun) -ohjelmassa vieraillut Raittinen kertoi liikkuvansa luonnossa mielellään mutta nyt se on jäänyt vähiin tasapaino-ongelmien vuoksi. Raittinen muistelee kuitenkin mielellään nuoruuden partioaikoja, jolloin hän yhdessä Eero-veljensä kanssa vietti viikonloput metsässä säässä kuin säässä.

– Se oli silloin hyvin tärkeää ja partiosta on peräisin myös jonkinlainen peruskunto. Partio oli hyvä kasvattaja.

Kirjaa metsäkäyntisi laskuriin

Ylellä vietetään tällä viikolla Mennään metsään -kampanjaa, jonka tavoitteena on saada vietyä Jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Sitä vauhdittamaan kerätään suomalaisten metsäkäyntejä. Osoitteessa yle.fi/mennäänmetsään voi käydä ilmoittamassa omat käyntinsä.