Kun vanha suola janottaa, on aika kääntää katse omaan napaan – Parisuhdekouluttajan vinkit suhteen lämmittämiseen uudelleen

Ei koskaan enää sen tyypin kanssa! Niin sinä vannoit eron hetkellä. Kunnes löydät itsesi deiteiltä hänen kanssaan. Voisiko suhde sittenkin toimia?

parisuhde
Mies ja nainen katsoo toisiaan sohvalla, telkkarista loistaa valo heidän kasvoilleen.
Getty Images

Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow törmää erokursseillaan usein ihmisiin, jotka eroa työstäessään hakeutuvat suhteeseen jonkun vanhan kumppaninsa kanssa.

Suhde on aiemmin kariutunut ehkä erilaisiin elämäntilanteisiin. Oltiin ehkä liian nuoria sitoutumaan tai toinen muutti eri paikkakunnalle opiskelun tai työn takia. Tai jompikumpi osapuoli oli romanssin aikaan varattu.

– Suhteen uudelleenlämmittelyyn törmää todella paljon. Se on ymmärrettävää. Kynnys lähestyä toista on matalampi, kun hän on entuudestaan tuttu.

Stolbow erottaa kaksi hieman toisistaan eroavaa tilannetta, joissa vanha suola voi janottaa. Kun nykyinen parisuhde katkeaa, voi mieleen tulla joku aiempi suhde, vaikka nuoruuden ihastus tai työkaveri, jonka kanssa on joskus ollut jotain säpinää.

– Silloin ei tarvita paljon iskurepliikkejä. Ei tarvitse aloittaa aivan nollasta, Stolbow nauraa.

Tällä tavalla syntyvää uussuhdetta eivät rasita menneet riidat ja huono ero. Molemmille on ehkä jäänyt jonnekin sydämen sopukoihin kytemään kiinnostus toista kohtaan. Siitä on hyvä jatkaa suhteen kehittämistä eteenpäin.

Mies ja nainen onnellisena puutarhassa.
Getty Images

Eri asia on, jos pari on eronnut riidoissa, huomattuaan yhteiselon mahdottomaksi. Miksi moni kuitenkin palaa kertaalleen toimimattomaksi todettuun suhteeseen?

Entä onko suhteen toisella kierroksella mahdollisuuksia onnistua, kun ensimmäinen kierros meni mönkään? Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow vastaa.

1. Yksinäisyyden pelko

– Yksinolo ja yksinelo on taitolaji, joka ei kaikilta onnistu, vaikka haluaisikin, Stolbow sanoo suoraan.

Toisen ihmisen läheisyyden tarve on meille synnynnäistä. Fyysisen eli seksuaalisen tarpeen lisäksi meillä on henkinen tarve olla hyväksytty ja rakastettu. Yksinoloon liittyy paljon pelkoja, joita eroseminaareissa selvitellään.

– Ihmiset pelkäävät esimerkiksi vanheta yksin. He ovat myös huolissaan oman seksuaalisuutensa näivettymisestä ja pohtivat "tässäkö se nyt oli"?

Yksinäisyys voi pelottaa niin paljon, että moni ero jäisi ottamatta jos joku eron hetkellä sanoisi, ettei uutta suhdetta ikinä tule.

Yksin eläminen vaatii, että on itsensä kanssa sujut. On hetkiä, jolloin itsellisyys riemastuttaa, ja on hetkiä, jolloin yksinäisyyden tunne suistaa ennennäkemättömän syvään ahdistukseen. Pelontunteiden ymmärtäminen ja sietäminen suojelisivat monilta huonoilta suhteilta, Stolbow sanoo.

– Ne on hetkellisiä tunteita. Jokin asia tai ajatus laukaisee yksinolon kivun, ja heikkona hetkenä tarttuu puhelimen ja soittaa sille pahimmalle tyypille, josta on juuri väsyneenä päässyt eroon.

Nainen makaa sängyllä tyhjä katse kasvoillaan katsoo ei mihinkään.
Getty Images

2. Muutoksen pelko

– Me emme tiedä mitä edessä on, mutta tiedämme mitä on takana.

Muutos pelottaa. Stolbow kuvaa eroamista hyppyyn kuilun yli: emme tiedä kuinka pitkä hyppy on ja minne se päätyy. Siksi voi tuntua helpommalta palata vanhaan suhteeseen kuin yrittää rakentaa uusi. Vanha sanontakin sen tietää: ”parempi tuttu helvetti kuin tuntematon taivas”.

Muutosta pelkäävä alkaa myös helposti selitellä ja vähätellä päättyneen suhteen huonoja puolia.

– Menneisyyden silottelu tasoittaa entisen huonon kumppanin tietä sydämeen. Ihmisen tarve olla hyväksytty ja rakastettu on niin voimakas, että huonompikin suhde tuntuu paremmalta kuin fyysinen ja henkinen yksinäisyys.

3. Valikoiva muisti

– Suomalaisen eroseminaarin ryhmissäni pyydän osallistujia palauttamaan mieleen, mitkä olivat suhteen hirveimpiä puolia ja mustimpia hetkiä. Huonojen puolien muistaminen pitää sormet irti luurista.

