Puoluekokouspuhe antoi Theresa Maylle jatkoaikaa Britannian pääministerinä – muttei uusia ratkaisuja brexitiin

May väistelee omien kapinointia ja käy hankalia eroneuvotteluja Brysselin kanssa.

Brexit
may kävelee
Britannian pääministeri Theresa May tanssahteli puhetta pitämään Liverpoolissa.Nei Hall / EPA-EFE

LONTOO – Britannian pääministeri Theresa May tanssahteli tänään puoluekokousväkensä eteen Abban Dancing Queen -hitin tahtiin. Sisääntulo oli korostetun huoleton mutta totuus on se, että Britannialla on pian hätä kädessä.

Britannian EU-erosuunnitelmat pitäisi lyödä lukkoon lähiviikkoina, jotta maaliskuun lopussa ei syöksyttäisi vahingolliseen sopimuksettomaan eroon.

May toisti puheessaan jälleen, että Britannia ei pelkää neuvottelujen kariutumista. Hän muistutti kuitenkin puoluekokousväkeä siitä, että lähteminen ilman sopimusta toisi tariffit ja kalliit tarkastukset Britannian ja EU:n rajalle.

May sanoi puheessaan, että sopimukseton tila olisi huono tulos sekä Britannialle, että EU:lle.

Päivänselvää on se, että se iskisi Britanniaan pahemmin kuin yhteenkään EU-maahan.

May pelotteli eromielisiä

EU:n puolelta olisi varmasti toivottu Mayn tarjoilevan uusia konkreettisia erosuunnitelmia tai selkeitä viitteitä kompromisseihin taipumisesta. Sellaisia ei tänään kuultu.

May sanoi, että EU:n esittelemiin brexitin malleihin ei voida myöntyä.

Ne tarkoittaisivat Mayn mielestä joko Britannian pysymistä unionin ulkojäsenenä, joka on eronnut vain nimellisesti. Tai sitten kävisi niin, että Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille tulisi rajamuodollisuuksia mikä rikkoisi Iso-Britannian yhtenäisyyden.

Kansanäänestyskampanjan aikana EU-jäsenyyden jatkamista puolustanut May yritti kuitenkin suostutella puoleensa EU-kriittistä siipeä antamaan hänelle pelivaraa brexit-neuvotteluissa.

Pääministeri pelotteli heitä sanomalla, että brexit saattaa jäädä toteutumatta jos kukaan ei anna periksi siitä, mikä heidän ihanneversionsa brexitistä on.

Puhe pitää EU-neuvottelut elossa

Konkreettisten ratkaisujen puutteesta huolimatta Theresa Mayn puhe oli onnistunut. Jäykkyydestä syytetty pääministeri esiintyi tavallista rennommin. Ääni kesti ja puheen taustakulissitkin pysyivät liitoksissaan toisin kuin viime vuonna.

Puhe antaa hänelle ainakin hengähdystilaa pääministerinä, mikä on hyvä asia EU-neuvottelujen kannalta.

Theresa May voi vaikuttaa jääräpäiseltä “pirun hankalalta naiselta”, kuten hän itsensä määritteli virkaan astuessaan.

Hänen paikalleen pyrkivät kuitenkin entisen ulkoministeri Boris Johnsonin kaltaiset EU-eropäätöksen arkkitehdit. Heidän johdollaan toivonkipinäkin sopimukseen pääsystä eroaikataulussa voisi sammua nopeasti.

Lue lisää:

Britannian pääministeri toppuuttelee konservatiivien brexit-riitelyä – "Muuten riskinä on brexitin peruuntuminen"

"Se on huijausta" – Boris Johnson arvosteli kovin sanoin Theresa Mayn brexit-politiikkaa konservatiivien puoluekokouksessa