Hyppää sisältöön

Ilmastopolitiikkaa häiritsee suuri konna – Asiantuntijat löytävät sankareita Aasiasta ja Afrikasta

Ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia kaikille maailman maille. Silti vain harvat maat yrittävät edistää ilmastoneuvotteluja, saati sitten ryhtyä todellisiin toimiin vähentääkseen ilmastopäästöjään.

Intiassa ilman täyttää usein hiilivoimaloiden savusumu. Kaliforniassa rakennetaan aurinkoenergiaa. Kuva: AOP

Yle kysyi ilmastopolitiikan asiantuntijoilta, mitkä maat ovat ilmastopolitiikan edelläkävijöitä ja mitkä taas hangoittelevat vastaan.

Maanantaina julkaistaan Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n suuri raportti ilmastonmuutoksen etenemisestä. Raportin odotetaan olevan synkkää luettavaa.

Kaikki Ylen haastattelemat asiantuntijat ovat maapallon nopeasta lämpenemisestä ja lämpenemistä kiihdyttävien kaasupäästöjen kasvusta erittäin huolissaan. Tästä syystä ilmastopolitiikan "konnia" on helppo nimetä.

Pienen miettimisen jälkeen löytyy myös edelläkävijöitä.

Antto Vihma: Ilmastojohtajan ote lipsuu pahasti

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Antto Vihma on pettynyt aiemmin vahvaa ilmastopolitiikkaa tehneeseen Saksaan.

Saksassa tehtiin vuonna 2010 suuri energiapolitiikan muutos. Maa päätti pyrkiä eroon hiili- ja ydinvoimasta ja samalla lisätä uusiutuvaa energiaa massiivisesti. Toistaiseksi Saksan ilmastopäästöt eivät kuitenkaan ole juuri laskeneet.

Antto Vihman listan konnat:

Saksa. Vanhan ilmastojohtajan ote lipsuu pahasti. Energiakäänne ei juuri laske päästöjä ja halu kirittää EU:n 2030-tavoitteita (siirryt toiseen palveluun) on hukassa. Angela Merkel on luopunut kunnianhimoisesta ympäristöpolitiikasta ja vaikuttaa poliittisesti heikolta.

Yhdysvallat on presidentti Donald Trumpin aikana tehnyt ilmasto- ja energiapolitiikasta repivää identiteettipolitiikkaa, jossa ilmasto on ainoastaan liberaalien eli vasemmistolaisten agenda. Trumpin hallinto purkaa ympäristösäätelyä, mikä vaikuttaa vääjäämättä USA:n päästökehitykseen. Pariisin sopimuksesta irtautumisella puolestaan on vaikutuksia myös muiden maiden kunnianhimoon ja kompromissihalukkuuteen.

Saudi-Arabia on muiden öljynviejämaiden kanssa valmis jarruttamaan tai estämään kansainvälisiä ratkaisuja aina kun tilaisuus siihen avautuu.

Öljytorni Khuraisin tuotantoalueella Saudi-Arabiassa. Kuva: Ali Haider / Epa

Sankarit:

Britannia on saanut hiilivoiman kuriin ja päästöt laskuun. Britannia on päästökaupan kiinteän minimihinnan – eli käytännössä hiilidioksidiveron – pioneerimaa.

Etelä-Afrikka on YK:n ilmastoneuvotteluissa (UNFCCC) toiminut aktiivisena sillanrakentajana jo pitkään. Maalla on luotettava, asiantunteva ja käytännönläheinen neuvottelijaryhmä, ja Etelä-Afrikka on lähes aina kiperissä neuvotteluissa osa ratkaisua eikä ongelmaa.

Outi Honkatukia: EU on muita edellä

Kansainvälisten ilmastoneuvottelujen Suomen pääneuvottelija Outi Honkatukia pitää selvänä, että Euroopan unionilla on suuri rooli ilmastopolitiikan edelläkävijänä.

Outi Honkatukian listan konnat:

Yhdysvallat ja Venäjä toimivat ilmastopolitiikassa täysin kunnianhimottomasti.

Kiinan päästöt ovat tällä hetkellä maailman suurimmat. Kiinan osuus on ratkaiseva, jos maapallon lämpeneminen halutaan saada kuriin.

Intian päästöt ovat jo nyt suuret ja ne kasvavat erittäin nopeasti.

Sankarit:

Euroopan unioni vie eteenpäin ilmastolainsäädäntöä ja toteuttaa päättäväisesti toimia, joilla päästöjä rajoitetaan. EU:n edelläkävijän rooli ilmastoneuvotteluissa on erittäin tärkeä.

Gambia. Honkatukia nostaa esiin Climate Action Tracker -sivuston (siirryt toiseen palveluun), jossa punnitaan eri maiden ilmastotoimia. Sivusto nostaa maailman parhaimmistoon pienen afrikkalaisen Gambian, joka on aloittanut määrätietoiset toimet omien päästöjensä vähentämiseksi. Gambia on luvannut, että jos se saa ulkomaista tukea, se toteuttaa laajan metsitysohjelman ja vähentää hakkuita.

Kalastajia rannalla Gambiassa. Kuva: Heiner Schmitt/ AOP

Jari Liski: Jospa olisikin jokin ansioitunut maa!

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jari Liski joutuu miettimään kauan löytääkseen mitään positiivista esimerkkiä ilmastopolitiikan onnistumisesta.

– Jos jokin erityisen hyvä maa olisi olemassa, kertoisin sen kyllä, hän puuskahtaa.

Liski nimeää useita ilmastopolitiikan "roistoja", mutta viimein "sankarikin" löytyy.

Jari Liskin listan konnat:

Yhdysvallat toimii vastuuttomasti. Linja ilmastopolitiikassa ei perustu tosiasioihin. Liski nostaa kuohuttavana esimerkkinä esiin Washington Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) tekemän paljastuksen, jonka mukaan Yhdysvaltain hallinto tiedostaa maapallon ilmaston lämpenevän peräti neljä astetta mutta on päättänyt, ettei asialle kannata tehdä mitään.

Kiinan ja Intian päästöt kasvavat edelleen.

Sankari:

Kalifornian osavaltio Yhdysvalloissa on kehittänyt monia edistyksellisiä käytäntöjä.

SLL: Suomessa on varsinainen ilmastokonna

Suomen luonnonsuojeluliiton vastauksen ovat pohtineet yhdessä järjestön ilmastoasiantuntijat Jouni Nissinen ja Otto Bruun.

Miehet nostavat ilmastorosvojen joukkoon suomalaisen valtionyhtiö Vapon. Sankareita löytyy Aasian pikkuvaltioista mutta myös naapurista.

SLL:n listan konnat:

Yhdysvallat on Nissisen ja Bruunin mukaan itsestään selvä valinta ilmastopahisten listalle, mutta se on pakko mainita, koska maan toiminta on oikeasti vahingollista.

- [Edellinen presidentti Barack] Obama teki hyvää ilmastopolitiikkaa ja kätilöi muun muassa Pariisin sopimusta, mutta Trumpin kaudella käytännössä tämä kaikki on peruttu. Pariisin sopimuksesta irtautuminen on ongelma koko maailman kannalta, he toteavat sähköpostivastauksessaan.

Australia on aktiivisesti häirinnyt ilmastoneuvotteluita epärakentavalla lähestymistavallaan. Maan kansalaiset vaativat muutosta ilmastopolitiikkaan, mutta hallitus toimii toisin.

Vapon hyödyntämä turve-energia on suuri ongelma. Ilmastonmuutoksen torjunnassa maassa olevat hiilivarastot ovat yksi ilmastopolitiikan kohtalonkysymys. Valtioenemmistöinen energiayhtiö Vapo edistää aktiivisesti näiden purkamista Suomessa.

EU-rahan avulla kompensoidaan muun muassa haittoja, joita aiheutuu turpeen energiakäytöstä luopumiseen. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

– Turve on ikään kuin kotimaista kivihiiltä ja Vapo meidän kotimainen hiiliteollisuutemme. Vapo ei suostu luopumaan "kaivoksistaan" eli turvesoista, toteavat Nissinen ja Bruun.

Sankarit:

Bhutan on pieni maa, joka ei ole vain hiilineutraali vaan hiilinegatiivinen. Tämä tarkoittaa, että maassa ei ole teollisuutta ja metsät kasvavat enemmän kuin maa käyttää fossiilisia polttoaineita. Maatasolla Bhutan siis sitoo enemmän hiiltä kuin tuottaa. Esimerkiksi metsätuotteiden vienti on maassa lailla kielletty.

Bhutanilaista maaseutumaisemaa. Kuva: Harish Tyagi / EPA

Marshallinsaaret on joukko pieniä saaria, jotka ovat nostaneet vahvasti esiin sen, että 1,5 asteen keskilämpötilan nousussa pysyminen on elämän ja kuoleman kysymys. Marshallinsaaret on erittäin rakentava ilmastoneuvotteluissa.

Ruotsi pärjää tässäkin asiassa Suomen kaltaisista teollistuneista maista parhaiten, vaikka toki heillä on ongelmallista bioenergian käyttöä siinä missä Suomellakin. Ruotsi tekee kuitenkin EU:n parasta ilmastopolitiikkaa ja ponnistelee aidosti kansainvälisen ilmastopolitiikan vauhdittamiseksi, sanovat SLL:n asiantuntijat.

Ruotsi on ilmastopolitiikan edelläkävijä. Se on muun muassa säätänyt lentoveron ja kehittää muutakin sääntelyä

–Ei Ruotsikaan toki ole ongelmaton, mutta kehittyneiden maiden kategoriassa kärkeä. Ilmastopolitiikan suuntaamisessa ei kannata katsoa sitä, missä Ruotsi on nyt vaan sitä, mihin maa on aktiivisesti suuntaamassa, kiteyttävät Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastoasiantuntijat.

Lue myös:

.
.