Vanha sanonta ”aika kultaa muistot” kuvaa ihmismielen toimintaa hyvin. Aikoinaan ihan mahdoton ex-kumppani onkin vähän ajan päästä oikeastaan ihan mukava tyyppi.

– Eron aiheuttaman surun syvyys ja raivon määrä yllättävät monet. Vaikeiden tunteiden kohtaamisen sijaan moni alkaa kertoa itselleen tarinaa, että olihan siinä suhteessa paljon hyvääkin.

Näin uudelleen lämmitetty suhde alkaa yleensä toistaa vanhaa kuviota. Jos mikään ei muutu, niin pian ollaan takaisin samassa suossa, Stolbow ennustaa.

Mies ja nainen sohvalla, molemmilla kädet puuskassa.
Getty Images

Vanhan suolan kanssa voi myös onnistua

Marianna Stolbowilla on myös helpottavaa kerrottavaa vanhan suolan houkutukseen ”langenneille”. Hänen mukaansa toisen kierroksen onnistumiselle on periaatteessa aivan yhtä hyvät tai aivan yhtä huonot mahdollisuudet kuin muissakin suhteissa. Onnistumisen edellytyksenä on kuitenkin, että molemmat ovat ottaneet opikseen ensimmäisestä yrityksestä rakentaa parisuhde.

1. Ota vastuu omasta toiminnastasi

– Jokainen suhde voi onnistua, jos molemmat tuijottavat rakentavassa mielessä vain omaan napaansa eli työskentelevät itsensä kanssa, Stolbow sanoo.

Parisuhde on sananmukaisesti pari ihmistä suhteessa. Molemmat tuovat suhteeseen omat toiveensa ja tarpeensa. Kaikki suhteet voivat epäonnistua, jos ei pysty katsoamaan omaa osuuttaan suhteesta.

Jotta suhde toisella yrityksellä onnistuisi, pitää molempien osapuolten selvittää mitä he itse ovat tuoneet suhteeseen ensimmäisellä kierroksella. Mitkä ovat tuolloin olleet ne toiveet ja tarpeet, joita on suhteesta etsinyt? Ja mitä he etsivät nyt?

Erittäin tärkeää on myös ymmärtää, mitä pulmia oma käytös suhteessa aiheutti sekä minkälaista dynamiikkaa oma käytös ruokki.

– Jotkut erokurssilaiset eivät ymmärrä mikä meni pieleen, vaikka he itse olivat niin joustavia ja tekivät aina kuten toinen haluaa. Heille sanon, että ”ei ihme, että sinusta tuli pahantuulinen uhrautuja, älä tee niin”. Jokaisella on vastuu omasta hyvästä arjesta.

Nainen kädet lanteilla selkä kameraan päin. Mies kurkottaa takaa sohvalta kaukosäätimen kanssa naisen ohi kohti televisiota.
Getty Images

2. Tunne itsesi paremmin

Kun on ymmärtänyt, mitä aiempaan suhteeseen mukanaan toi, on myös helpompi ymmärtää, mitä suhteelta nyt haluaa.

– Itsetuntemuksen lisääminen on avain suhteen onnistumiseen. Mieti, mitä tarvitset voidaksesi hyvin yhteisessä arjessa.

Tarpeet voivat liittyä mihin vaan: vapaa-ajankäyttöön, keskustelun määrään tai seksiin. Näissä kannattaa olla rehellinen. Yksinäisyyden pelko saa meidät nimittäin helposti huijaamaan itseämme tarpeidemme suhteen.

– Kiusaus piilottaa omia tarpeita itseltäänkin voi olla suuri. Kipeästi seuraa tarvitseva alkaa helposti vähätellä tarpeitaan ja vakuuttamaan, että niistä voi joustaa. Se ei johda hyvään suhteeseen.

Mies ja nainen juovat kahvia keittiössä.
Abel Mitja Varela / Getty Images

3. Kohenna itsetuntoasi

Itsetuntemuksen lisääminen ja omista tarpeista kiinni pitäminen ovat terveellistä itsekkyyttä. Ne kohentavat itsetuntoa ja antavat suhteelle paremmat mahdollisuudet onnistua toisella kierroksella.

– Itsetunto liittyy siihen, ettei esimerkiksi koko ajan loukkaannu toisen puheista ja ajattele, että olen vääränlainen tai huono. Kyse on itsearvostuksesta, jolla on pitkät juuret syvällä menneisyydessä.

Vaikka meillä kaikilla onkin arkoja kohtia ja epävarmuuksia, keskustelu suhteesta ja siihen liittyvistä odotuksista onnistuu paljon paremmin, kun molempien itsetunto on kohdallaan. Suhteen laatuun voi aina vaikuttaa, Stolbow kannustaa.

– Ei ole olemassa mitään fatalistista kaavaa, että kun kerran on mennyt pieleen niin aina menee pieleen. Meillä kaikilla on vastuu suhteen toimivuudesta, mutta myös vaikutusvaltaa siihen.