Yhdysvalloissa kiivailu Kavanaugh´n nimityksestä kovenee – senaattorit saavat FBI:n raportin luettavakseen tänään

Uusimman väitteen mukaan Kavanaugh valehteli senaatille alkoholinkäytöstään.

Brett Kavanaugh
nainen ja kaksi muuta
Christine Blasey Ford (keskellä) asianajajineen senaatin oikeusvaliokunnassa todistamassa Kavanaugh´n käytöksestä.Tom Williams EPA-EFE

Yhdysvaltain senaatti on saanut luettavakseen liittovaltionpoliisin FBI:n raportin Brett Kavanaughia vastaan esitetyistä häirintäsyytöksistä.

Kavanaugh on presidentti Donald Trumpin ehdokas avoinna olevaan Korkeimman oikeuden tuomarin virkaan. Nimitys on nostattanut voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Kaksi naista, professori Christine Blasey Ford ja entinen kurssikaveri Deborah Ramirez ovat sanoneet Kavanaugh´n häirinneen heitä seksuaalisesti opiskeluaikoina. Fordin mukaan Kavanaugh yritti riisua ja raiskata hänet, Ramirezin mukaan Kavanaugh esitteli hänelle sukuelimiään bileissä. Muitakin syytöksiä on.

Kavanaugh on kiistänyt syytökset. Presidentti Trump on julkisesti pilkannut Fordin kertomusta, jonka tämä esitti senaatin oikeusvaliokunnan kuulemisessa viime viikolla.

Korkeimman oikeuden tuomarit nimittää senaatti. Trump kehotti FBI:ta tutkimaan Kavanaugh´ta vastaan esitetyt syytökset. FBI on jo lähettänyt raporttinsa senaatille.

mielenosoittajia
Brett Kavanaugh´n nimitystä vastaan on osoitettu mieltä eri puolilla Yhdysvaltoja.Peter Foley / EPA-EFE

Salainen paperi kellarissa

FBI on lähettänyt senaatille yhden kappaleen raporttia. Siitä ei oteta kopioita, vaan asiasta kiinnostuneiden senaattorien on käytävä lukemassa se, yksin tai ryhmissä, turvahuoneessa Capitolin kellarikerroksessa. Osa senaattoreista voi joutua odottamaan lukuvuoroa perjantaihin.

Raportin lukee ensin (siirryt toiseen palveluun) ilmeisesti senaatin oikeusvaliokunnan puhemies Chuck Grassley. Sen jälkeen on vuorossa demokraattisenaattori Dianne Feinstein, sitten muut senaattorit.

Raportti on taustaselvitys, joka todennäköisesti sisältää arkaluontoisia seikkoja. Puhemies Grassleyn mukaan mikään osa siitä ei ole lähtökohtaisesti julkinen. Toistaiseksi ei tiedetä, tehdäänkö paperista julkinen yhteenveto tai julkistetaanko sen osia.

nainen turvamiehen perässä
Susan Collins on yksi epävarmoista republikaanisenaattoreista.Erik S. Lesser / EPA-EFE

Senaattoreita poliisivartiossa

Tunnelmat Yhdysvalloissa ja senaatin ympärillä ovat jännittyneitä ennen FBI:n raportin saapumista ja todennäköisesti viikonloppuna tapahtuvaa äänestystä itse nimitysasiasta.

Capitol-kukkulalla on lisätty turvatoimia, ja jotkin senaattorit ovat liikkuneet poliisisaattueessa pitääkseen mielenosoittajat ja toimittajat loitolla. Viime päivinä senaatin liepeillä on pidätetty kymmeniä luvattomia mielenosoittajia.

Painostuksen kohteena ovat olleet varsinkin ne kolme republikaanisenaattoria, jotka ovat ryhtyneet epäilemään Kavanaugh´n sopivuutta korkeaan tuomarinvirkaan. Puolueina republikaanit kannattavat nimitystä ja demokraatit vastustavat.

Mielenosoittajat ovat ahdistelleet senaattoreita ravintoloissa ja kotiovella, ja senaattorien tietoja on levitelty internetissä.

Brett Kavanaugh
Brett Kavanaugh senaatin kuultavana.Gabriella Demczuk / EPA

Totuus juopottelusta

Senaatin voimasuhteiden mukaan Kavanaugh´n nimitys ei mene läpi, jos kaikki demokraattisenaattorit ja enemmän kuin yksi republikaanisenaattori sitä vastustavat. Siksi kolme epäilevää republikaania ovat ratkaisevassa asemassa.

Yksi heistä, Alaskan senaattori Lisa Murkowski, sanoo, ettei toistaiseksi tiedä kantaansa.

Kaksi muuta, Arizonan Jeff Flake ja Mainen Susan Collins ovat sanoneet, että äänestävät Kavanaugh´ta vastaan jos tämän todetaan valehdelleen valaehtoisessa lausunnossaan senaatille. Kavanaugh oli oikeusvaliokunnan kuultavana viime viikolla.

Yalen yliopistossa Kavanaugh´n kämppäkaverina ollut James Roche sanoi eilen CNN:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että Kavanaugh valehteli valiokunnalle alkoholinkäytöstään.

Kavanaugh sanoi olevansa oluen ystävä, mutta vakuutti oikeusvaliokunnalle, ettei hän koskaan ole juonut itseään muistamattomaan kuntoon. Rochen mukaan se oli vale.

– Näin hänet sekä tilassa jota pidän muistinmenetyksen aiheuttavana humalana että kärsivän sen seurauksista aamulla, muisteli Roche opiskeluaikojaan.

Professorit ja kirkko vastustavat

Senaatti saattaa pitää alustavan äänestyksen Kavanaugh´n nimittämisestä jo huomenna perjantaina, ja lopullisen äänestyksen viikonloppuna. Samaan aikaan äänenpainot häntä vastaan ovat koventuneet.

Tuoreimpana on 650 oikeustieteen professorin allekirjoittama vetoomus senaatille, jotta se ei nimittäisi Kavanaugh´ta. Professorien mielestä Kavanaugh ei olisi sopiva minkäänlaiseen tuomioistuinvirkaan saati sitten Korkeimpaan oikeuteen.

Myös kansallinen kirkkojen neuvosto pyytää senaattia olemaan nimittämättä Kavanugh´ta. Neuvosto pitää häntä valehtelijana. Neuvosto edustaa useita kirkkoja, mutta ei roomalaiskatolista, jonka jäsen Kavanaugh on.

Korjattu juttuun klo 20.52 senaattorien vuorot raportin lukemisessa.

Lähteet: AP, Reuters