Joensuun kaupunki kitkee rasismia kouluttamalla koko henkilöstönsä – kaupunginjohtaja: ulkomaalaisille turvattava tasa-arvoiset palvelut

Kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen mukaan Joensuulla on nollatoleranssi rasismia kohtaan.

antirasismi
Joensuun kaupungintalo lokakuussa 2014.
Joensuun kaupungin työntekijöitä koulutetaan tunnistamaan rasismia ja välttämään ennakkoluuloja.Esa Huuhko / Yle

Joensuun kaupunki ryhtyy kitkemään rasismia kouluttamalla koko henkilöstönsä. Ennaltaehkäisevä koulutus antaa kaupungin työntekijöille valmiuksia puuttua rasismiin ja turvata Joensuussa asuville ulkomaalaisille tasa-arvoiset palvelut ja kohtelun.

Tarkoituksena on kehittää yhteisiä toimintatapoja tilanteisiin, joissa kaupungin työntekijä havaitsee työssään syrjintää tai rasismia.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen mukaan Joensuulla on nollatoleranssi rasismia kohtaan.

Joensuussa asuu tällä hetkellä yli 2 000 ulkomaalaista sekä 1 000 kansainvälistä opiskelijaa. Kaupunginjohtaja Karjalainen muistuttaa, että pakolaiset ovat vain pieni osa Joensuun ulkomaalaisista. Hän arvioi työperäisen maahanmuuton lisääntyvän Pohjois-Karjalassa tulevaisuudessa ja näkee sen tervetulleena ilmiönä.

– Meidän pitää varautua työperäisen maahanmuuton yleistymiseen niin päivähoidossa, kotouttamisessa kuin asuntotarjonnassa.

Rasisminvastaisen koulutuksen ohjelman suunnittelee kaupungin maahanmuuttajapalvelut.

Rasismi nousi esille Vapaudenpuistossa syyskuussa tapahtuneen rasistisen pahoinpitelyn takia, jossa kahden ulkomaalaisen yliopisto-opiskelijan kimppuun hyökättiin.

Rasisminvastaisesta ennaltaehkäisevästä koulutuksesta päätettiin Joensuun kaupungin turvallisuustyöryhmässä, joka kokoontui Vapaudenpuiston pahoinpitelyn jälkeen. Kokouksessa keskusteltiin yleisesti kaupungin yleisestä turvallisuustilanteesta ja rasismin vastaisista toimenpiteistä. Paikalla olivat myös Itä-Suomen yliopisto ja Karelia-ammattikorkeakoulu.