1. yle.fi
  2. Uutiset

Perun 80-vuotiaan ex-presidentin armahdus kumottiin

Entisen presidentin Alberto Fujimorin saama armahdus viime joulukuussa aiheutti laajoja mielenosoituksia Perussa.

Peru
Alberto Fujimori vapautui sairaalasta.
Perun entinen presidentti, pyörätuolissa istuva Alberto Fujimori kuvattuna tammikuussa 2018. Oikealla hänen poikansa Kenji Fujimori.Eddy Ramos / EPA

Perulainen tuomioistuin on kumonnut maan entisen presidentin Alberto Fujimorin armahduksen ja hänet on määrätty välittömästi uudelleen vangittavaksi.

Presidentti Pedro Pablo Kuczynski armahti Fujimorin joulukuussa 2017 vedoten terveyssyihin. Fujimori oli tuomittu 25 vuodeksi vankeuteen muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Maaliskuussa presidentinvirasta korruptiosyytösten vuoksi eronneen Pedro Pablo Kuczynskin myöntämä armahdus Fujimorille aiheutti laajoja mielenosoituksia Perussa.

Fujimori sai tuomion vuonna 1992 sattuneesta verilöylyssä, jossa puolisotilaallinen ryhmä sieppasi kuusi maanviljelijää, kidutti heitä ja lopuksi surmasi heidät. Ryhmän jäsenet ovat kertoneet saaneensa määräykset ylemmältä taholta, ja tuomion mukaan komentoketjun päässä oli Fujimori.

Fujimorin tytär, pääoppositiopuoluetta johtava Keiko Fujimori luonnehti armahduksen kumoamista epäinhimilliseksi.

– Tämä on elämämme surullisin päivä, tämä on todella tuskallista, totesi kyynelehtivä Keiko toimittajille pian isänsä armahduksen kumoamisen jälkeen.

Fujimorin asianajajt ovat ilmoittaneet valittavansa tuomiosta.

Nyt 80-vuotias Fujimori hallitsi Perua vuosina 1990–2000.

Entinen presidentti on kiistelty hahmo: Osa perulaisista pitää häntä korruptoituneena diktaattorina, osa on hänelle kiitollinen maolaisen Loistava polku -sissiliikkeen kukistamisesta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi