Indonesian avustusoperaatiota johtava suomalainen: Maanjäristyksestä kohta viikko, eikä kokonaiskuva ole vieläkään kasassa

SPR tiedotti eilen, että suomalainen Andreas von Weissenberg lähtee johtamaan Punaisen Ristin kansainvälistä avustusoperaatiota Indonesian tuhoalueelle.

maanjäristykset
Maanjäristyksessä tuhoutunut Palun kaupunki 2. lokakuuta.
Maanjäristyksessä tuhoutunut Palun kaupunki 2. lokakuuta.Jewel Samad / AFP

Indonesian tuhoalueelle matkalla oleva Suomen Punaisen Ristin Aasian alue-edustaja Andreas von Weissenberg sanoo, että pääsy avunsaajien luo on äärimmäisen haastavaa.

– Rannikkoa pitkin menee yksi ainoa tie, joka on vaurioitunut maanvyöryistä ja tsunamista. Helikoptereiden avulla yritetään nyt kartoittaa [tilannetta], Weissenberg selitti tänään torstaina Ylen Radio 1:n Ykkösaamun puhelinhaastattelussa.

Punaisen ristin kansainvälistä avustusoperaatiota johtamaan lähtenyt von Weissenberg on parhaillaan Indonesian pääkaupungissa Jakartassa.

Kohta on viikko mennyt maanjäristyksestä, eikä vieläkään kokonaiskuva ole ihan kasassa.

Andreas von Weissenberg

Indonesiassa sattui viime perjantaina voimakas maanjäristys, jota seurasi tsunami. Järistys ja tsunami ovat vaatineet ainakin yli 1 400 ihmisen hengen. Vakavasti loukkaantuneita on yli 2 500.

Von Weissenberg huomauttaa, että tiedonsaanti on kaikissa avustusoperaatioissa aina hankalaa.

– Mutta kohta on viikko mennyt maanjäristyksestä, eikä vieläkään kokonaiskuva ole ihan kasassa. Se kertoo paljon tilanteesta tuhoalueella, von Weissenberg sanoi.

Andreas von Weissenberg
Andreas von WeissenbergEva Ekholm / Yle

Tuhoalueella on jo nelisen sataa Punaisen Ristin vapaaehtoistyöntekijää. Von Weissenbergin mukaan on mahdollista, että alueella on edelleen kyliä, joihin pelastustyöntekijät eivät ole vielä päässeet.

– Siellä on käytettävä helikoptereita, jotta päästään maaseudulle.

Tulivuorenpurkaus häiritsee pelastustöitä

Sulawesin saarella purkautunut tulivuori on osaltaan vaikeuttanut pelastustöitä. Von Weissenberg huomauttaa, että tulivuori sijaitsee monen sadan kilometrin päässä maanjäristysalueelta eikä sinänsä uhkaa tuhoalueita.

– Mutta lentoliikenne on ollut vähän sekaisin tuhkapilven takia. Se on tietysti huolestuttavaa, jos se vaikuttaa meidän liikkumiseemme alueella, hän selitti.

Nainen piti sylissään vastasyntynyttä lapsenlastaan Palussa, Indonesiassa 2. lokakuuta.
Nainen piti sylissään vastasyntynyttä lapsenlastaan Palussa, Indonesiassa 2. lokakuuta.Bay Ismoyo / AFP

Operaatiossa käynnissä hätäapuvaihe

Von Weissenbergin mukaan operaatiossa on tällä hetkellä vielä käynnissä hätäapuvaihe. Ihmiset tarvitsevat ennen kaikkea vettä, ruokaa, lääkkeitä ja suojaa.

– Meillä on eri tietojen mukaan melkein 70 000 ihmistä evakuointikeskuksissa.

Hätäapuvaihe tulee olemaan pääfokus vielä pari viikkoa eteenpäin. Hätäapuvaiheen jälkeen operaatio jatkunee ainakin pari vuotta.

Von Weissenbergin mukaan apua on saatavilla valtavasti ja rahallista tukea on jo annettu Punaisen Ristin verkoston kautta todella paljon. Operaation jatkuessa sitä tullaan tarvitsemaan vielä paljon lisää, von Weissenberg huomauttaa.

Lue myös:

SPR: Suomalainen johtamaan Punaisen Ristin kansainvälistä operaatiota Indonesian tuhoalueille

Tulivuori purkautui Indonesian katastrofialueella – maanjäristyksen ja tsunamin uhriluku kasvaa

Ylen toimittaja Indonesiassa: Kuolleiden määrä tulee kasvamaan huomattavasti