Löytöeläintaloille päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa – eikä ongelma ole helpottamassa, kertovat auttajat

Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtajan mukaan ihmiset eivät harkitse tarpeeksi huolellisesti eläimen hankintaa.

löytöeläimet
Eläinten viikolla helpotetaan kissakriisiä
Eläinten viikolla helpotetaan kissakriisiä

Löytöeläintaloille päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa ja niistä vain noin tuhat takaisin omalle omistajalleen. Voidaanko puhua jopa kissakriisistä?

Niin kissojen kuin koirien kohdalla uutta kotia etsivien eläinten määrä ei ole ainakaan vähentynyt, muotoilee Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli.

Hänen mukaansa on iso ongelma, että ihmiset eivät harkitse tarpeeksi huolellisesti eläimen hankintaa. Kissakaan ei ole helppo lemmikki, Pulli muistuttaa Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

– Kissoja ei arvosteta samalla tavalla kuin koiria. Niitä saa ilmaiseksi; kun edellinen kissa katoaa, niin on helppo hakea uusi, Pulli miettii syitä siihen, miksi niin moni kissa on vailla kotia.

Löytöeläintalon pitäjä: Ongelma räjähtänyt käsiin

Mira Ekholm-Martikainen pitää löytöeläintaloa Sastamalassa Pirkanmaalla. Hänen vastuullaan on vapaina olevien kissojen vastaanotto eli sellaisten, joilla ei omistajaa tiedetä olevan. Mukana haastattelussa oli neljän kuukauden ikäinen Melutha-kissa, joka on 40 kissan laumasta talteenotettu pentu.

Ekholm-Martikaisen mukaan iso ongelma on juuri luonnossa vapaasti lisääntyvät kissat. Hänen mukaansa heille tulee niitä vuosittain noin 400.

– Toimin pienellä paikkakunnalla, ja sielläkin luku on niin valtava. Etsimme niille kodit lakisääteisen hoitoajan jälkeen. Ongelma on räjähtänyt tänä vuonna käsiin. Hylättyjä kissoja on ollut tuplamäärä muihin vuosiin verrattuna, Ekholm-Martikainen sanoo.

Eläinsuojeluyhdistysten liiton toiminnanjohtaja Kati Pulli listaa, mitä asioita kannattaa miettiä ennen lemmikin hankkimista.

– Pitää harkita sitä, onko valmis hoitamaan lemmikkiä koko sen eliniän ajan. Onko tarjota sellaiset elinolosuhteet, jossa eläin voi hyvin. Jos lapselle hankitaan eläintä, niin aikuisen on oltava aina viime kädessä siitä vastuussa, eli ei voi lapsen vastuulle jättää.

Lue myös:

Tuhansia kotieläimiä jätetään Suomessa vuosittain heitteille: Pitäisikö Suomessakin kotieläin voida jättää ”eläinluukkuun”?

“Tämä kissa ei näe mitään”, totesi eläinlääkäri – Tuiskun tarina osoittaa, ettei sokeus ole lemmikille lopetuskäsky

Eläinpelastajan kotona asuu omien lemmikkien lisäksi 12 löytökissaa – ilman vapaaehtoisia villikissojen määrä lisääntyisi huimasti