Guardian: Indonesian katastrofialueella levitettävät valeuutiset padon sortumisuhasta ja uudesta järistyksestä aiheuttavat paniikkia

Indonesian viranomaiset kamppailevat kumotakseen valeuutisia, joita levitetään tuhoalueella.

valeuutiset
Tulivuoren tuhkapilvi
Minahassa Pohjois-Sulawesissa sijaitseva tulivuori Soputa syöksi keskiviikkona tuhkaa kilometrien korkeuteen.BNPB / EPA-EFE

Indonesian katastrofialueella on levitetty laajalti valheellisia tietoja, jotka aiheuttavat paniikkia jo valmiiksi traumatisoituneiden asukkaiden keskuudessa.

The Guardian –leht (siirryt toiseen palveluun)i kertoo, että asukkaita on valheellisesti varoitettu muun muassa uudesta maanjäristyksestä sekä saaren eteläosissa sijaitsevan padon sortumisuhasta.

Perättömissä huhuissa on luvattu myös ihmisille ilmaisia lentoja tuhoutuneeseen Palun kaupunkiin, jotta he pääsevät omaistensa luo. Eräs laajalle levinnyt valeuutinen kertoo puolestaan Palun pormestarin kuolleen luonnonkatastrofissa.

Indonesian viestintäministeriö on viimeisen parin päivän aikana julkaissut ainakin kaksi lehdistötiedotetta, jossa kumotaan perättömiä tietoja.

Paikkaansa pitämättömät tiedot leviävät suusanallisesti, sillä sähköt ovat pääosin poikki tuhoalueella ja ainoastaan muutamissa paikoissa on mahdollisuus ladata kännyköitä.

Tulivuoren purkauksesta levitetään vääriä videoita

The Guardianin haastattelema, Badarudin-niminen mies Palusta kertoi kohdanneensa kaupungissa useita ihmisiä, joille oli valehdeltu, että perjantaina saarta ravisuttaisi tähän asti voimakkain maanjäristys.

– Kerroin heille, että kyseessä on huijaus. Jos jätätte kotinne, sinne tulee ihmisiä varkaisiin. Sen takia valeuutisia juuri levitellään, Badarudin kertoi.

Indonesian kansallisen katastrofiviraston (BNPB) tiedottaja Sutopo Purwo Nugroho kertoo kumonneensa Twitterissä lukuisia perättömiä tietoja, joista moni liittyy Sulawesin saaren pohjoisosissa sijaitsevan Soputan-tulivuoren purkaukseen.

Tulivuori purkautui keskiviikkona, jonka jälkeen siitä on levitetty videoita ja kuvia, joilla on annettu ymmärtää, että purkaus oli huomattavasti vaarallisempi kuin mitä se todellisuudessa oli.

Yhdessä videossa tulivuoren sylkemä laava etenee kohti viljelysmaata, toisessa videossa pelottava tuhkapilvi vyöryy pitkin katua. Viranomaisten mukaan videot kuvaavat todellisuudessa tulivuorenpurkausta Etelä-Amerikassa.

Poliisi on kertonut tietävänsä ainakin joidenkin valeuutisia levittävien epäiltyjen henkilöllisyydet.

– Toivomme, että saamme pidätettyä heidät pikaisesti, kertoi poliisipäällikkö Setyo Wasisto valtiolliselle Antara News (siirryt toiseen palveluun) –uutistoimistolle.

Indonesian tuhoutuneessa Palussa asukkaat odottavat lentoja kentän ulkopuolella ja ryöstely on lähtenyt käsistä – Ylen toimittaja paikalla

Tulivuori purkautui Indonesian katastrofialueella – maanjäristyksen ja tsunamin uhriluku kasvaa

Indonesian katastrofialueella sekasorto: Nälkäiset ihmiset ryöstelevät kauppoja – uhriluku nousee